۱۵ راهکار برای کاهش مصرف انرژی در خانه و موتورخانه

by | موتورخانه

زمان مطالعه: ۹ دقیقه

نیازی نیست که حتما یک فعال محیط‌ زیست باشید. و یا در زمینه حفظ انرژی‌های تجدیدناپذیر تحقیق کنید تا در مورد روش‌های صرفه‌جویی انرژی بیشتر بدانید. تنها کافی است کمی به فکر جیب خود باشید تا به موضوع کاهش مصرف انرژی در تاسیسات علاقه پیدا کرده و در این مسیر گام بردارید.

 اصلاح الگوهای اشتباه مصرف انرژی در تاسیسات ساختمان ها و پیدا کردن روش‌های جدید برای آن، در هر مقیاس و ابعادی، قدم مثبتی به شمار می‌آید. فرقی نمی‌کند که از خاموش کردن لامپ‌های اضافه و یا از نصب پنل‌های خورشیدی شروع کرده باشید.

گاهی این تغییرات فقط یک بار هستند اما به نوعی سرمایه‌گذاری همیشگی به شمار می‌روند و برخی دیگرکارهای هستند که هر روز می‌توان آنها را تکرار کرد.

در اغلب اوقات هزینه‌های قبض گاز از برق بیشتر است. همه‌ی ما در تلاشیم که هزینه‌ها را کاهش دهیم. باور کنید یا خیر، تعداد بی‌شماری راهکار برای مصرف کنندگان وجود دارد که بتوانند بدون مصرف هزینه‌ی اضافی منزل را گرم نگه دارند و در عین حال باعث کاهش هزینه‌ قبض گاز شوند.

در ادامه به معرفی ۱۵ روش و راهکار کارآمد برای کاهش میزان مصرف و هزینه انرژی در خانه و ساختمان می‌پردازیم. که تنها با امتحان کردن ۲ یا ۳ روش، علاوه بر اینکه شاهد تغییر چشمگیر در هزینه های قبوض خود خواهید بود، عملا به حفظ محیط‌زیست نیز پرداخته‌اید.

۱. عایق‌کاری در کاهش مصرف انرژی در تاسیسات

فرقی نمی‌کند که در چه فصلی از سال به سر می‌برید و در تاسیسات ساختمان از چه سیستم‌ سرمایشی مانند کولر آبی یا گازی و یا سیستم‌های مختلف گرمایشی استفاده می‌کنید. در هر دو صورت باید مطمئن شوید که هوای داخل خانه، داخل و هوای بیرون، بیرون از خانه می‌ماند. برخی مصالح مصرفی ساختمان‌ها عمر مفیدی دارند و در اثر گذر زمان دچار اصطحلاک شده و باید به صورت مداوم تحت بازدید و در صورت لزوم، بازسازی قرار گیرند. سقف، درب‌ها و پنجره‌های ساختمان از جمله مناطقی در ساختمان هستند که بیشترین درز هوا از این نواحی صورت می‌گیرد. بنابراین عایق کردن آنها امری ضروری در حفظ و کاهش مصرف انرژی در تاسیسات ساختمان محسوب می‌شود. علاوه بر آن ، به دلیل کاهش ساعت کارکرد تاسیسات ساختمان، عمر مفید آنها نیز افزایش پیدا میکند.

۲. از پنجره‌ها غافل نشوید!

به جرات می‌توان گفت که پنجره‌های هر خانه، با اختلاف زیاد، اولین منبع تلف شدن انرژی در خانه است. در ادامه به بررسی چند پیشنهاد در روند بهبود وضعیت پنجره‌ها در خانه‌ها برای کاهش مصرف انرژی در تاسیسات خواهیم پرداخت.

  • در اغلب خانه‌ها، از قاب‌های آلمینیومی برای پنجره‌ها استفاده می‌کنند. اما این جنس پنجره، به راحتی حرارت را از خود به بیرون و بالعکس، منتقل می‌کند. پیشنهاد ما برای جایگزین آلمینیوم، قاب‌هایی از جنس وینیل می‌باشد که در برابر انتقال جریان هوا مقاوم هستند.
  • پنجره‌های دوجداره همواره از گزینه‌های مناسب برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی هستند.
  • به پنجره‌های خود رنگ دودی بزنید. اگر این مساله شما را نگران نمای بیرونی ساختمان کند، برای رفع این نگرانی نیز می‌توانید رنگ دودی را از داخل به پنجره‌های خود بزنید. این کار باعث جلوگیری از تلف شدن انرژی سرمایشی یا گرمایشی در فصول مختلف می‌شود.
  • در طول روز پرده‌های خانه‌ی خود را به کناری بزنید تا نه تنها از نور آفتاب، بلکه از گرمای آن نیز، بهره ببرید.
  • استفاده از برچسب های شفاف کاهش دهنده میزان تشعشع خورشید از پنجره ها ، از ورود گرمای خورشید به داخل جلوگیری نمایید. با این روش اولا ساعت کارکرد فن کویل ها کاهش می یابد. در ثانی ساعت کارکرد و هزینه انرژی مصرفی تجهیزات تاسیسات ساختمان و موتورخانه نیز کاهش می یابد.

درز گیری پنجره برای کاهش هزینه قبض

۳. وسایل قدیمی را با نوع جدیدتر آن‌ها جایگزین کنید.

بدیهی است که موتورهای وسایل قدیمی، مصرف انرژی بالاتری نسبت به انواع جدیدتر آنها دارند. با جایگزین کردن این موتورهای قدیمی، گام بلندی در مسیر کاهش مصرف انرژی در تاسیسات و کاهش مبالغ قبض‌های خانه‌ی خود برخواهید داشت. هنگام خرید محصولات جدیدی از قبیل پکیج‌های گرمایشی، کولرهای گازی یا آبی، چیلر ، ماشین ظرف‌شویی، ماشین لباسشویی و … حتما توجه کنید که برچسب انرژی بر روی محصول حک شده باشد.

۴. از وسایل الکتریکی، صحیح استفاده کنید.

در صورتی که وسیله الکتریکی جدیدی را خریداری کرده‌اید، ابتدا دفترچه راهنمای آن را دقیق مطالعه کنید. این کار به شما نحوه استفاده صحیح از آن دستگاه ومصرف انرژی صحیح آن را آموزش می‌دهد.

همچنین می‌توانید با کمی مدیریت، مصرف کلی انرژی در خانه‌ی خود را تا سطح زیادی پایین آورید. برای مثال حتما زمانی از ماشین ظرفشویی یا لباسشویی استفاده کنید که پر هستند. یا اگر قصد خروج از خانه به مدت طولانی را دارید، بهتر است لوازم برقی بی‌استفاده را نه تنها خاموش کنید، بلکه از برق بکشید. زیرا در غیر این صورت، همچنان انرژی هدر خواهد رفت.

همینطور از توجه به یخچال نیز غافل نشوید. این وسیله برقی به دلیل اینکه همیشه باید به برق باشد، از مصرف انرژی بالایی برخوردار است بنابراین بهتر است با توجه به دمای محیط، دمای آن را تنظیم کنید.

۵. آب‌گرم‌کن خود را، “گرم” نگه دارید.

کلمه گرم می‌تواند در دید افراد مختلف، دارای تعاریف متفاوتی باشد بنابراین وقتی گفته می‌شود که آب‌گرم‌کن خود را گرم نگه دارید، ممکن است هرکس برداشت متفاوتی بکند. دامنه گرمایی مناسب برای آب‌گرم‌ مصرفی بین ۴۵ تا ۴۸ درجه، می‌باشد. پس بهتر است دمای آب‌گرم مصرفی خود را در این محدوده نگه دارید. در صورتی که ساختمان شما دارای موتورخانه و فاقد کنترل هوشمند دمای آبگرم مصرفی است، از اپراتور تاسیسات خود بخواهید دمای دیگ موتورخانه را طوری تنظیم کند تا دمای آبگرم بیشتر از ۴۸ درجه نرود. در صورتی که سیستم کنترل هوشمند موتورخانه را دارا هستید، بصورت خودکار دمای آبگرم مصرفی تنظیم خواهد شد. در صورت تمایل به نصب و راه اندازی سیستم کنترل هوشمند موتورخانه و کاهش مصرف گاز ساختمان ، از صفحات مربوطه در سایت ما بازدید و یا با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

همچنین توجه به عایق بودن لوله‌ها و خطوط جریان آب داغ برای جلوگیری از خنک شدن سریع آن، از دیگر روش‌های صرفه‌جویی در مصرف انرژی است.

۶. اصلاح سیستم گرمایشی کاهش مصرف انرژی در تاسیسات

امروزه در بیشتر خانه‌ها از سیستم‌های گرمایشی پیشرفته‌ای استفاده می‌شود. اما هر سیستم مدرن و پیشرفته‌ای نیز در اثر گذر زمان و اصحطلاک، نیاز به بازبینی و اصلاح دارد. در ادامه به معرفی چند روش برای اصلاح سیستم گرمایشی خانه، خواهیم پرداخت. فراموش نکنید که نکات زیر، صرفا به معرفی این روش‌ها می‌پردازد و جنبه‌ی اطلاع‌رسانی دارد و برای اقدام به هرکدام از آنها، حضور نیروی متخصص آن، امری ضروری به حساب می‌آید.

  • تاسیسات گرمایشی خود را به روز کنید. دستگاه‌های جدیدتر با بازدهی و راندمان حرارتی بالاتر، گاز کمتری می‌سوزاند، کربن کمتری تولید می‌کند و در نهایت داغ‌تر می‌سوزد.
  • فیلترهای هوای دستگاه خود را عوض کنید. تعویض فیلترهای هوای کثیف و جایگزین آن با فیلترهای نو و تمیز، باعث راحت‌تر شدن گردش هوا در دستگاه شما و در نتیجه کاهش مصرف انرژی در تاسیسات می‌شود.
  • عایق کردن لوله‌کشی خانه‌‌ی خود را فراموش نکنید. این کار باعث می‌شود که جریان متناوب گرمای خانه‌ی شما تا رسیدن به مقصد خود (شیرآب و …) گرمای خود را به بهترین شکل ممکن، حفظ کند.
  • از سیستم های کنترل هوشمند موتورخانه قابل برنامه‌ریزی استفاده کنید. این دستگاه‌ مدرن در غیاب شما در خانه، تاسیسات گرمایشی شما را خاموش و برای ایجاد فضای گرم قبل از حضور شما، خانه را گرم می‌کند.

۷. جایگزین کردن لامپ‌های فلورسنت با لامپ‌های رشته‌ای

لامپ‌های کم مصرف یا لامپ‌های فلورسنت فشرده، یک نوع از لامپ‌های فلورسنت است که به تدریج جایگزین لامپ‌های رشته‌ای می‌شود. این لامپ‌ها از جهات مختلف نسبت به لامپ‌های رشته‌ای، برتری دارند. کاهش میزان مصرف تا ۳ و ۴ برابر ، تولید گرمای کمتر و عمر به مراتب بیشتری نسبت به لامپ‌های رشته‌ای دارند که این خصوصیات باعث شده تا به تدریج جایگزین مناسبی برای لامپ‌های رشته‌ای، تلقی بشوند. اگرچه در ابتدا برای خرید لامپ‌های کم‌مصرف فلورسنت هزینه‌ی بیشتری نسبت به لامپ‌های رشته‌ای می‌کنید، اما در نهایت با در نظر گرفتن همه‌ی مزایای مهمی که لامپ‌های کم‌مصرف دارند، خرید آنها مقرون به صرفه به نظر خواهد رسید. حتی استفاده ترکیبی از لامپ‌های فلورسنت و لامپ‌های رشته‌ای در کنار هم نیز، در مجموع می‌تواند تاثیر مثبتی بر مصرف انرژی خانه‌ی شما داشته باشد.

۸. نصب پنل‌های خورشیدی

شاید تصور کنید که این ایده، ایده‌ای دور از دسترس و خارج از توان و امکانات موجود در ایران باشد. اما شاید برایتان جالب باشد که بسیاری از منازل مسکونی مدرن در ایران نیز، از این سیستم برای تولید و مصرف انرژی استفاده می‌کنند. گرمای دریافتی از طریق این پنل ها ، به موتورخانه ساختمان منتقل و در آنجا برای گرمایش آبگرم مصرفی ساختمان و یا تاسیسات استخر استفاده میشود. برای دریافت اطلاعات دقیق‌تر و با توجه به موقعیت مکانی و جغرافیایی منزل خود، با یک شرکت پیمانکار سامانه‌های خورشیدی یا یک متخصص تاسیسات، تماس و در این رابطه با آنها مشورت کنید.

۹. کاشت درخت کاهش مصرف انرژی در تاسیسات

احتمالا با خود فکر کنید که کاشت درخت، می‌تواند چه ربطی به حفظ انرژی منزل شما داشته باشد! درخت‌ها علاوه بر ایجاد محیطی دلپذیر و زیبا و هوای سالم‌تر، می‌توانند نقش ویژه‌ای در کاهش مصرف انرژی در خانه و در دو فصل تابستان و زمستان، ایفا کنند.

گونه‌ی درخت‌های برگ‌ریز یا خزان‌دار مانند چنار، افرا و …، از گونه‌های مدنظر برای استفاده می‌باشند. توصیه می‌شود این درختان، در قسمتی از حیاط که روبروی نورگیرترین پنجره خانه (معمولا در قسمت غربی) واقع شده، کاشته شوند. در این شرایط در فصل تابستان و در زمانی که درخت پر برگ است، از ورود نور مستقیم آفتاب که باعث ایجاد گرمای شدیدی می‌شود، جلوگیری کرده و آنجا را خنک‌تر ‌می‌سازد. این موضوع باعث کاهش ساعت کارکرد چیلر در موتورخانه می‌گردد. همچنین در فصل زمستان و با برگ‌ریزان درخت، به راحتی نور آفتاب از لابه‌لای شاخه‌ها و پنجره عبور می‌کند و باعث گرم‌تر شدن محیط داخلی ‌می‌شود. بنابراین با کاهش ساعت کارکرد مشعل برای گرمایش منزل، هزینه گاز مصرفی کاهش می یابد.

۱۰. نصب سیستم جمع‌آوری و ذخیره آب باران

حتما بارها برای شما پیش آمده است که با بارش باران به این فکر کنید که این آب می‌تواند در جای بهتری به جز فاضلاب‌های شهری و جوی‌ها، جاری شود. تقریبا در تاسیسات تمامی خانه‌هایکشورهای پیشرفته ، سیستم جمع‌آوری و ذخیره آب باران هستند. مخزنی که از آب ذخیره شده در آن برای آبیاری گل و گیاه استفاده می‌شود. شما نیز می‌توانید خود یا با گرفتن یاری از متخصص تاسیسات، با ساخت یک مخزن خانگی، از هدر رفتن آب لوله‌کشی و تصفیه‌شده‌ی شیر آب به منظور آبیاری گیاهان، به راحتی جلوگیری کنید.

۱۱. کاهش دمای ترموستات

موثر ترین روش برای کاهش مصرف انرژی در تاسیسات ، کاهش دمای ترموستات است. ما فرض را بر این نمی‌گیریم که شما در مناطق یخ زده زندگی می‌کنید اما چند درجه دمای پایین تر آسیبی به شما نخواهد رساند. در واقع بر اساس اظهارات انجمن های معتبر، تجربیات نشان می‌دهند که با هر یک درجه کاهش دمای ترموستات، شما می‌توانید ۳% از هزینه‌های قبوض خود کاهش دهید. و علاوه بر آن اگر شما هنگامی که در خانه حضور ندارید و یا شب‌ها ( حداقل ۱۶ ساعت در روز) دمای آن را ۱۰ درجه کاهش دهید، تا حدود ۱۴% در هزینه‌ی گاز صرفه جویی کرده‌اید.
و اگر احیاناً فراموش می‍‌کنید که این کار را انجام دهید، ترموستات قابل برنامه ریزی نصب کنید تا بتوان زمان های کاهش و افزایش دما را به وسیله‌ی آن تنظیم کرد. در این صورت شما مجبور نیستید که هربار از منزل خارج می‌شوید یا به خانه برمی‌گردیدآن را تنظیم کنید.

ترموستات هوشمند برای کاهش مصرف انرژی

۱۲. استفاده از گرمای خورشید

همچنان موضوع در مورد پنجره‌هاست که می‌توانیم از طریق آنها از قدرتمندترین منبع گرما یا همان خورشید بهره ببریم. خورشید می‌تواند به میزان خیلی زیادی گرما را برای محلی که در معرض آن قرار دارد، تأمین کند. خورشید خالص ترین منبع طبیعی و آسان ترین روش آماده سازی منزل برای زمستان است که ما در اختیار داریم. حتماً هنگامی که هوا آفتابی است سایه‌بان‌ها را ببندید و هنگام شب آن ها را مجدداً باز کنید.
حتی در هنگام روز هم ممکن است شما از ترموستات استفاده کنید. اما هنگامی که نور خورشید مستقیماً به آشپزخانه یا اتاق نشیمن شما می‌تابد می‌توانید با خیال راحت دمای آن را کم کنید و به میزان خیلی بیشتری باعث کاهش هزینه‌ قبض گاز می شود.

استفاده از نور خورشید برای گرم نگه داشتن خونه

۱۳. کاهش دمای آب

اغلب افراد از این مسئله آگاهی ندارند اما ترموستات‌ها دارای دمای داخلی هستند. هنگامی که آن ها را خریداری می‌کنید این دما از قبل تنظیم شده است. اغلب سازندگان محصولات خود را در دمای ۶۰ درجه‌ی سانتیگراد تنظیم می‌کنند. اما اغلب افراد در واقع به این دمای بالا برای آب احتیاجی ندارند. برای اکثر مصرف کنندگان دمای ۴۸ درجه کافی است. برخی ممکن است هنگام دوش گرفتن متوجه این اختلاف دما بشوند اما اغلب افراد توجهی به آن ندارند. اگر به دلیل قانع کننده تری احتیاج دارید می‌توانیم بگوییم که بر اساس اظهارات وزارت نیرو در کشور پیشرفته آمریکا شما می‌توانید با کاهش ۱۰ درجه از دمای آب، ۳ تا ۵%  باعث کاهش مصرف انرژی در تاسیسات شوید.

۱۴. تنظیم شومینه موثر در کاهش مصرف انرژی در تاسیسات

در آخر، یکی دیگر از مهمترین منبع گرما در خانه شومینه است. به هرحال شما به یک دلیلی آنرا در منزل خود ایجاد کرده‌اید پس باید از آن استفاده بهینه را داشته باشید. با این حال شومینه هم مانند در و پنجره یک مسیر را برای خروج گرما ایجاد می‌کند. پس هنگامی که از آن استفاده نمی‌کنید حتماً دمپر آن را ببندید و محل باز آن را بپوشانید.
دمپر را مانند یک پنجره‌ی اضافی فرض کنید. طبیعتاً شما هیچگاه در زمستان و زمانی که سیستم گرمایشی روشن است، پنجره را باز نمی‌گذارید.

۱۵. دیگر راه‌های سریع کاهش مصرف انرژی در تاسیسات

۱. تغییر جهت چرخش پنکه سقفی.
۲. مطمئن شوید که هنگام روشن بودن سیستم گرمایشی دریچه ها پوشیده نباشند.
۳. به میزان خیلی کم از فن‌های هواکش برای مکش هوای داغ به سمت بیرون استفاده کنید.

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

۰ Comments

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *