کلکتور موتورخانه چیست؟ آشنایی با مشخصات و ویژگی‌ها

by | مقالات

زمان مطالعه: ۵ دقیقه

کلکتور موتورخانه چیست؟ برای تامین آب گرم و سرد یک ساختمان نیاز به سیستمی است که بتواند آب را به طور یکسان تقسیم کند. این سیستم می‌تواند فشار آب را متعادل کند و آبرسانی به ساکنان یک ساختمان‌ را آسان کند. در این بخش قصد داریم با این سیستم و جزئیات آن به طور کامل آشنا شویم و وظیفه کلکتور موتورخانه را مورد بررسی قرار دهیم.

کلکتور موتورخانه چیست؟

کلکتور موتورخانه یک لوله استوانه‌ای قطور است که معمولا از جنس کروم، فلز و یا آلیاژ مس ساخته شده است. این لوله یک ورودی اصلی و چندین خروجی فرعی در قسمت زیرین خود دارد. آب وارد ورودی اصلی می‌شود و از طریق خروجی‌ها تقسیم‌بندی می‌شود. با کلکتور می‌توان از چندین ورودی آب دریافت کرد و سپس آن را به صورت پر فشار به یک خروجی هدایت کرد.

کلکتور موتورخانه در سیستم لوله کشی استفاده می‌شود و نقش مهمی در متعادل کردن فشار آب ایفا می‌کند. کلکتورها در سایز و تعداد انشعاب با هم تفاوت دارند. خروجی آن‌ها نیز معمولا بین ۵ الی ۸ عدد است. بر حسب تعداد واحدها و میزان فشار آب مورد نیاز باید کلکتور موتورخانه را انتخاب کرد. در غیر‌این‌صورت کلکتور اثربخشی لازم را نخواهد داشت. بنابراین قبل از خرید باید بررسی‌های لازم را انجام داد.

وظیفه کلکتور در موتورخانه چیست؟

وظیفه کلکتور در موتورخانه چیست؟

اگر به موتورخانه سری بزنید، لوله‌های رفت و برگشت متعددی را در آن مشاهده می‌کنید که همگی با هم موتورخانه را تشکیل داده‌اند. موتورخانه می‌تواند آب واحدهای مسکونی یک آپارتمان یا مجتمع را به خوبی تامین کند. علاوه‌بر‌این یک موتورخانه، آب مورد نیاز تجهیزات مانند رادیاتورها، منابع دو جداره، مبدل، فن کویل و سایر وسایل را نیز تامین می‌کند. کلکتور موتورخانه چیست؟ تعداد زیاد لوله‌های رفت و برگشت در موتورخانه معمولا پیچیدگی کار را زیاد می‌کند و فضای زیادی را نیز اشغال می‌کند. به همین دلیل در حال حاضر برای کاهش مسیر‌های لوله کشی در موتورخانه از کلکتور استفاده می‌کنند.

سه علت مهم خرابی شوفاژ و موتورخانه
دیدن

در گذشته دو لوله موازی یکی برای انتقال آب سرد و دیگری برای انتقال آب گرم استفاده می‌شد تا هر واحد مسکونی بتواند آب مصرفی خود را از طریق آن دریافت کند. کلکتورها جایگزین این دو لوله موازی شدند و کار را آسان‌تر کردند. بنابراین یک وظیفه کلکتور موتورخانه آبرسانی آسان‌تر به واحدهای مسکونی است.

معمولا در موتورخانه‌ها از دو کلکتور برای انتقال آب استفاده می‌شود. آب گرم به وسیله یک لوله خروجی به کلکتور وارد می‌شود سپس با انشعاب‌های موجود به واحدها توزیع می‌گردد. همچنین آب سردی که از واحدها برمی‌گردد نیز وارد کلکتور می‌شود و با استفاده از یک خروجی به داخل منبع منتقل می‌شود. در نتیجه چرخش آب با سرعت بیشتری انجام می‌شود. بنابراین یک وظیفه کلکتور موتورخانه نیز تسریع چرخش آب است.

همچنین مطالعه کنید:سیم افشان چیست و چه کاربردی دارد؟

کاربردهای کلکتور در موتورخانه چیست؟

یکی از عمده‌ترین کاربردهای کلکتور موتورخانه این است که آب گرم را مستقیما به کلیه خروجی‌های شیرآلات توزیع می‌کند به طوری که میزان آب و فشار آن یکسان است و به تمامی واحدها آب می‌رسد. بنابراین با استفاده از کلکتور، فشار آب خروجی واحدها به خوبی تنظیم می‌شود.

یکی دیگر از کاربردهای کلکتور موتورخانه این است که می‌تواند تعداد لوله‌های مورد نیاز در موتورخانه را کاهش ‌دهد و به دنبال آن دسترسی به لوله‌ها را به راحتی امکان پذیر کند. دسترسی آسان به لوله‌های موتورخانه در مواقعی که لوله‌ها نیاز به تعمیر دارند، بسیار ضروری است در غیر‌این‌صورت کار تعمیر لوله به سختی انجام می‌شود و تعمیرات آن نیز مدت زمان زیادی طول می‌کشد. در ادامه پاسخ جامعی به پرسش کلکتور موتورخانه چیست؟ می‌دهیم.

کلکتور موتورخانه چیست؟

مزایای نصب کلکتور در موتورخانه چیست؟

نصب کلکتور در موتورخانه مزایای بسیار زیادی دارد به طوری که اغلب افراد تمایل دارند موتورخانه‌های ساختمان را به این سیستم مجهز کنند. در ادامه با کلیه کاربردهای کلکتور موتورخانه و مزایای آن آشنا می‌شویم.

  • کاهش هزینه‌های لوله کشی: با استفاده از کلکتور تعداد لوله کمتری برای نصب و راه‌اندازی موتورخانه نیاز است. لوله کشی موتورخانه به گونه‌ای است که برای تامین آب گرم و آب سرد یک ساختمان به تعداد زیادی لوله نیاز دارد. با استفاده از کلکتور، تعداد لوله مورد نیاز تا حد زیادی کاهش می‌یابد.
  • کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری: هزینه سرویس و نگهداری موتورخانه با استفاده از کلکتور کاهش چشمگیری پیدا می‌کند. معمولا عیوبی که به وجود می‌آید مربوط به بخش کلکتور است و هزینه تعمیر آن کمتر از بررسی کل موتورخانه است.
  • جلوگیری از هدر رفت انرژی: لوله‌های بسیار زیاد و طی یک مسیر طولانی برای رساندن آب به واحدها موجب اتلاف و هدر رفت انرژی می‌شود و بر میزان گرمای مطلوب آب گرم نیز اثر می‌گذارد. با استفاده از کلکتور از این اتلاف و هدر رفت انرژی جلوگیری می‌شود و آب با گرمای مطلوب به واحدها می‌رسد.
  • امکان مصرف جداگانه هر واحد: با وجود کلکتور امکان کنترل میزان مصرف هر واحد فراهم می‌شود. به عبارت دیگر، هر واحد به طور جداگانه آب مصرف می‌کند و میزان مصرف آن قابل کنترل خواهد بود.
  • امکان تنظیم فشار آب خروجی: با استفاده از کلکتور می‌توان فشار آب خروجی را برای هر واحد تنظیم کرد. این مورد برای مواقعی که آب یک واحد نیاز به قطع ‌شدن دارد، بسیار کاربردی است. اگر یک واحد نیاز به تعمیرات داشته باشد باید آب آن قطع شود با استفاده از کلکتور به راحتی می‌توان این کار را انجام داد. کلکتور موتورخانه چیست؟
  • افزایش عمر تاسیسات: با استفاده از کلکتور می‌توان عمر مفید تاسیسات لوله کشی در موتورخانه را افزایش داد. چرخش آب با استفاده از کلکتور بهینه‌تر می‌شود و این روی عمر کل تاسیسات اثر دارد.
  • عدم نیاز به نصب لوله در کف ساختمان: در گذشته نیاز بود لوله‌ها در کف ساختمان نصب شوند اما با وجود کلکتور دیگر نیازی به نصب لوله در کف ساختمان نیست. این مزیت موجب شده است کار لوله کشی آسان‌تر انجام شود.
نظافت خانه برای حفظ پاکیزگی و سلامت با راهکارهای زیر
دیدن

همچنین مطالعه کنید: تاسیسات ساختمان تهران

هزینه راه‌اندازی کلکتور موتورخانه

هزینه راه‌اندازی کلکتور موتورخانه

هزینه استفاده از کلکتور در موتورخانه به عوامل مختلفی بستگی دارد. مهم‌ترین عواملی که روی هزینه راه‌اندازی کلکتور اثرگذار هستند، شامل جنس و ابعاد کلکتور، نوع سیستم گرمایشی موجود، تعداد واحدهای مسکونی یک ساختمان و ارتفاع کل ساختمان می‌شود. هر چه تعداد واحدهای ساختمان بیشتر باشد باید کلکتوری که استفاده می‌شود قطر بیشتری داشته باشد. قطر بیشتر کلکتور توانایی آن برای ورودی و خروجی آب را افزایش می‌دهد. لازم به ذکر است کلکتورهای قطور معمولا قیمت بیشتری نسبت به کلکتورهای معمولی دارند.

در کنار این موارد باید هزینه وسایل جانبی را نیز اضافه کرد. معمولا ساختمان‌هایی که پمپ آب نیاز دارند، باید از لرزش‌گیر نیز استفاده کنند. به دلیل اینکه لرزش‌های پمپ آب می‌تواند باعث خرابی اتصالات لوله‌ها شود و مشکلاتی را به وجود بیاورد. استفاده از لرزش‌گیر از بروز این مشکل جلوگیری می‌کند. علاوه‌بر‌این شیرهای ورودی و خروجی مختلفی برای کلکتور نیاز است که هزینه آن‌ها نیز به هزینه راه‌اندازی کلکتور افزوده می‌شود. با وجود تمامی این هزینه‌ها، استفاده از کلکتور مزایای ویژه‌ای را با خود به همراه می‌آورد.

کلام آخر در مورد کلکتور موتورخانه چیست؟

در این مطلب با کلکتور موتورخانه، کاربردها و مزایای آن آشنا شدیم و متوجه شدیم کلکتور موتورخانه چیست؟ بنابراین اگر سیستم موتورخانه ساختمان‌تان قدیمی است و به فکر بازسازی موتورخانه هستید، توصیه می‌شود حتما از کلکتور استفاده کنید و شاهد افزایش بهره‌وری آن باشید. تنظیم متعادل آب و مزایای ویژه کلکتور به گونه‌ای است که می‌تواند به خوبی رضایت خاطر ساکنان ساختمان از سیستم آبرسانی را فراهم کند. تجربه شما در مورد استفاده کلکتور در موتورخانه چیست؟ نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

۰ Comments

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *