۱۰ راهکار برای صرفه‌جویی در هزینه آب‌گرم‌ مصرفی

by | بهینه سازی انرژی

زمان مطالعه: ۶ دقیقه

گرم کردن یک خانه، ممکن است گاهی بیشتر از آنچه به نظر می‌آید، سخت باشد. منظور از سختی نیز هزینه‌های بالا و گرانی قبض‌های آن است. ممکن است پیش خود بگویید که من تا به حال تلاش‌های زیادی برای کاهش هزینه و مصرف انرژی خانه‌ی خود کرده‌ام اما هنوز قبض‌های سرسام‌آور عضو ثابت خانه‌ام هستند! در این شرایط باید انگشت اتهام را به سوی آب‌گرم‌کن نشانه گرفت. طبق تحقیقات انجام شده در موسسه انرژی آمریکا، آب‌گرم‌کن می‌تواند تا ۱۸% سهم، از قبض‌های شما را، در جایگاه دوم و پس از سیستم گرمایش و سرمایش، داشته باشد. بنابراین اصلاح برخی عادت‌ها و بازبینی سیستم تولید آب گرم مصرفی در موتورخانه می‌تواند در کاهش هزینه‌ی قبوض شما تاثیر به‌سزایی داشته باشد. در ادامه به معرفی برخی از این روش‌ها خواهیم پرداخت.

10 راهکار برای صرفه‌جویی در هزینه آب‌گرم‌ مصرفی

۱. کاهش درجه ترموستات

آیا تا به حال به موتورخانه ساختمان، به غیر از زمان‌های خرابی آن، سرزده‌اید؟ اگر پاسخ این سوال منفی است، در اسرع وقت این کار را بکنید تا از مناسب بودن درجه‌ی دمای ترموستات، اطمینان حاصل کنید. اگر دمای آن در یک روز عادی بیش از ۴۵ درجه‌ی سانتیگراد است، هر چه سریع‌تر آن را کم کنید. نکته‌ی حائز اهمیت این است که شما با کاهش تنها ۱۰ درجه‌ای، چیزی حدود ۳% تا ۵% انرژی، ذخیره می‌کنید.

 کاهش درجه ترموستات

۲. تعمیر نشتی شیرهای آب

آیا در خانه‌ی شما هم شیرهای آبی وجود دارند که مدت‌هاست از آنها آب چکه می‌کند و کسی به آن چندان اهمیتی نمی‌‌دهد!؟ یا شاید پیش خود بگویید که چکه‌های کم شیر آب منزل‌تان تاثیر چندانی در قبض و یا مصرف انرژی ندارند. در پاسخ به این عمل باید گفت که در کمال ناباوری، نشتی شیر آبی که در هر دقیقه ۶۰ چکه می‌کند، سالانه باعث به هدر رفتن ۳.۱۵۳ گالن آب می‌شود(حدود ۱۲ هزار لیتر!). همچنین اگر این نشتی از شیر آب گرم شما باشد، علاوه بر به هدر رفتن آب، باعث مصرف بیهوده انرژی مورد نیاز برای گرم کردن آن آب نیز، می‌شود. بنابراین هرچه سریعتر با مراجعه به تعمیرکار، جلوی این هدر-رفت انرژی را بگیرید.

 تعمیر نشتی شیرهای آب

۳. استفاده از سر دوش کاهنده مصرف آب

نیازی نیست که دردسرهای بازسازی، تعویض لوله‌ها و تعمیر کل حمام خود را بکشید. در صورت سالم بودن این موارد، تنها کافی است که به تعویض برخی از تجهیزات و جایگزینی آن با انواع جدیدتر آن بپردازید. برای مثال سر دوش‌هایی که ساخته شده قبل از سال ۱۹۹۲ هستند، به اصطلاح پرمصرف هستند. آنها را با مدل‌های جدیدتر که به سر دوش‌های کاهنده‌ی مصرف آب معروف است، جایگزین کنید.

 استفاده از سر دوش کاهنده مصرف آب

۴. یافتن راهی برای کاهش مصرف آب گرم

سعی کنید برنامه‌ی روزانه و معمول خود را یک بار دیگر از نظر بگذرانید و در پی کوچک‌ترین روزنه‌ها برای کاهش مصرف آب گرم در خانه باشید. شستن لباس‌ها با آب سرد، استفاده از ماشین ظرف‌شویی تنها در صورت پر بودن آن، گرفتن دوش‌های کوتاه و … از جمله این روش‌ها هستند.

مقدمه : در مقاله قبلی (لینک) پنج راهکار برای صرفه جویی در هزینه آب گرم مصرفی و کاهش مصرف انرژی در موتورخانه ساختمان ارائه شد . در ادامه به پنج راهکار دیگر برای صرفه در هزینه آب گرم اشاره خواهد شد.

 یافتن راهی برای کاهش مصرف آب گرم

۵. تخلیه رسوبات از مخزن آب‌گرم‌کن

همانطور که می‌دانید، در اثر فرآیند تولید آب گرم ، در طول زمان مخزن آب‌گرم‌کن دچار رسوب شده می‌شود. این رسوبات ته‌نشین شده باعث سخت‌تر کار کردن دستگاه شما شده و در نهایت منجر به قبوض گران‌تر برق و گاز می‌شوند. بنابراین تخلیه و تعمیر این رسوب در نگهداری از آب‌گرم‌کن( آب گرم کن خانگی معمولی ، منبع کویلی ، مبدل صفحه ای و … ) امری ضروری محسوب می‌شود. متخصصان این امر پیشنهاد می‌کنند که حداکثر هر ۶ ماه یک بار، رسوبات دستگاه را گرفته و آن را تعمیر نمایید. اما از آنجایی که این کار باعث، به صرفه‌تر سوختن دستگاه شما می‌شود، زودتر از این موعد نیز می‌‌تواند انجام گیرد.

 تخلیه رسوبات از مخزن آب‌گرم‌کن

۶. نصب تایمر

دمای مورد نیاز برای “گرم کردن” آب مصرفی و دمای مورد نیاز برای “گرم نگه داشتن” آب مصرفی با هم متفاوت است.تنها با نصب یک تایمر بر روی دستگاه آب‌گرم‌کن خود، می‌توانید مقدار زیادی از انرژی را ذخیره کنید. شما می‌توانید با دادن برنامه‌ی مخصوص به خودتان به دستگاه، ساعاتی را که در منزل نیستید، در خواب به سر می‌برید، و یا حتی در ساعات اوج مصرف محل زندگی‌تان، آن را تنظیم کرده و با یک روش ساده اما هوشمندانه از مصرف انرژی بیهوده و قبض‌های گران جلوگیری کنید. شاید این سوال پیش بیاید که در مورد مجتمع های مسکونی با تعداد واحد بالا ، چگونه میتوان این کار را انجام داد؟ در پاسخ باید گفت که با نصب دستگاه های کنترل پیشرفته بر روی مخازن آبگرم مصرفی ، میتوان میزان مصرف آب گرم را تخمین و دمای دیگ را متناسب با آن تنظیم نمود. ( برای اطلاعات بیشتر در مورد مزایای نصب و تاثیر آن در کاهش مصرف انرژی به صفحات مربوط به خدمات بهینه سازی مصرف سوخت ما مراجعه فرمایید.)

 نصب تایمر

۷. استفاده از پمپ‌های سیرکولاتور

احتمالا این مشکل یا برای شما پیش آمده یا از کسی از اطرافیان خود شنیده‌اید که آب گرم به کسانی که در طبقه‌ی بالاتر هستند یا نمی‌رسد یا با تاخیر زیاد می‌رسد. همچنین وقتی هم که آب به واحدهای مسکونی دور از آب‌گرم‌کن می‌رسد با مشکلات مختلفی چون سرد بودن آن به دلیل نبود عایق‌کاری مناسب لوله‌ها و یا کم بودن حجم آب به دلیل از دست دادن نیروی شناوری خود و …  مواجه است. در این شرایط اضافه کردن و استفاده از انواع مختلف پمپ‌های سیرکولاتور می‌تواند تا حدود زیادی این مشکل را حل نماید. این پمپ‌ها که قدرت گردش و جریان آب را درون لوله‌ها افزایش می‌دهند، باعث کاهش هدر-رفت آب و متعقبا کاهش مصرف انرژی تولید آب گرم، می‌شوند.

 استفاده از پمپ‌های سیرکولاتور

۸. عایق کردن آب‌گرم‌کن

اغلب آب‌گرم‌کن‌های جدید به صورت مناسب عایق‌بندی می‌شوند بنابراین گرمایی از دست نخواهند داد. اما اگر آب‌گرم‌کن ساختمان شما از انواع قدیمی‌تر است، باید به فکر عایق‌بندی آن باشید. در مرحله اول برای اینکه مطمئن شوید که دستگاه شما نیاز به عایق‌کاری دارد، برچسب راهنمای روی دستگاه خود را پیدا کنید و اگر عدد R-Value (میزان مقاومت و عایقی در برابر حرارت) آن، کمتر از ۲۴ بود، دستگاه شما به عایق‌کاری احتیاج دارد. در صورتی که مطمئن نیستید که این عدد کجای دستگاه شما نوشته شده است، کافی است با دست بدنه آب‌گرم‌کن را لمس کنید، اگر گرم بود، دستگاه شما حتما به عایق احتیاج دارد.

 عایق کردن آب‌گرم‌کن

۹. عایق کردن لوله‌ها

این روش یک راه کم هزینه برای کاهش مصرف انرژی است. به این ترتیب که با عایق‌سازی لوله‌ها، گرمای کمتری از آنها از دست می‌رود و در نتیجه انرژی کمتری برای گرم کردن آب مصرف می‌شود. در ساختمان های مرتفع و بلند مرتبه ، توصیه میشود یکمرتبه دمای آب گرم مصرفی را در موتورخانه و یک مرتبه دمای آب را در خروجی شیر اندازه گیری نمایید. در صورتی که اختلاف این دو دما، بیشتر از یک تا دو درجه سانتیگراد باشد، بایستی در عایق لوله های حد فاصل تاسیسات مرکزی ساختمان تا موتورخانه تجدید نظر نمود.

 عایق کردن لوله‌ها

۱۰. تعویض آب‌گرم‌کن

عمر مفید یک دستگاه آب‌گرم‌کن، حدودا ۱۵ سال است. اگر به روزهای پایانی عمر دستگاه خود نزدیک می‌شوید، بهتر است به فکر جایگزین آن با یک مدل کارآمدتر با مصرف سوخت پایین‌تر باشید. در هنگام خرید تجهیزات تولید آبگرم مصرفی، با مهندسین مجرب تاسیسات مشورت نمایید تا از مزایا و معایب هریک از سیستم ها مطلع شوید.

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

۰ Comments

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *