نگهداری اسپلیت یا کولر گازی،عیب یابی و دلایل خنک نکردن آن

by | تاسیسات ساختمان

زمان مطالعه: ۷ دقیقه

نگهداری اسپلیت یا کولر گازی به منظور جلوگیری از مشکلات متداول

همانند دیگر دستگاه ها و وسایل منزل، سیستم های تهویه هوا ( AC) نیز تحت تأثیر فرسودگی ناشی از گذشت زمان و استفاده ی مکرر قرار می گیرند. هنگامی که این سیستم ها عملکرد با بیشترین راندمان خود را متوقف می کنند اغلب ما دیگر قادر به استفاده از آن ها نیستیم در حالی که برای حفظ دمای متعادل در منزل خود در تمام سال به آنها احتیاج داریم.
اما شما می توانید با انجام چند اندازه گیری ساده در عیب یابی کولر گازی و یا نگهداری اسپلیت از همان ابتدا از بروز مشکلات متداول پیشگیری کنید که با این کار می تواند احتمال بروز اختلالات را کاهش دهید و از دمای مطبوع منزل و عملکرد مطلوب دستگاه خود لذت ببرید.

بهترین درجه برای کولر گازی

دمای مناسب برای افراد پیرتر ۲۱ °C یا ۷۰ °F در اتاق نشیمن و ۱۸ °C یا ۶۴ °F در دیگر اتاق‌ها است. همچنین بسته به نمناکی هوای محیط و پوشش هرکس دماهای پیشنهادی در تابستان و زمستان می‌تواند متفاوت باشد. برای نمونه دمای پیشنهادی برای تابستان میان ۲۳ °C تا ۲۶ °C است در حالی که برای زمستان ۲۰ °C تا ۲۳ °C می‌باشد.

شناسایی و رفع مشکلات متداول در نگهداری اسپلیت

در ادامه تعدادی از مشکلات متداول که اغلب افراد با آنها رو به رو می شوند و همچنین برخی روش های اساسی نگهداری اسپلیت یا نگهداری کولر گازی برای حفاظت از آن ها آورده شده است:

۱. دستگاه تهویه هوا هنگام فعالیت به درستی خنک سازی را انجام نمی دهد

از انجایی که تک تک بخش های این دستگاه برای خنک سازی طراحی شده اند، بروز اختلال می تواند به چند دلیل باشد:
جریان هوا درون دستگاه توسط آلودگی، دوده و یا ذرات محصور شده و سبب گرفتگی و کاهش ظرفیت خنک سازی می شود.

راه حل: فیلتر ها را مرتباً بررسی و هر سه ماه یا مدتی که سازنده توصیه کرده آن ها را پاکسازی یا تعویض کنید. با کمک یک فرد متخصص که می تواند یک مهندس تاسیسات و یا یک شرکت ارائه دهنده ی خدمات پشتیبانی و نگهداری تاسیسات ساختمان یک زمانبندی منظم برای پاکسازی و نگهداری دستگاه تهیه کنید؛ این شخص شما را در تشخیص تناوب پاکسازی مورد نیاز راهنمایی می کند.
یکی دیگر از دلایل احتمالی انسداد مبدل حرارتی در دستگاه کندانسور است که سبب کاهش توان خنک سازی و راندمان دستگاه می شود.

تمیز کردن فیلتر کولر گازی

راه حل: پاکسازی رادیاتور دستگاه خارجی (در تهویه های single-unit بخش رو به فضای بیرونی). حتماً قبل از پاکسازی برق دستگاه را قطع کنید و تا زمانی که دستگاه کاملا خشک نشده آن را متصل نکنید. پره های دستگاه بسیار تیزاند، پس حتما برای انجام این کار از دستکش و تجهیزات ایمنی استفاده کنید.
گاز مبرد وسیله ای است که حرارت اضافی را از محیط اتاق دفع می کند، پس در صورت کمبود آن دستگاه تهویه قادر به خنک سازی به طور مطلوب نخواهد بود.

تمیز کردن قسمت خارجی کولر گازی ( کندانسر)

راه حل: اغلب، می توان با پاکسازی منظم کل دستگاه و زمانبندی نگهداری سالیانه از نشتی سیال مبرد جلوگیری کرد. اگر به کم بودن فشار مبرد مشکوک شدید بهترین راهکار این است که به جای تلاش برای حل مشکل به صورت خودکفا با یک مهندس تاسیسات تماس بگیرید.

 

۲. سیکل فعالیت بیش از حد طولانی و یا خیلی کوتاه است

طبق گزارشات، عدم ثبات سیکل فعالیت یکی از متداول ترین مشکلات در این دستگاه هاست. این اتفاق اغلب به دلیل وجود ذرات و آلودگی ها در دستگاه خارجی ( کندانسور ) و یا دستگاه داخلی ( اواپراتور ) رخ می دهد که می تواند سبب چند اختلال شود:
وجود آلودگی باعث می شود که ترموستات ( سنسور دما ) در دستگاه به سرعت سرد یا داغ شود و سیکل های خیلی کوتاه یا خیلی بلند را به وجود آورد. در شرایط بحرانی حتی ممکن است که اواپراتور منجمد شود.
صرف نظر از کاهش راندمان و ظرفیت خنک سازی، دستگاه در تلاش بر این است که دما را در یک درجه‌ی مطلوب حفظ کند و این کار سبب فرسودگی و در نهایت کاهش طول عمر سرویس دهی آن می شود.

راه حل (برای هردو مورد): پاکسازی بخش های مورد نیاز اواپراتور و کندانسور به طور کامل و منظم. پاکسازی دوره ای نه تنها راندمان عملکرد و ظرفیت خنک سازی دستگاه را بالا می برد، بلکه باعث افزایش طول عمر و کاهش نیاز به تعمیرات نیز می شود.

۳. ازدیاد مصرف انرژی به دلیل عملکرد ضعیف موتورها

هنگامی که یکی از اجزای مکانیکی حرکت و ارتعاش دارد، اصطکاک موجود با روغن کاری نادرست افزایش پیدا می کند. اصطکاک بیش از حد چندین اثر مخرب بر دستگاه کولر گازی شما دارد؛ در اینجا چگونگی رخ دادن این اتفاق را بررسی می کنیم:
اجزای متحرک در راندمان پایین سخت تر فعالیت می کنند و در نتیجه گرمای بیشتری تولید می شود و در نهایت به موجب این عوامل مصرف برق افزایش پیدا می کند. همچنین استفاده از دستگاه نیز بیشتر می شود و از طول عمر آن می کاهد.

راه حل: به صورت دوره ای، اجزای متحرک را به عنوان بخشی از برنامه ی نگهداری دستگاه، روغن کاری کنید. بیش از اندازه (تنظیمات ) ترموستات را تغییر ندهید چرا که سبب فرسودگی و کاهش راندمان آن خواهد شد.

۴. فرسودگی کنترل های الکتریکی به دلیل اتصالات آسیب پذیر

قطع و وصل شدن مکرر سیکل می تواند سبب فرسایش کنترل فن و کمپرسور دستگاه تهویه هوا شود . اگر شما در منزل خود یک دستگاه با سایز بزرگ دارید، این تأثیرات می تواند تشدید شود. اتصالات الکتریکی معیوب نیز می تواند سبب ایجاد اختلالات جدی شوند؛ مانند:
• خوردگی پایانه ها، دوشاخه ها و سیم ها
• سروصدا یا جرقه های الکتریکی
• کاهش طول عمر سرویس دهی

راه حل: هربار که دستگاه را سرویس می کنید از یک تکنسین برای چک کردن اتصالات الکتریکی و امنیت آنها کمک بگیرید. اگر هنگام انجام بررسی و نگهداری های دستگاه به وجود اختلال در آن مشکوک شدید با یک متخصص تماس بگیرید؛ چرا که نادیده گرفتن آن می تواند منجر به بروز اختلالات جدی شود.

پیشگیری از بروز اختلالات در نگهداری اسپلیت

اغلب اختلالاتی که مصرف کنندگان با آن ها مواجه می شوند صرفا به یک دلیل نیستند و چندین عوامل می توانند سبب این مشکلات شوند. اغلب اختلالات به دلیل نصب نادرست، روند سرویس دهی ضعیف و کافی نبودن زمانبندی نگهداری کولر گازی در زمستان هستند و همگی می توانند منجر به مشکلات زیر شوند:
• وجود نشتی در کانال ها
• کاهش راندمان
• کاهش جریان هوا
• عملکرد غیر یکنواخت و خیلی موارد دیگر.

به عنوان یک مصرف کننده، شما می توانید احتمال بروز این اختلالات را با تحقیق در مورد سابقه کار پیمانکار و صلاحیت وی قبل از استخدام، کاهش دهید. شما می توانید به صورت آنلاین بازخورد ها را بررسی کنید و با مشتریان آنها راجع به تجربیاتشان صحبت کنید.
توجه داشته باشید که اغلب اختلالات این دستگاه ها می توانند هنگام انجام رسیدگی و نگهداری های برنامه ریزی شده اصلاح شوند؛ پس آنها را مرتباً سرویس کنید، حتی اگر به نظر می رشد که عملکرد بی نقصی داشته باشند.

مزایای کار کردن با یک پیمانکار مجرب نگهداری موتورخانه چیست؟

عیب یابی کولر گازی

  1. در وهله‌ی اول مطمئن شوید که دمای ترموستات در پایین تر از دمای اتاق تنظیم شده باشد. کلید انتخاب باید روی حالت ” سرد ” باشد. اگر ترموستات قابل برنامه ریزی است از تازه بودن باطری اطمینان حاصل نمایید.
  2. با حرکت دادن کلید فن از حالت ” اتوماتیک ” به ” روشن “، اتصالات برق را بررسی کنید. اگر دمنده کار کند اتصال برق برقرار است. اگر اتفاقی نیفتد، یک کنترل خاموش و یا برق قطع شده است. اگر سیستم از یک کوره برای حرارت استفاده می کند روشن بودن کلید اضطراری را چک کنید. اگر با فیوز ها یا پنل مدارشکن آشنایی دارید، پریدن فیوز ها را چک کنید. یک بار این نقص ها را رفع کنید و در صورت تکرار این مشکلات برای انجام عیب یابی کولر گازی و تعمیرات با افراد متخصص یا مهندس تاسیسات تماس بگیرید.
  3. با قرار دادن کلید انتخاب روی حالت “سرد” و کلید فن روی حالت “اتوماتیک” می توانید دمای ترموستات را به پایین تر از دمای اتاق برسانید. اگر فن فعالیت دارد اما کندانسور ( دستگاه خارجی ) کار نمی کند، پنل قطع کننده مدار را چک کنید. اگر مدار شکن روشن است، کندانسور را بررسی کنید. بعضی از آن ها به دلیل فشار بالا قطع         می شوند. یک دکمه خارج از محفظه و معمولاً نزدیک لاین های مبرد وجود دارد؛ تا جایی که می توانید آن را به داخل فشار دهید تا دستگاه ریست شود.
  4. اگر هر دو دستگاه فعالیت دارند اما سرمایش رخ نمی‌دهد، لوله های مسی خروجی از کندانسور را لمس کنید. اگر لاین ها منجمد یا بیش از حد سرد باشند یک نقص جریان هوای داخلی وجود دارند؛ مشکلاتی همچون انسداد فیلتر یا بسته بودن دستگاه های تعدیل گرما و یا پوشیده شدن کانال خروجی توسط یک شئ، شارژ کم از فریون نیز می تواند سبب انجماد شود. سیستم را خاموش کنید و اجازه دهید تا کاملاً گرم شود. اگر مجدداً منجمد شد برای انجام تعمیرات و عیب یابی کولر گازی تماس حاصل نمایید.
  5. اگر دستگاه در زیر زمین قرار دارد و دارای پمپ تقطیر است، سیم کنترل کندانسور احتمالا باید از طریق یک کلید ایمنی روی پمپ وصل شده باشد. بررسی کنید که پمپ به برق وصل شده و قابل راه اندازی است.
  6. اگر دستگاه در اتاقک زیر شیروانی قرار دارد، احتمالاً یک کلید شناور روی هواساز یا در قسمت ایمنی وجود دارد که می تواند در صورت مسدود بودن لوله تخلیه کندانسور را خاموش کند. وجود آب در اطراف دستگاه نشان دهنده ی وجود نقص در آن است. در صورت مشاهده برای تعمیرات با افراد متخصص تماس بگیرید.
  7. اگر کندانسور زیاد روشن و خاموش می شود، ممکن است مقدار زیادی ذرات و آلودگی آن را مسدود کرده باشند که در این صورت باید آن را پاکسازی کنید. برای رفع هرگونه خطر الکتریکی، این کار را با باز کردن و بیرون آوردن پنل هایی که به برق متصل نیستند شروع کنید. برای پاکسازی فن کندانسور لازم است که پنل هواکش را کاملاً باز کنید. برای حذف ذرات از این قسمت پیچ های قسمت فوقانی دستگاه را باز کنید و پنل را به سمت بالا بکشید. سپس تمام شاخه ها، برگ ها و ذراتی که در محفظه ی کویل مشاهده کردید را خارج کنید.
  8. اگر موتور کار نمی کند و یا فعالیت نامنظم دارد، و یا کمپرسور شما حتی بعد از پاکسازی و خارج گردن ذرات آلودگی دچار نقص است، برای عیب یابی کولر گازی باید با یک فرد متخصص تماس بگیرید.
خدمات پشتیبانی و نگهداری تاسیسات ساختمان

سخن آخر

با اینکه به نظر می رسد نگهداری اسپلیت یا کولر گازی دشوار باشد اما آسایشی را برای منزل فراهم می کنند که همگی لایق آن هستیم. با آگاهی از طرز رسیدگی و اصلاح آن ها می تواند برای سالهای متوالی دمای مطلوب را در منزل خود فراهم کنید.

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

۰ Comments

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *