عیب یابی چیلر و راهکارهایی برای رفع نقص های آن

by | چیلر

زمان مطالعه: ۹ دقیقه

عیب یابی چیلر


احتمال اینکه شما از سیستم چیلر گلیکول خودت غفلت کنید زیاد است؛ تا روزی که شما متوجه بالا بودن دمای ظرف تخمیر و از کار افتادگی سیستم چیلر گلیکول می شوید.
در این شرایط اولین کاری که باید انجام شود چیست؟ نترسید و زود تصمیم گیری نکنید. چندین مورد از نقص ها هستند که می توانند منجر به این اختلالات شوند. ما در این مطلب رایج ترین دلایل ایجاد این مشکلات و گام های برای عیب یابی چیلر، تشخیص و تعمیر چیلر را بررسی می کنیم. هدف این مطلب در جهت حذف نیاز به تکنسین خدمات تاسیسات نیست؛ بلکه به منظور صرفه جویی در وقت شما و تکنسین بوده و نیاز به تماس با آن ها را به حداقل می رساند.


ارورهای مربوط به یخ زدگی، جریان یا کمبود فشار


گاهی اوقات در مدت زمانی که از سیستم چیلر استفاده می کنید ممکن است با ارورهای مربوط به یخ زدگی مواجه شوید. عواملی که منجر به این ارورها شده اند می توانند باعث خرابی کمپرسور و اواپراتور شوند و به محض ارور سیستم باید در کوتاه ترین زمان ممکن تشخیص داده شود. در موارد بحرانی، یخ زدگی اواپراتور می تواند سبب خرابی های شدید و مصیبت بار شود؛ مثلاً ترکیدن اواپراتور نه تنها کل سیستم چیلر را از کار می اندازد بلکه کل سیستم لوله کشی گلیکول را به روغن و مبرد آغشته می کند.
همیشه قبل از ریست کردن ارور یخ زدگی، به دنبال راهی باشید که بتوانید عامل بروز نقص و ارور را تشخیص دهید.

( چیلرهای گلیکولی نوعی از سیستم های سردسازی هستند که برای سردسازی انواع نوشیدنی های الکلی و غیر الکلی در کارخانه های مربوطه استفاده می شوند.)


۱. محلول گلیکول


علاوه بر چک کردن درصد گلیکول باید سطح یا حجم آن را نیز در تانک مخزن بررسی کنید.
اگر می خواهید نقطۀ انجماد محلول ۲۰ تا ۳۰ درجه فارنهایت کمتر از دمای تنظیم شدۀ ترموستات باشد، یک راهکار مناسب این است که سیستم را با ترکیب ۱/۳ پروپلین گلیکول و ۲/۳ آب راه اندازی کنید تا به دمای انجماد معادل ۱۵- درجۀ سانتیگراد برسید.
میزان حداقل برای سطح گلیکول در مخزن با توجه به استاندارهای سازندگان مختلف متفاوت است. برای جلوگیری از هواگرفتن پمپ باید مطمئن شوید هنگامی که تمامی پمپ ها روشن هستند، مقدار گلیکول کافی باشد زیرا در صورت این اتفاق جریان گلیکول متوقف و سبب انجماد سریع خواهد شد.
اگر ارورها را نادیده بگیرید و بدون چک کردن گلیکول کنترل ها را ریست کنید، بلاشک با از کار افتادگی کمپرسورها، اواپراتورها یا حتی پمپ ها مواجه خواهید شد. همۀ این ها به راحتی با یک تست یا چک کردن تانک گلیکول قابل پیشگیری است.
بعد از آنکه از مناسب بودن سطح گلیکول و غلظت محلول مطمئن شدید، ارور یخ زدگی را ریست کنید. کنترل های مختلفی برای یخ زدگی یا جریان مناسب وجود دارند؛ لطفاً اگر از نحوۀ ریست کردن و یا محل دقیق کنترل مطمئن نیستید حتماً به دفترچه راهنما، پیمانکار تاسیسات و یا خود سازنده مراجعه کنید.
هنگامی که کنترل یخ زدگی را ریست کردید، سیستم راه اندازی می شود. می توانید کمی بیشتر در عیب یابی چیلر تلاش کنید تا عامل ارور یخ زدگی را پیدا کنید.


۲.چرخش پمپ


یکی از دلایل رایج برای ارور یخ زدگی فقدان جریان است. برای شروع، چرخش پمپ گلیکول را چک کنید. در صورتی که چرخش یک پمپ سانتریفیوژی برعکس شود همچنان گلیکول را پمپاژ خواهد کرد اما فقط بخشی از مقدار مورد نیاز و مطابق طراحی دستگاه. این کسری جریان باعث کاهش دمای مبرد در اواپراتور خواهد شد که اغلب باعث یخ زدن سیستم می شود.

عیب یابی چیلرچرخش های پمپ متفاوت اند. روی موتور باید یک نمایشگر چرخش وجود داشته باشد. هنگامی که قسمت موتور پمپ را بررسی می کنید، رایج ترین نوع چرخش در جهت عقربه های ساعت خواهد بود. اگر چرخش پمپ درست نباشد، باید هر دو سرب موتور را تعویض کنید. هنگام انجام این کار کل برق سیستم باید قطع شود و حتماً توسط یک برق کار یا تکنسین حرفه ای انجام شود.

۳.محدود شدن جریان


محدود شدن جریان نیز می تواند یکی از دلایل ارور یخ زدگی باشد. انسداد لوله ها، بسته شدن شیر، خرابی پمپ و یا اضافه کردن ظرف تخمیر ( در کارخانه های آبجوسازی و شراب سازی) برای افزایش بار روی این پمپ می تواند از دلایل اختلال جریان و در نتیجه ارور یخ زدگی باشند.

۴. پمپ گلیکول


در عیب یابی چیلر اگر نمی توانید پمپ گلیکول را روشن کنید، احتمال دارد که در اضافه بار راه انداز موتور پمپ دچار اشتباه شده باشید. قبل از باز کردن پنل کنترل الکتریکی و بررسی مشکل اضافه بار پمپ، لطفاً مطمئن شوید که جریان برق تغذیه قطع باشد. ( بعضی از پنل ها از چندین منبع برق تغذیه می کنند؛ مطمئن شوید که تمام این منابع خاموش اند.)هنگامی که پنل کنترل باز است، راه انداز موتور را پیدا کنید.

تعمیر چیلرهنگامی که پنل کنترل باز است، راه انداز موتور را پیدا کنید.

قبل از ریست کردن این اضافه بار، مطمئن شوید که برق هرسه دکل یا پایۀ راه انداز وصل باشد ( در سیستم های سه فاز). در صورتی که یکی از پایه های برق را از دست بدهید و بدون رفع این مشکل ریست کنید، ممکن است آسیب های جبران نشدنی به موتور وارد شود. توصیه می شود که حتماً برای این کار با یک مهندس تاسیسات یا برق کار حرفه ای مشورت کنید. وقتی که این کار را انجام دادید می توانید اضافه بار را ریست کنید.
اگر دوباره اضافه بار دچار مشکل شد، موتور پمپ را خاموش کنید؛ چرا که به نظر می رسد مشکل شما کمی جدی تر باشد. نقص ایجاد شده می تواند خرابی موتور پمپ، سستی اتصالات سیم و یا حتی اضافه بار ناقص باشد که می توانید بر عهدۀ یک مهندس تاسیسات بگذارید تا شناسایی کند.
تا به اینجا محلول گلیکول، ریست کردن ارور یخ زدگی، چک کردن پمپ گلیکول و راه انداز موتور پمپ را دربارۀ عیب یابی چیلر بررسی کردیم. هنوز دو مورد دیگر وجود دارد که می توانیم آن ها را نیز لحاظ کنیم.

۵. شارژ مبرد


ارور یخ زدگی علاوه بر خود یخ زدگی می تواند به دلیل کمبود شارژ مبرد نیز باشد.
اغلب سیستم های چیلر از شیشه رؤیت های لاین مایع استفاده می کنند؛ این شیشه ها در لاین مبرد مایع قرار داشته و شیرهای انبساط را تغذیه می کنند. هنگامی که کمپرسور روشن می شود می توانید حباب هایی را درون شیشه رؤیت مشاهده کنید، این حباب ها باید سریعاً ناپدید شده و شیشه رؤیت کاملاً تمیز باشد. اگر بعد از ۶۰-۹۰ ثانیه هنوز حباب ها را درون شیشه رؤیت مشاهده کردید، نشان دهندۀ این است که مقدار مبرد در سیستم شما کم است.

عیب یابی چیلر

اثرات روغن مبرد بر روی لوله های مسی یک نشانۀ آشکار برای وجود نشتی است. طی فرایند عیب یابی چیلر به یاد داشته باشید که مبرد در صورت ورود به بدن می تواند مضر و یا حتی کشنده باشد، مخصوصاً در فضای بسته. هیچ وقت تلاش نکنید که نشتی مبرد را خودتان تعمیر کنید، زیرا علاوه بر خطرناک بودن این کار ممکن است آسیب های بیشتری به سیستم وارد کنید.
تکنسین یا پیمانکار شما از یک ردیاب نشتی الکتریکی استفاده می کند و یا می تواند تمامی اتصالات جوشکاری شده که در دسترس باشند را با حباب صابون ( ترکیب آب و صابون) بپوشاند؛ با ایجاد شدن حباب های صابون محل وجود نشتی شناسایی می شود. در صورتی که تکنسین نتوانست نشتی را پیدا کند، باید مبرد باقی مانده در سیستم را کاملاً تخلیه و سیستم را با نیتروژن شارژ کند؛ سپس بخش هایی از سیستم را به منظور تشخیص منبع مبرد ایزوله کرده و در نهایت نشتی را پیدا می کند.

۶. ترموستات


هنگامی که سیستم روشن است، دمای تنظم شده ترموستات را چک کنید. این دما باید عددی بین ۳- تا ۶- درجۀ سانتیگراد باشد. ممکن است که ترموستات خراب باشد و سیستم را در دمای تنظیم شده خاموش نکند. ( این اختلال هم ممکن است به طور متناوب رخ دهد و تشخیص را دشوار کند.) به صورت دستی دمای تنظیمی ترموستات را در دمای کنونی سیستم در حال فعالیت تنظیم کنید. آیا بعد از بالا بردن دمای تنظیم شده سیستم خاموش شد؟ این کار را چند بار انجام دهید و سیستم را تست کنید.


۷.خرابی شیر برقی

ترموستات عموماً شیر برقی لاین مایع را باز و بسته می کند. این شیرها نیز می توانند درست همانند شیربرقی گلیکول که روی ظرف تخمیر قرار دارد، باز بمانند. همانند ظرف تخمیر، هنگامی که این اتفاق بیفتد شما سیستم خود را خنک کرده و در نهایت چیلر را خاموش می کنید. در صورتی که ترموستات درست شد اما شیر در عین فعالیت کمپرسور باز ماند، احتمالاً شیر برقی شما خراب شده و باید با یک مهندس تاسیسات تماس بگیرید تا آن را تعویض کند.
اگر هیچ کدام از موارد ذکر شده از دلایل ایجاد این مشکل نبود، ممکن است این اشتباه یک بار اتفاقی رخ داده باشد. سیستم را از نزدیک بررسی کنید و حواستان به علائم دیگر نیز باشد.
برای عیب یابی می توانید با یک پیمانکار تاسیسات تماس بگیرید تا سیستم شما را بررسی کند. با اینکه مهندسین تاسیسات تجهیزات مخصوصی برای چک کردن سیستم دارند، شما می توانید برای صرفه جویی در وقت آن ها تمام مواردی را که بررسی کردید برای آن ها بازگو کنید.


ارور بالا بودن فشار تخلیه


یکی از مشکلات رایج در زمان هایی که مقدار بار ماکزیمم است و زمانی که دمای محیط بالاست، ارور زیاد بودن فشار تخلیه است. غالباً چراغ نمایشگری برای این ارور وجود ندارد و تنها راه تشخیص ریست کردن کنترل است.

عیب یابی چیلرکنترل فشار بالا عموماً در کمپرسور قرار می گیرد. دکمۀ ریست در بالای کنترل و گاهی روی آن قرار دارد. با فشردن دکمۀ ریست، کمرسور و فن ها باید فوراً روشن شوند.
ممکن است بعد از ریست کردن، سیستم مجدداً خاموش شود. به این خاطر که احتمالاً دمای گلیکول هنگام خاموش بودن کمپرسور افزایش یافته است. ( زیرا پمپ ها معمولاً روشن می مانند.) با افزایش دمای گلیکول، فشار مبرد نیز زیاد شده و کمپرسور را برای لحظاتی و برخلاف قوانین طراحی سیستم، به فعالیت وادار می کند. در فرآیند عیب یابی چیلر به هیچ عنوان بلافاصله بعد از ریست کردن کنترل، سیستم را بارگیری نکنید. به یاد داشته باشید که حتماً قبل از اضافه کردن مجدد ظرف تخمیر، دمای گلیکول در تانک مخزن باید کاهش یافته و دمای آن در دامنۀ مشخص شده برای سیستم باشد. هنگامی که دمای تانک گلیکول به ۲/۷- تا ۱/۶+ درجۀ سانتیگراد رسید، می توانید به آرامی ظرف تخمیر را اضافه کنید تا اضافه بار وارد سیستم نشود و سرریز نکند.
در اینجا چند مورد از دلایل احتمالی برای این ارور را آورده ایم:


۱.آلودگی کندانسور

سطح تیغه ای روی کندانسور را چک کنید، آیا از آلودگی پوشیده شده و نمی توان طرف دیگر آن را دید؟ یک براش مخصوص تیغه تهیه کرده و به آرامی آلودگی های این کویل را پاک کنید. حواستان باشد که سطح تیغه ای دچار خمیدگی نشود چرا که در این صورت جریان هوا بر هم می خورد و بیشتر از آن که تمیز کردن سطح برای شما مفید باشد مضر خواهد بود. همچنین می توانید هنگام خاموش بودن سیستم از اسپری برای کویل استفاده کنید؛ مواظب باشید که به موتورهای فن آب نخورد. اگر میزان آلودگی کندانسور خیلی زیاد بود حتماً با یک پیمانکار یا مهندس تاسیسات تماس بگیرید تا به صورت حرفه ای پاکسازی را انجام دهد. مهندسین حرفه ای از ابزار و شوینده هایی با فرمولاسیون مخصوص برای پاکسازی کویل های استفاده می کنند؛ به یاد داشته باشید که طی عیب یابی چیلر اصلاً از محلول ها یا پاک کننده های اسیدی که برای این کار ساخته نشده اند استفاده نکنید. یک کندانسور تمیز نه تنها از ارور سیستم جلوگیری می کند بلکه راندمان عملکرد و ظرفیت خنک سازی را بالا می برد.

تیم خدمات پشتیبانی و نگهداری تاسیسات ساختمان

۲. خرابی موتور فن


از آنجایی که کندانسور ها حداقل دو موتور فن دارند، تشخیص خرابی موتور می تواند هفته ها یا حتی ماه ها طول بکشد. در طول ماه های گرم سال، خرابی فن موتور سریعاً قابل تشخیص است زیرا دستگاه با ارور فشار تخلیه بالا خاموش خواهد شد.


۳. جریان هوا


سیستم های خنک کننده به هوای خنک احتیاج دارند، هرگونه مانع جریان هوا در اطراف سیستم باعث می شود که هوای گرمِ گیر افتاده در این محل توسط کندانسور مجدداً به گردش در بیاید. این مشکل اغلب زمانی رخ می دهد که سیستم های چیلر هوا خنک در فضای بسته نصب می شوند. اگر سیستم چیلر در فضای بسته قرار گیرد، به یک سیستم هواکش و دریچۀ هوای جبرانی مطابق ظرفیت CFM برای فن های کندانسور نیاز است.


۴.خرابی قطعات


اگر به وجود یک قطعۀ خراب در سیستم مشکوک شدید حتماً باید با تیم خدمات نگهداری و پشتیبانی تاسیسات تماس بگیرید. یک مهندس تاسیسات به خوبی به حرف های مشتری گوش می دهد تا مدت زمان نقص یابی و تعمیر را به حداقل برساند. باور کنید یا خیر، یک پیمانکار تاسیسات از تماس گرفتن شما برای خدمات، تلف کردن وقت خود و هزینه ایاب ذهاب و دیگر چیزها فقط برای ریست کردن ارور شما لذت نخواهد برد.
تمام مراحل طی شده را کامل برای مهندس تاسیسات توضیح دهید و مطمئن شوید که اطلاعات جامع دربارۀ سیستم شما را در اختیار دارد. اگر پیمانکار شما تجربه ای در زمینۀ خدمات مربطو به سیستم شما نداشت از او بخواهید که برای کسب اطلاعات از نحوۀ کنترل چیلر با سازنده تماس بگیرد. اغلب، ده دقیقه توضیح تلفنی توسط سازنده می تواند به میزان قابل توجهی از خدمات لازم و زمان تعمیر بکاهد. به یاد داشته باشید که یک مهندس تاسیسات یا تکنسین در طول روز با ۵ تا ۱۰ نوع سیستم خنک کننده و ۵ تا ۱۰ سازندۀ مختلف سر و کار دارد و ممکن است هیچ کدام از این سیستم ها از نوع سیستم چیلر گلیکول نباشند.
اگر نیاز به یک مهندس تاسیسات جدید دارید، عجله نکنید و با چندین پیمانکار جدید صحبت کنید. تیم ما در زمینۀ سردسازی تجاری تخصص بالایی داشته و می تواند به شما کمک کند. با اینکه تئوری های سردسازی مشابه برای تهویه هوای مطبوع و خنک سازی دمای مدیوم قابل اجراست، تفاوت های معینی وجود دارد و پیمانکار باید تجربۀ کافی را برای کار کردن با این نوع تجهیزات داشته باشد.
به پیمانکار خود توضیح دهید که شما از یک سیستم چیلر گلیکول با دمای مدیوم استفاده می کنید که در دمای ۲/۷- درجۀ سانتیگراد و با ترکیب گلیکول ۳۵% کارمی کند. اگر پیمانکار با این نوع سیستم آشنایی نداشته باشد و یا سرویس این تجهیزات برایش دشوار باشد غالباً شما را در جریان خواهد گذاشت. معمولاً سازنده ها پیمانکاران خود را به شما معرفی خواهند کرد.
بسیاری از سازندگان با هزینه ای بسیار کمتر قطعات را برای مشتریان خود تعویض می کنند. از پیمانکار خود بخواهید که در صورت نیاز به تعویض قطعات علاوه بر عمده فروشان محلی با سازندۀ تجهیزات نیز تماس بگیرد.
در آخر کار باید به یاد داشته باشیم که مهمترین کار برای حفظ عملکرد مطلوب سیستم، نگهداری پیشگیرانه است که برای این کار می توانید با تیم خدمات پشتیبانی و نگهداری تاسیسات ساختمان تماس بگیرید.

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

۰ Comments

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *