مشکلات متداول در چیلر و عیب یابی و راه کارهای رفع آن ها

by | چیلر

زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه

عیب یابی چیلر

در این مقاله می خواهیم به بحث نقص های چیلر و رفع آن ها بپردازیم که بعضی از متداول ترین نقص ها و مشکلات چیلر که ممکن است در تاسیسات ساختمان یا صنعت با آن ها رو به رو شوید را بازگو می کند.

در ادامه به مواردی همچون فشار بالای خط دهش، فشار کم خط دهش ، فشار کم خط مکش ، فشار بالای مکش و برخی مشکلات الکتریکی که همانند بقیه مسائل به طور معمول رخ   می دهند می پرداریم.

هشدار!

چیلر ها بسیار گران قیمت اند و می توانند بسیار خطرناک باشند. اگر سر رشته و آگاهی کافی برای کار با آن ها ندارید از این کار در ساختمان خود و یا کارفرما خودداری کنید و از افراد حرفه ای کمک بگیرید.

یک توصیه ی مهم

توجه داشته باشید : در صورت بروز نقص روی دستگاه نمایشگر چیلر و یا دستگاه BMS یک کد ارور باید نمایش داده شود. کد را یادداشت کرده و با تعمیرکار چیلر چک کنید تا با راهنمایی های محافظتی آن ها بتوانید علت نقص دستگاه را دریابید.

 فشار بالای خط دهش

فشار بالای خط دهش در چیلر های آب خنک متداول تر است و اکثر اوقات سبب پیامدهای نا مطلوب می شود. از گردش مناسب آب در برج اطمینان حاصل کنید؛ به خصوص در برج های خنک کننده رو باز.

گرفتگی لوله های مبدل

مواد معدنی و آلودگی توسط هوا به درون کندانسور آب جذب، در اطراف سیستم شناور و باعث گرفتگی لوله ها در مبدل حرارتی می شوند. این امر اساسا سطح داخلی دستگاه کندانسور چیلر را عایق می کند و از مقادیر انتقال انرژی گرمایی توسط چیلر می کاهد.

گرفتگی سطح خارجی کندانسر

اتفاق مشابه در چیلر های هواخنک (aircooled) و در جایی که سطح خارجی کندانسور توسط گرد و غبار و آلودگی پوشیده شده است ،رخ می دهد. در طول زمان کندانسور چیلر سرد کننده ی هوا توسط یک لایه ی نازکی از آلودگی ها پوشیده می شود و شما باید از پاکسازی لوله ها و فین ها به طور منظم اطمینان حاصل کنید. اما توجه داشته باشید که لوله های خارجی آن ها که از مبرد پر شده اند بسیار نازک اند پس هنگام پاک سازی با احتیاط عمل کنید. و همچنین می توانید از شانه های مخصوص فین ها استفاده کنید.

چیلر هواخنک

کندانسر هوایی

 

کاهش جریان آب در کندانسر

مشکلات فشار بالای خط دهش می تواند به دلیل کاهش جریان آب در کندانسور باشد. اول از همه باید شیر ها ، صافی و پمپ های سیستم را چک کنید و از فعالیت صحیح آن ها و عبور میزان صحیح جریان از آن ها مطمئن شوید. بایستی مقادیر صحیح دبی توسط مهندس تاسیسات و یا تیم نگهداری موتورخانه ثبت و ضبط شود ، تا در زمان تعمیرات مورد استفاده قرار گیرد

همچنین فشار بالا خط دهش در چیلر آب خنک (Watercooled) می تواند هنگام برگشت آب کندانسور از برج خنک کن و با دمای بالا رخ می دهد. برج های خنک کن را چک کنید و مطمئن شوید که فن ها از کار نیفتاده اند ، شیر های عبوری برج خنک کن به درستی تنظیم شده اند و آب صرفا از برج عبور نمی کند تا به چیلر بازگردد.

و همچنین می تواند به دلیل انسداد جزئی شیر برج در چیلر یا گرفتگی سه راه صافی باشد که معولا کمتر اتفاق می افتد ولی می تواند در طول نگهداری و غیره رخ دهد.

یکی دیگر از مسائل متداولی که می توانند سبب مشکلات فشار زیاد شود، پرشدن چیلر با مقادیر بیش از حد مبرد می باشد. اطراف چیلر را بررسی و فشار، دما ، شیشه رؤیت های نصب شده و تفاسیر BMS را چک کنید. و همچنین می تواند به دلیل ورود مواد و سیالات تقطیر ناپذیر به دستگاه مبرد باشد. چیلر را بررسی و نویز هارا چک کنید.اگر مشکلات به دلیل عوامل خارجی باشد سیستم به تعمیرات نیاز دارد.

کاهش جریان هوا در کندانسر

یکی از مشکلات متداول در چیلر های سرد کننده ی هوا ، کاهش جریان هوا در کندانسور است و معمولا در جایی اتفاق می افتد که خرده ذرات باقی مانده بخشی از کندانسور یا فن هارا مسدود کرده اند و هوای کافی قادر به جریان یافتن در کندانسور برای دفع گرمای نامطلوب نیست. و همچنین عدم فعالیت فن و یا فعالیت نا منظم نیز می تواند یکی از دلایل آن باشد. پس تمیزی ، عدم انسداد و فعالیت صحیح آن هارا چک کنید.

بالا بودن دمای خارج کندانسر

در چیلر های هواخنک اشکال چیلر می تواند به دلیل بالاتر بودن دمای هوای خارجی محیط پیرامون از کندانسور باشد و در چنین شرایطی کندانسور قادر به فعالیت نیست. در این مواقع شما باید صبر کنید تا دما کاهش یابد و یا پارامتر ها و نقاط تنظیم چیلر را مطابق این شرایط و بعد از مشورت با سازنده، تنظیم کنید. یکی از گزینه ها می تواند اسپری کردن آب روی کندانسور باشد. اگرچه این کار ممکن است سبب انباشه شدن املاح روی تیغه ها شود اما تأثیرسریع تری دارد پس اسپری کردن آخرین گزینه است. دقت کنید برای اسپری آب روی سطوح کندانسور، حتما از آب سختیگیری شده استفاده شود.

و در آخر اگر هیچ کدام از موارد ذکر شده مشکلات را برطرف نکرد، عدم نقص سوییچ فشار را چک کنید.

پایین بودن فشار خط دهش

یکی از مسائلی که باعث پایین بودن فشار دهش می شود ، مسدود بودن جزئی شیر مکش است پس آن را چک کنید. این مسئله به ندرت اتفاق می افتد اما بعید نیست.

کم بودن مبرد

بارگیری مبرد به میزان کم تر از حد معمول می تواند سبب پایین رفتن فشار شود. باید سیستم را چک کنید تا مطمئن شوید به مقدار کافی از مبرد پر شده است. این مورد یکی از مشکلات متداول در چیلر های سرد کننده ی هوا که اگر سیستم به این مشکل مشکوک بود باید دوباره آن را بارگیری و پر کنید.

کم بودن  بیش از حد دمای محیط

یکی دیگر از مشکلات می تواند کم بودن بیش از حد دمای محیط خارجی باشد. یک چیلر هواخنک ممکن است در این شرایط قادر به فعالیت نباشد و کاری از دست شما بر نمی آید. شما مجبورید بعد از مشورت با سازنده در صورت امکان سیستم را دوباره برنامه ریزی و تنظیم کنید. به عنوان آخرین راه حل می توانید دمای هوا را افزایش دهید و عامدانه مسبب گردش مجدد یا هدایت مستقیم هوای خروجی تهویه ی ساختمان به مسیر اصلی آن شوید. توجه کنید که برای این کار از هوای خروجی آشپزخانه استفاده نکنید. این اتفاق بیشتر در کندانسینگ یونیت سردخانه ها که در زمستان نیز فعال هستند رخ میدهد. در این صورت پس از خاموش کردن فن، میتوانید بخشب از مسیر هوا را نیز مسدود نمایید. اما توجه داشته باشید که این ترفند در هیت پمپ ها قابل استفاده نیست.

متداول ترین مسئله در پایین بودن فشار این است که اواپراتور آلوده یا مسدود شده است. پس عدم گرفتگی در آن را چک کنید.

پایین بودن فشار خط مکش

می تواند به دلیل کمبود بار مبرد باشد. سیستم را چک و در صورت نیاز آن را پر کنید. همچنین از عدم وجود نشتی اطمینان حاصل کنید. اگر فشار در چیلر بیش از حد بالا برود ممکن است از دریچه های ایمنی خارج شود.

گرفتگی شیر انبساط

مسئله ی متداول تر در پایین بودن فشار ، انسداد شیر انبساط می باشد. می توانید آن را پاکسازی و یا درصورت نیاز تعویض کنید. همچنین  می تواند به دلیل کاهش جریان به درون اواپراتور باشد. پس باید همه ی شیر ها، شیر های عبوری و پمپ های سیستم را بررسی و از فعالیت درست آن ها اطمینان حاصل کنید. اگر از میزان جریان آب مطلوب در چیلر یا اواپراتور آگاهی ندارید دیتای بهره برداری سیستم را که هنگام نصب و راه اندازی تهیه شده است را چک کنید.

همچنین باید صافی و فیلتر داریر را چک کنید و در صورت انسداد آن هارا پاکسازی یا تعویض کنید. توجه داشته باشید غیر از فیلتر درایر، برخی از شیرهای انبساط در ورودی خود نیز فیلتر دارند که بایستی بازدید گردد.

نمای داخل شیر انبساط و معرفی اجزای آن

پایین بودن بیش از حد دمای کندانسر

پایین بودن فشار خط مکش  همچنین می تواند به دلیل پایین بودن بیش از حد دمای آب کندانسور باشد. پس لزوما باید نقاط تنظیم و معیار های طراحی آن را چک کنید. همچنین می توانید با تنظیم و ایجاد تطابق در شیر های عبوری در اطراف برج های خنک کن از مناسب بودن دمای آب برگشتی اطمینان حاصل کنید. دمای مناسب اب برگشتی از برج خنک کن به چیلر حدود ۲۷ درجه سانتیگراد است.

فشار بالای خط مکش

اگر در خط مکش هشدار افزایش فشار دارید می تواند سه دلیل اصلی داشته باشد :

نمونه گیج نشان دهنده فشار بالا

– بار اضافی

یکی از مشکلات متداول در چیلر های هواهنک بار اضافی میباشد که ممکن است دلیل اصلی این اتفاق باشد چرا که چیلر قادر به کنترل حجم بالای بار سرمایشی نیست. پس باید این بار را کاهش دهید یا آن را در بخش های مختلف چیلر یا تجهیزات سرمایشی توزیع کنید.

– بررسی شیر انبساط

ممکن است شیر انبساط بار بیش از حد را به مبرد القا کند پس باید آن را بررسی کنید. اگر این اتفاق بیفتد احتمالا شیر انبساط باید تعویض شود اما مسلما باید اول تطابق دادن نقطه ی تنظیم سوپرهیت را امتحان کنید.

– مقدار مبرد

همچنین ممکن است چیلر بیش از حد از مبرد پر شده باشد پس باید نقاط تنظیم، دما و فشار را در کل سیستم بررسی و مقداری از مبرد اضافی را حذف کنید. این کار باید توسط یک فرد حرفه ای انجام شود. آمپرگیری از کمپرسور، بازدید از شیشه رویت، مشاهده فشار بالا، فشار پایین میتواند به تشخیص میزان شارژ مبرد کمک کند.

برای نگهداری و پشتیبانی حرفه ای از تاسیسات و تعمیرات تخصصی چیلر با تیم ما تماس بگیرید.

مشکلات الکتریکی

وجود ولتاژ های نا متعادل در چیلر باعث بروز مشکلات خواهند شد. ولتاژ های چیلر را در فاز های مختلف اندازه گیری کنید و از تعادل آن ها مطمئن شوید. این امر می تواند نشان دهنده ی وجود نقص در دستگاه اتصالات الکتریکی ساختمان و یا مشکلات کیفیت برق باشد. (از کیفیت و صحت کارکرد کنترل فاز مطمئن شوید)

یکی از مشکلات متداول تر در چیلر ها وجود ولتاژ یا جریان نوسانی است که می تواند حاکی از تأثیرات قطعات دیگری از سیستم است که به مدار مشترک با چیلر متصل اند و باعث نوسان و تغییرات ولتاژ و شکل امواج جریان می شوند. ورود یک جریان عظیم لحظه ای و حداکثری به هر بخش از موتورخانه در یک مدار مشترک می تواند فعالیت چیلر را قطع کند.

یکی از موارد دیگر قطعی یا آسیب دیدگی سیم یا کابل است . بروز این امر هنگام قطعی چیلر بعد از فعالیت طولانی متداول تر است و احتمالا به دلیل شل شدن بعضی اتصالات باشد. این اتفاق باعث عدم عملکرد صحیح چیلر می شود. یکی از آسان ترین راه ها بررسی اتصالات در اطراف چیلر به وسیله دوربین حرارتی و چک کردن عدم وجود حرارت بیش از حد معمول در اتصالات است. اگر یکی از اتصالات از بقیه دمای بالاتری داشته باشد نشانگر قطعی اتصال در آن قسمت خواهد بود. دماسنج لیزری نیز میتواند در این خصوص کمک کند. در صورتی که هیچ یک از این ابزارها در دسترس نبودند، بایستی تمامی اتصالات الکتریکی توسط تیم پشتیبانی و نگهداری تاسیسات چک شود.

اتصال الکتریکی سالم چیلر

دما در اتصال الکتریکی صحیح

 

اتصال الکتریکی معیوب در چیلر

دمای بالا در اتصال نادرست الکتریکی در تابلو چیلر

 

 

یکی از دلایل متداول دیگر که سبب مشکلات الکتریکی می شوند سوختن فیوز و یا circuit breaker می باشد. فیوز ها و breaker هارا در پنل LV بررسی کنید تا از کار نیفتاده  یا باز نباشند. قبل از راه اندازی آن ها مطمئن شوید که باید روشن باشند و مشکلات اتصال به زمین آن را چک کنید. قبل از روشن کردن breaker ها مطمئن شوید که کسی روی دستگاه مشغول کار نیست و یا دستگاه به دلایل امنیتی ایزوله نشده است. پس حتما قبل از انجام این کار با فرد متخصص مشورت کنید.

دیگر مشکلات در مدارهای الکترونیکی

مسئله ی دیگر که کمتر اتفاق می افتد این است که در یک تغذیه سه فازی یک فاز را از دست داده اید. اکثر چیلر ها دارای تغذیه سه فاز هستند اما ممکن است یکی از فاز هارا ازدست داده باشند و یا خراب و دچار قطعی اتصال شده باشد. کنترل های چیلر باید از فعالیت دستگاه در این شرایط جلوگیری کند.

همچنین این مشکل می تواند به دلیل نقص اتصال به زمین در موتور شود و چیلر با تشخیص این حالت خاموش شود. این شرایط معمولا در موتور های کمپرسور اتفاق می افتد. ممکن است شما در چنین مواقعی به یک فرد متخصص احتیاج داشته باشید. اگر مشکل الکتریکی وجود داشت چیلر را روشن نکنید چرا که باعث تخریب موتور می شود. در صورت نیاز به خدمات تخصصی چیلر با متخصصین ما در کلینیک انرژی ساختمان تماس حاصل فرمایید.

از دیگر مشکلات می توان بار گرمایی بیش از حد در موتور را نام برد. اگر دمای بدنه موتور بیش از حد افزایش یابد، موتور به چیلر سیگنال ارسال می کند و چیلر برای حفاظت خود خاموش می شود. تا زمانی که دما پایین نرود شما قادر به روشن کردن چیلر نخواهید بود. این اتفاق زمانی بروز می دهد که سرمایش موتور مسدود شود یا کاهش پیدا کند و یا بار اضافی داشته باشد.

کنترل ها

یکی دیگر از مشکلات متداول در چیلر خراب شدن سنسور جریان است مخصوصا سنسور های از نوع شناور در آب .  قبل از روشن کردن چیلر جریان ورودی به اواپراتور و کندانسور را چک کنید تا از انجماد جلوگیری شود. اما اگر سنسور ما ، دچار مشکل و یا اتصال آن قطع شود و یا مشکلی ایجاد کند دیگر قادر به سنجش و یا ارسال سیگنال به واحد کنترل نیست. در این حالت چیلر اینطور برداشت می کند که جریان وجود ندارد و یا کافی نیست و خاموش می شود. بنابراین تا قبل از رسیدن جریان به مقدار کافی، چیلر روشن نخواهد شد.

یکی از مشخصه های امنیتی که وجود دارد این است که کمپرسور هر ساعت چندین بار خاموش می شود. معمولا چیلر ها صرفا قادرند در هر ساعت تعداد مشخصی از تایمر هارا راه اندازی کنند که این تعداد توسط سازنده تنظیم می شود تا از آسیب های ناشی از جریان راه اندازی لحظه ای جلوگیری کند. اما اگر سایز چیلر بیش از حد بزرگ است و با مقدار بار کمی تغذیه می شود ( مثلا بارگیری در زمستان ) ممکن است برای مدتی خاموش شود و سپس هنگامی که دمای آب سرد شده به درجه ی مطلوب برسد دوباره روشن خواهد شد اما به تعداد مشخصی در هر ساعت. این امر به خاطر محافظت از دستگاه است چرا که زیر بنای الکتریک ساختمان و جریان ورودی برای این چیلر ها می تواند بسیار زیاد  باشد.

مسلما عوامل زیادی در بروز مشکلات چیلر می توانند دخیل باشند اما تعدادی از آن ها بسیار متداول ترند. برای مشاوره و تعمیرات تخصصی انواع چیلرها با کارشناسان ما تماس بگیرید.

 

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

۰ Comments

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *