مشکلات متداول در چیلر و عیب یابی و راه کارهای رفع آن ها

by | chiller

زمان مطالعه: 23 دقیقه

در این مقاله می خواهیم به بحث نقص های چیلر و رفع آن ها بپردازیم که بعضی از متداول ترین نقص ها و مشکلات چیلر که ممکن است در انواع تاسیسات ساختمان یا صنعت با آن ها رو به رو شوید را بازگو می کند. در این راستا می توانید تعمیرات چیلر ساختمان خود را به متخصصین ما در کلینیک انرژی ساختمان بسپارید.

در ادامه به مواردی همچون فشار بالای خط دهش، فشار کم خط دهش ، فشار کم خط مکش ، فشار بالای مکش و برخی مشکلات الکتریکی که همانند بقیه مسائل به طور معمول رخ  می دهند می پرداریم.

هشدار!

چیلر ها بسیار گران قیمت اند و می توانند بسیار خطرناک باشند. اگر سر رشته و آگاهی کافی برای کار با آن ها ندارید از این کار در ساختمان خود و یا کارفرما خودداری کنید و از افراد حرفه ای کمک بگیرید.

یک توصیه ی مهم!

توجه داشته باشید: در صورت بروز نقص روی دستگاه نمایشگر چیلر و یا دستگاه BMS یک کد ارور باید نمایش داده شود. کد را یادداشت کرده و با تعمیرکار چیلر چک کنید تا با راهنمایی های محافظتی آن ها بتوانید علت نقص دستگاه را دریابید.

 فشار بالای خط دهش

فشار بالای خط دهش در چیلر های آب خنک متداول تر است و اکثر اوقات سبب پیامدهای نا مطلوب می شود. از گردش مناسب آب در برج اطمینان حاصل کنید؛ به خصوص در برج های خنک کننده رو باز.

گرفتگی لوله های مبدل

مواد معدنی و آلودگی توسط هوا به درون کندانسور آب جذب، در اطراف سیستم شناور و باعث گرفتگی لوله ها در مبدل حرارتی می شوند. این امر اساسا سطح داخلی دستگاه کندانسور چیلر را عایق می کند و از مقادیر انتقال انرژی گرمایی توسط چیلر می کاهد.

گرفتگی سطح خارجی کندانسر

اتفاق مشابه در چیلر های هواخنک (aircooled) و در جایی که سطح خارجی کندانسور توسط گرد و غبار و آلودگی پوشیده شده است ،رخ می دهد. در طول زمان کندانسور چیلر سرد کننده ی هوا توسط یک لایه ی نازکی از آلودگی ها پوشیده می شود و شما باید از پاکسازی لوله ها و فین ها به طور منظم اطمینان حاصل کنید. اما توجه داشته باشید که لوله های خارجی آن ها که از مبرد پر شده اند بسیار نازک اند پس هنگام پاک سازی با احتیاط عمل کنید. و همچنین می توانید از شانه های مخصوص فین ها استفاده کنید.

چیلر هواخنک

کندانسر هوایی

کاهش جریان آب در کندانسر

مشکلات فشار بالای خط دهش می تواند به دلیل کاهش جریان آب در کندانسور باشد. اول از همه باید شیر ها ، صافی و پمپ های سیستم را چک کنید و از فعالیت صحیح آن ها و عبور میزان صحیح جریان از آن ها مطمئن شوید. بایستی مقادیر صحیح دبی توسط مهندس تاسیسات و یا تیم سرویس و نگهداری موتورخانه ثبت و ضبط شود ، تا در زمان تعمیرات مورد استفاده قرار گیرد

همچنین فشار بالا خط دهش در چیلر آب خنک (Watercooled) می تواند هنگام برگشت آب کندانسور از برج خنک کن و با دمای بالا رخ می دهد. برج های خنک کن را چک کنید و مطمئن شوید که فن ها از کار نیفتاده اند ، شیر های عبوری برج خنک کن به درستی تنظیم شده اند و آب صرفا از برج عبور نمی کند تا به چیلر بازگردد.

و همچنین می تواند به دلیل انسداد جزئی شیر برج در چیلر یا گرفتگی سه راه صافی باشد که معولا کمتر اتفاق می افتد ولی می تواند در طول نگهداری و غیره رخ دهد.

یکی دیگر از مسائل متداولی که می توانند سبب مشکلات فشار زیاد شود، پرشدن چیلر با مقادیر بیش از حد مبرد می باشد. اطراف چیلر را بررسی و فشار، دما ، شیشه رؤیت های نصب شده و تفاسیر BMS را چک کنید. و همچنین می تواند به دلیل ورود مواد و سیالات تقطیر ناپذیر به دستگاه مبرد باشد. چیلر را بررسی و نویز هارا چک کنید.اگر مشکلات به دلیل عوامل خارجی باشد سیستم به تعمیرات نیاز دارد.

کاهش جریان هوا در کندانسر

یکی از مشکلات متداول در چیلر های سرد کننده ی هوا ، کاهش جریان هوا در کندانسور است و معمولا در جایی اتفاق می افتد که خرده ذرات باقی مانده بخشی از کندانسور یا فن هارا مسدود کرده اند و هوای کافی قادر به جریان یافتن در کندانسور برای دفع گرمای نامطلوب نیست. و همچنین عدم فعالیت فن و یا فعالیت نا منظم نیز می تواند یکی از دلایل آن باشد. پس تمیزی ، عدم انسداد و فعالیت صحیح آن هارا چک کنید.

بالا بودن دمای خارج کندانسر

در چیلر های هواخنک اشکال چیلر می تواند به دلیل بالاتر بودن دمای هوای خارجی محیط پیرامون از کندانسور باشد و در چنین شرایطی کندانسور قادر به فعالیت نیست. در این مواقع شما باید صبر کنید تا دما کاهش یابد و یا پارامتر ها و نقاط تنظیم چیلر را مطابق این شرایط و بعد از مشورت با سازنده، تنظیم کنید. یکی از گزینه ها می تواند اسپری کردن آب روی کندانسور باشد. اگرچه این کار ممکن است سبب انباشه شدن املاح روی تیغه ها شود اما تأثیرسریع تری دارد پس اسپری کردن آخرین گزینه است. دقت کنید برای اسپری آب روی سطوح کندانسور، حتما از آب سختیگیری شده استفاده شود.

و در آخر اگر هیچ کدام از موارد ذکر شده مشکلات را برطرف نکرد، عدم نقص سوییچ فشار را چک کنید.

پایین بودن فشار خط دهش

یکی از مسائلی که باعث پایین بودن فشار دهش می شود ، مسدود بودن جزئی شیر مکش است پس آن را چک کنید. این مسئله به ندرت اتفاق می افتد اما بعید نیست.

کم بودن مبرد

بارگیری مبرد به میزان کم تر از حد معمول می تواند سبب پایین رفتن فشار شود. باید سیستم را چک کنید تا مطمئن شوید به مقدار کافی از مبرد پر شده است. این مورد یکی از مشکلات متداول در چیلر های سرد کننده ی هوا که اگر سیستم به این مشکل مشکوک بود باید دوباره آن را بارگیری و پر کنید.

کم بودن بیش از حد دمای محیط

یکی دیگر از مشکلات می تواند کم بودن بیش از حد دمای محیط خارجی باشد. یک چیلر هواخنک ممکن است در این شرایط قادر به فعالیت نباشد و کاری از دست شما بر نمی آید. شما مجبورید بعد از مشورت با سازنده در صورت امکان سیستم را دوباره برنامه ریزی و تنظیم کنید. به عنوان آخرین راه حل می توانید دمای هوا را افزایش دهید و عامدانه مسبب گردش مجدد یا هدایت مستقیم هوای خروجی تهویه ی ساختمان به مسیر اصلی آن شوید. توجه کنید که برای این کار از هوای خروجی آشپزخانه استفاده نکنید. این اتفاق بیشتر در کندانسینگ یونیت سردخانه ها که در زمستان نیز فعال هستند رخ میدهد. در این صورت پس از خاموش کردن فن، میتوانید بخشب از مسیر هوا را نیز مسدود نمایید. اما توجه داشته باشید که این ترفند در هیت پمپ ها قابل استفاده نیست.

متداول ترین مسئله در پایین بودن فشار این است که اواپراتور آلوده یا مسدود شده است. پس عدم گرفتگی در آن را چک کنید.

پایین بودن فشار خط مکش

می تواند به دلیل کمبود بار مبرد باشد. سیستم را چک و در صورت نیاز آن را پر کنید. همچنین از عدم وجود نشتی اطمینان حاصل کنید. اگر فشار در چیلر بیش از حد بالا برود ممکن است از دریچه های ایمنی خارج شود.

خنک نکردن چیلر و طریقۀ رفع اختلالات آن‌

گرفتگی شیر انبساط

مسئله ی متداول تر در پایین بودن فشار ، انسداد شیر انبساط می باشد. می توانید آن را پاکسازی و یا درصورت نیاز تعویض کنید. همچنین  می تواند به دلیل کاهش جریان به درون اواپراتور باشد. پس باید همه ی شیر ها، شیر های عبوری و پمپ های سیستم را بررسی و از فعالیت درست آن ها اطمینان حاصل کنید. اگر از میزان جریان آب مطلوب در چیلر یا اواپراتور آگاهی ندارید دیتای بهره برداری سیستم را که هنگام نصب و راه اندازی تهیه شده است را چک کنید.

همچنین باید صافی و فیلتر داریر را چک کنید و در صورت انسداد آن هارا پاکسازی یا تعویض کنید. توجه داشته باشید غیر از فیلتر درایر، برخی از شیرهای انبساط در ورودی خود نیز فیلتر دارند که بایستی بازدید گردد.

نمای داخل شیر انبساط و معرفی اجزای آن

پایین بودن بیش از حد دمای کندانسر

پایین بودن فشار خط مکش  همچنین می تواند به دلیل پایین بودن بیش از حد دمای آب کندانسور باشد. پس لزوما باید نقاط تنظیم و معیار های طراحی آن را چک کنید. همچنین می توانید با تنظیم و ایجاد تطابق در شیر های عبوری در اطراف برج های خنک کن از مناسب بودن دمای آب برگشتی اطمینان حاصل کنید. دمای مناسب اب برگشتی از برج خنک کن به چیلر حدود ۲۷ درجه سانتیگراد است.

فشار بالای خط مکش

اگر در خط مکش هشدار افزایش فشار دارید می تواند سه دلیل اصلی داشته باشد :

نمونه گیج نشان دهنده فشار بالا

– بار اضافی

یکی از مشکلات متداول در چیلر های هواهنک بار اضافی میباشد که ممکن است دلیل اصلی این اتفاق باشد چرا که چیلر قادر به کنترل حجم بالای بار سرمایشی نیست. پس باید این بار را کاهش دهید یا آن را در بخش های مختلف چیلر یا تجهیزات سرمایشی توزیع کنید.

– بررسی شیر انبساط

ممکن است شیر انبساط بار بیش از حد را به مبرد القا کند پس باید آن را بررسی کنید. اگر این اتفاق بیفتد احتمالا شیر انبساط باید تعویض شود اما مسلما باید اول تطابق دادن نقطه ی تنظیم سوپرهیت را امتحان کنید.

– مقدار مبرد

همچنین ممکن است چیلر بیش از حد از مبرد پر شده باشد پس باید نقاط تنظیم، دما و فشار را در کل سیستم بررسی و مقداری از مبرد اضافی را حذف کنید. این کار باید توسط یک فرد حرفه ای انجام شود. آمپرگیری از کمپرسور، بازدید از شیشه رویت، مشاهده فشار بالا، فشار پایین میتواند به تشخیص میزان شارژ مبرد کمک کند.

برای نگهداری و پشتیبانی حرفه ای از تاسیسات و تعمیرات تخصصی چیلر با تیم ما تماس بگیرید.

مشکلات الکتریکی

وجود ولتاژ های نا متعادل در چیلر باعث بروز مشکلات خواهند شد. ولتاژ های چیلر را در فاز های مختلف اندازه گیری کنید و از تعادل آن ها مطمئن شوید. این امر می تواند نشان دهنده ی وجود نقص در دستگاه اتصالات الکتریکی ساختمان و یا مشکلات کیفیت برق باشد. (از کیفیت و صحت کارکرد کنترل فاز مطمئن شوید)

یکی از مشکلات متداول تر در چیلر ها وجود ولتاژ یا جریان نوسانی است که می تواند حاکی از تأثیرات قطعات دیگری از سیستم است که به مدار مشترک با چیلر متصل اند و باعث نوسان و تغییرات ولتاژ و شکل امواج جریان می شوند. ورود یک جریان عظیم لحظه ای و حداکثری به هر بخش از موتورخانه در یک مدار مشترک می تواند فعالیت چیلر را قطع کند.

یکی از موارد دیگر قطعی یا آسیب دیدگی سیم یا کابل است . بروز این امر هنگام قطعی چیلر بعد از فعالیت طولانی متداول تر است و احتمالا به دلیل شل شدن بعضی اتصالات باشد. این اتفاق باعث عدم عملکرد صحیح چیلر می شود. یکی از آسان ترین راه ها بررسی اتصالات در اطراف چیلر به وسیله دوربین حرارتی و چک کردن عدم وجود حرارت بیش از حد معمول در اتصالات است. اگر یکی از اتصالات از بقیه دمای بالاتری داشته باشد نشانگر قطعی اتصال در آن قسمت خواهد بود. دماسنج لیزری نیز میتواند در این خصوص کمک کند. در صورتی که هیچ یک از این ابزارها در دسترس نبودند، بایستی تمامی اتصالات الکتریکی توسط تیم خدمات پشتیبانی و نگهداری تاسیسات ساختمان چک شود.

اتصال الکتریکی سالم چیلر

دما در اتصال الکتریکی صحیح

اتصال الکتریکی معیوب در چیلر

دمای بالا در اتصال نادرست الکتریکی در تابلو چیلر

یکی از دلایل متداول دیگر که سبب مشکلات الکتریکی می شوند سوختن فیوز و یا circuit breaker می باشد. فیوز ها و breaker هارا در پنل LV بررسی کنید تا از کار نیفتاده  یا باز نباشند. قبل از راه اندازی آن ها مطمئن شوید که باید روشن باشند و مشکلات اتصال به زمین آن را چک کنید. قبل از روشن کردن breaker ها مطمئن شوید که کسی روی دستگاه مشغول کار نیست و یا دستگاه به دلایل امنیتی ایزوله نشده است. پس حتما قبل از انجام این کار با فرد متخصص مشورت کنید.

دیگر مشکلات در مدارهای الکترونیکی

مسئله ی دیگر که کمتر اتفاق می افتد این است که در یک تغذیه سه فازی یک فاز را از دست داده اید. اکثر چیلر ها دارای تغذیه سه فاز هستند اما ممکن است یکی از فاز هارا ازدست داده باشند و یا خراب و دچار قطعی اتصال شده باشد. کنترل های چیلر باید از فعالیت دستگاه در این شرایط جلوگیری کند.

همچنین این مشکل می تواند به دلیل نقص اتصال به زمین در موتور شود و چیلر با تشخیص این حالت خاموش شود. این شرایط معمولا در موتور های کمپرسور اتفاق می افتد. ممکن است شما در چنین مواقعی به یک فرد متخصص احتیاج داشته باشید. اگر مشکل الکتریکی وجود داشت چیلر را روشن نکنید چرا که باعث تخریب موتور می شود. در صورت نیاز به خدمات تخصصی چیلر با متخصصین ما در کلینیک انرژی ساختمان تماس حاصل فرمایید.

از دیگر مشکلات می توان بار گرمایی بیش از حد در موتور را نام برد. اگر دمای بدنه موتور بیش از حد افزایش یابد، موتور به چیلر سیگنال ارسال می کند و چیلر برای حفاظت خود خاموش می شود. تا زمانی که دما پایین نرود شما قادر به روشن کردن چیلر نخواهید بود. این اتفاق زمانی بروز می دهد که سرمایش موتور مسدود شود یا کاهش پیدا کند و یا بار اضافی داشته باشد.

عیب یابی چیلر جذبی

کنترل ها

یکی دیگر از مشکلات متداول در چیلر خراب شدن سنسور جریان است مخصوصا سنسور های از نوع شناور در آب .  قبل از روشن کردن چیلر جریان ورودی به اواپراتور و کندانسور را چک کنید تا از انجماد جلوگیری شود. اما اگر سنسور ما ، دچار مشکل و یا اتصال آن قطع شود و یا مشکلی ایجاد کند دیگر قادر به سنجش و یا ارسال سیگنال به واحد کنترل نیست. در این حالت چیلر اینطور برداشت می کند که جریان وجود ندارد و یا کافی نیست و خاموش می شود. بنابراین تا قبل از رسیدن جریان به مقدار کافی، چیلر روشن نخواهد شد.

یکی از مشخصه های امنیتی که وجود دارد این است که کمپرسور هر ساعت چندین بار خاموش می شود. معمولا چیلر ها صرفا قادرند در هر ساعت تعداد مشخصی از تایمر هارا راه اندازی کنند که این تعداد توسط سازنده تنظیم می شود تا از آسیب های ناشی از جریان راه اندازی لحظه ای جلوگیری کند. اما اگر سایز چیلر بیش از حد بزرگ است و با مقدار بار کمی تغذیه می شود ( مثلا بارگیری در زمستان ) ممکن است برای مدتی خاموش شود و سپس هنگامی که دمای آب سرد شده به درجه ی مطلوب برسد دوباره روشن خواهد شد اما به تعداد مشخصی در هر ساعت. این امر به خاطر محافظت از دستگاه است چرا که زیر بنای الکتریک ساختمان و جریان ورودی برای این چیلر ها می تواند بسیار زیاد  باشد.

فلوسوئیچ چیست و چگونه کار می کند | ضرورت آن در چیلرها

بیشتر بخوانید: تاسیسات ساختمان

عیب یابی چیلر

احتمال اینکه شما از سیستم چیلر گلیکول خودت غفلت کنید زیاد است؛ تا روزی که شما متوجه بالا بودن دمای ظرف تخمیر و از کار افتادگی سیستم چیلر گلیکول می شوید.
در این شرایط اولین کاری که باید انجام شود چیست؟ نترسید و زود تصمیم گیری نکنید. چندین مورد از نقص ها هستند که می توانند منجر به این اختلالات شوند. ما در این مطلب رایج ترین دلایل ایجاد این مشکلات و گام های برای عیب یابی چیلر، تشخیص و تعمیر چیلر را بررسی می کنیم. هدف این مطلب در جهت حذف نیاز به تکنسین خدمات تاسیسات نیست؛ بلکه به منظور صرفه جویی در وقت شما و تکنسین بوده و نیاز به تماس با آن ها را به حداقل می رساند.

ارورهای مربوط به یخ زدگی، جریان یا کمبود فشار

گاهی اوقات در مدت زمانی که از سیستم چیلر استفاده می کنید ممکن است با ارورهای مربوط به یخ زدگی مواجه شوید. عواملی که منجر به این ارورها شده اند می توانند باعث خرابی کمپرسور و اواپراتور شوند و به محض ارور سیستم باید در کوتاه ترین زمان ممکن تشخیص داده شود. در موارد بحرانی، یخ زدگی اواپراتور می تواند سبب خرابی های شدید و مصیبت بار شود؛ مثلاً ترکیدن اواپراتور نه تنها کل سیستم چیلر را از کار می اندازد بلکه کل سیستم لوله کشی گلیکول را به روغن و مبرد آغشته می کند.
همیشه قبل از ریست کردن ارور یخ زدگی، به دنبال راهی باشید که بتوانید عامل بروز نقص و ارور را تشخیص دهید.

( چیلرهای گلیکولی نوعی از سیستم های سردسازی هستند که برای سردسازی انواع نوشیدنی های الکلی و غیر الکلی در کارخانه های مربوطه استفاده می شوند.)

۱. محلول گلیکول

علاوه بر چک کردن درصد گلیکول باید سطح یا حجم آن را نیز در تانک مخزن بررسی کنید.
اگر می خواهید نقطۀ انجماد محلول ۲۰ تا ۳۰ درجه فارنهایت کمتر از دمای تنظیم شدۀ ترموستات باشد، یک راهکار مناسب این است که سیستم را با ترکیب ۱/۳ پروپلین گلیکول و ۲/۳ آب راه اندازی کنید تا به دمای انجماد معادل ۱۵- درجۀ سانتیگراد برسید.
میزان حداقل برای سطح گلیکول در مخزن با توجه به استاندارهای سازندگان مختلف متفاوت است. برای جلوگیری از هواگرفتن پمپ باید مطمئن شوید هنگامی که تمامی پمپ ها روشن هستند، مقدار گلیکول کافی باشد زیرا در صورت این اتفاق جریان گلیکول متوقف و سبب انجماد سریع خواهد شد.
اگر ارورها را نادیده بگیرید و بدون چک کردن گلیکول کنترل ها را ریست کنید، بلاشک با از کار افتادگی کمپرسورها، اواپراتورها یا حتی پمپ ها مواجه خواهید شد. همۀ این ها به راحتی با یک تست یا چک کردن تانک گلیکول قابل پیشگیری است.
بعد از آنکه از مناسب بودن سطح گلیکول و غلظت محلول مطمئن شدید، ارور یخ زدگی را ریست کنید. کنترل های مختلفی برای یخ زدگی یا جریان مناسب وجود دارند؛ لطفاً اگر از نحوۀ ریست کردن و یا محل دقیق کنترل مطمئن نیستید حتماً به دفترچه راهنما، پیمانکار تاسیسات و یا خود سازنده مراجعه کنید.
هنگامی که کنترل یخ زدگی را ریست کردید، سیستم راه اندازی می شود. می توانید کمی بیشتر در عیب یابی چیلر تلاش کنید تا عامل ارور یخ زدگی را پیدا کنید.

شاید برای شما مفید باشد: پمپ آب چیست؟

۲.چرخش پمپ

یکی از دلایل رایج برای ارور یخ زدگی فقدان جریان است. برای شروع، چرخش پمپ گلیکول را چک کنید. در صورتی که چرخش یک پمپ سانتریفیوژی برعکس شود همچنان گلیکول را پمپاژ خواهد کرد اما فقط بخشی از مقدار مورد نیاز و مطابق طراحی دستگاه. این کسری جریان باعث کاهش دمای مبرد در اواپراتور خواهد شد که اغلب باعث یخ زدن سیستم می شود.

عیب یابی چیلرچرخش های پمپ متفاوت اند. روی موتور باید یک نمایشگر چرخش وجود داشته باشد. هنگامی که قسمت موتور پمپ را بررسی می کنید، رایج ترین نوع چرخش در جهت عقربه های ساعت خواهد بود. اگر چرخش پمپ درست نباشد، باید هر دو سرب موتور را تعویض کنید. هنگام انجام این کار کل برق سیستم باید قطع شود و حتماً توسط یک برق کار یا تکنسین حرفه ای انجام شود.

 

۳.محدود شدن جریان

محدود شدن جریان نیز می تواند یکی از دلایل ارور یخ زدگی باشد. انسداد لوله ها، بسته شدن شیر، خرابی پمپ و یا اضافه کردن ظرف تخمیر ( در کارخانه های آبجوسازی و شراب سازی) برای افزایش بار روی این پمپ می تواند از دلایل اختلال جریان و در نتیجه ارور یخ زدگی باشند.

۴. پمپ گلیکول

در عیب یابی چیلر اگر نمی توانید پمپ گلیکول را روشن کنید، احتمال دارد که در اضافه بار راه انداز موتور پمپ دچار اشتباه شده باشید. قبل از باز کردن پنل کنترل الکتریکی و بررسی مشکل اضافه بار پمپ، لطفاً مطمئن شوید که جریان برق تغذیه قطع باشد. ( بعضی از پنل ها از چندین منبع برق تغذیه می کنند؛ مطمئن شوید که تمام این منابع خاموش اند.)هنگامی که پنل کنترل باز است، راه انداز موتور را پیدا کنید.

تعمیر چیلرهنگامی که پنل کنترل باز است، راه انداز موتور را پیدا کنید.

قبل از ریست کردن این اضافه بار، مطمئن شوید که برق هرسه دکل یا پایۀ راه انداز وصل باشد ( در سیستم های سه فاز). در صورتی که یکی از پایه های برق را از دست بدهید و بدون رفع این مشکل ریست کنید، ممکن است آسیب های جبران نشدنی به موتور وارد شود. توصیه می شود که حتماً برای این کار با یک مهندس تاسیسات یا برق کار حرفه ای مشورت کنید. وقتی که این کار را انجام دادید می توانید اضافه بار را ریست کنید.
اگر دوباره اضافه بار دچار مشکل شد، موتور پمپ را خاموش کنید؛ چرا که به نظر می رسد مشکل شما کمی جدی تر باشد. نقص ایجاد شده می تواند خرابی موتور پمپ، سستی اتصالات سیم و یا حتی اضافه بار ناقص باشد که می توانید بر عهدۀ یک مهندس تاسیسات بگذارید تا شناسایی کند.
تا به اینجا محلول گلیکول، ریست کردن ارور یخ زدگی، چک کردن پمپ گلیکول و راه انداز موتور پمپ را دربارۀ عیب یابی چیلر بررسی کردیم. هنوز دو مورد دیگر وجود دارد که می توانیم آن ها را نیز لحاظ کنیم.

۵. شارژ مبرد

ارور یخ زدگی علاوه بر خود یخ زدگی می تواند به دلیل کمبود شارژ مبرد نیز باشد.
اغلب سیستم های چیلر از شیشه رؤیت های لاین مایع استفاده می کنند؛ این شیشه ها در لاین مبرد مایع قرار داشته و شیرهای انبساط را تغذیه می کنند. هنگامی که کمپرسور روشن می شود می توانید حباب هایی را درون شیشه رؤیت مشاهده کنید، این حباب ها باید سریعاً ناپدید شده و شیشه رؤیت کاملاً تمیز باشد. اگر بعد از ۶۰-۹۰ ثانیه هنوز حباب ها را درون شیشه رؤیت مشاهده کردید، نشان دهندۀ این است که مقدار مبرد در سیستم شما کم است.

عیب یابی چیلر

اثرات روغن مبرد بر روی لوله های مسی یک نشانۀ آشکار برای وجود نشتی است. طی فرایند عیب یابی چیلر به یاد داشته باشید که مبرد در صورت ورود به بدن می تواند مضر و یا حتی کشنده باشد، مخصوصاً در فضای بسته. هیچ وقت تلاش نکنید که نشتی مبرد را خودتان تعمیر کنید، زیرا علاوه بر خطرناک بودن این کار ممکن است آسیب های بیشتری به سیستم وارد کنید.
تکنسین یا پیمانکار شما از یک ردیاب نشتی الکتریکی استفاده می کند و یا می تواند تمامی اتصالات جوشکاری شده که در دسترس باشند را با حباب صابون ( ترکیب آب و صابون) بپوشاند؛ با ایجاد شدن حباب های صابون محل وجود نشتی شناسایی می شود. در صورتی که تکنسین نتوانست نشتی را پیدا کند، باید مبرد باقی مانده در سیستم را کاملاً تخلیه و سیستم را با نیتروژن شارژ کند؛ سپس بخش هایی از سیستم را به منظور تشخیص منبع مبرد ایزوله کرده و در نهایت نشتی را پیدا می کند.

چیلر تراکمی چیست و چه نقشی در ساختمان ایفا می‌کند

۶. ترموستات

هنگامی که سیستم روشن است، دمای تنظم شده ترموستات را چک کنید. این دما باید عددی بین ۳- تا ۶- درجۀ سانتیگراد باشد. ممکن است که ترموستات خراب باشد و سیستم را در دمای تنظیم شده خاموش نکند. ( این اختلال هم ممکن است به طور متناوب رخ دهد و تشخیص را دشوار کند.) به صورت دستی دمای تنظیمی ترموستات را در دمای کنونی سیستم در حال فعالیت تنظیم کنید. آیا بعد از بالا بردن دمای تنظیم شده سیستم خاموش شد؟ این کار را چند بار انجام دهید و سیستم را تست کنید.

۷.خرابی شیر برقی

ترموستات عموماً شیر برقی لاین مایع را باز و بسته می کند. این شیرها نیز می توانند درست همانند شیربرقی گلیکول که روی ظرف تخمیر قرار دارد، باز بمانند. همانند ظرف تخمیر، هنگامی که این اتفاق بیفتد شما سیستم خود را خنک کرده و در نهایت چیلر را خاموش می کنید. در صورتی که ترموستات درست شد اما شیر در عین فعالیت کمپرسور باز ماند، احتمالاً شیر برقی شما خراب شده و باید با یک مهندس تاسیسات تماس بگیرید تا آن را تعویض کند.
اگر هیچ کدام از موارد ذکر شده از دلایل ایجاد این مشکل نبود، ممکن است این اشتباه یک بار اتفاقی رخ داده باشد. سیستم را از نزدیک بررسی کنید و حواستان به علائم دیگر نیز باشد.
برای عیب یابی می توانید با یک پیمانکار تاسیسات تماس بگیرید تا سیستم شما را بررسی کند. با اینکه مهندسین تاسیسات تجهیزات مخصوصی برای چک کردن سیستم دارند، شما می توانید برای صرفه جویی در وقت آن ها تمام مواردی را که بررسی کردید برای آن ها بازگو کنید.

ارور بالا بودن فشار تخلیه

یکی از مشکلات رایج در زمان هایی که مقدار بار ماکزیمم است و زمانی که دمای محیط بالاست، ارور زیاد بودن فشار تخلیه است. غالباً چراغ نمایشگری برای این ارور وجود ندارد و تنها راه تشخیص ریست کردن کنترل است.

عیب یابی چیلرکنترل فشار بالا عموماً در کمپرسور قرار می گیرد. دکمۀ ریست در بالای کنترل و گاهی روی آن قرار دارد. با فشردن دکمۀ ریست، کمرسور و فن ها باید فوراً روشن شوند.
ممکن است بعد از ریست کردن، سیستم مجدداً خاموش شود. به این خاطر که احتمالاً دمای گلیکول هنگام خاموش بودن کمپرسور افزایش یافته است. ( زیرا پمپ ها معمولاً روشن می مانند.) با افزایش دمای گلیکول، فشار مبرد نیز زیاد شده و کمپرسور را برای لحظاتی و برخلاف قوانین طراحی سیستم، به فعالیت وادار می کند. در فرآیند عیب یابی چیلر به هیچ عنوان بلافاصله بعد از ریست کردن کنترل، سیستم را بارگیری نکنید. به یاد داشته باشید که حتماً قبل از اضافه کردن مجدد ظرف تخمیر، دمای گلیکول در تانک مخزن باید کاهش یافته و دمای آن در دامنۀ مشخص شده برای سیستم باشد. هنگامی که دمای تانک گلیکول به ۲/۷- تا ۱/۶+ درجۀ سانتیگراد رسید، می توانید به آرامی ظرف تخمیر را اضافه کنید تا اضافه بار وارد سیستم نشود و سرریز نکند.
در اینجا چند مورد از دلایل احتمالی برای این ارور را آورده ایم:

۱.آلودگی کندانسور

سطح تیغه ای روی کندانسور را چک کنید، آیا از آلودگی پوشیده شده و نمی توان طرف دیگر آن را دید؟ یک براش مخصوص تیغه تهیه کرده و به آرامی آلودگی های این کویل را پاک کنید. حواستان باشد که سطح تیغه ای دچار خمیدگی نشود چرا که در این صورت جریان هوا بر هم می خورد و بیشتر از آن که تمیز کردن سطح برای شما مفید باشد مضر خواهد بود. همچنین می توانید هنگام خاموش بودن سیستم از اسپری برای کویل استفاده کنید؛ مواظب باشید که به موتورهای فن آب نخورد. اگر میزان آلودگی کندانسور خیلی زیاد بود حتماً با یک پیمانکار یا مهندس تاسیسات ساختمان تماس بگیرید تا به صورت حرفه ای پاکسازی را انجام دهد. مهندسین حرفه ای از ابزار و شوینده هایی با فرمولاسیون مخصوص برای پاکسازی کویل های استفاده می کنند؛ به یاد داشته باشید که طی عیب یابی چیلر اصلاً از محلول ها یا پاک کننده های اسیدی که برای این کار ساخته نشده اند استفاده نکنید. یک کندانسور تمیز نه تنها از ارور سیستم جلوگیری می کند بلکه راندمان عملکرد و ظرفیت خنک سازی را بالا می برد.

تیم خدمات پشتیبانی و نگهداری تاسیسات ساختمان

۲. خرابی موتور فن

از آنجایی که کندانسور ها حداقل دو موتور فن دارند، تشخیص خرابی موتور می تواند هفته ها یا حتی ماه ها طول بکشد. در طول ماه های گرم سال، خرابی فن موتور سریعاً قابل تشخیص است زیرا دستگاه با ارور فشار تخلیه بالا خاموش خواهد شد.

۳. جریان هوا

سیستم های خنک کننده به هوای خنک احتیاج دارند، هرگونه مانع جریان هوا در اطراف سیستم باعث می شود که هوای گرمِ گیر افتاده در این محل توسط کندانسور مجدداً به گردش در بیاید. این مشکل اغلب زمانی رخ می دهد که سیستم های چیلر هوا خنک در فضای بسته نصب می شوند. اگر سیستم چیلر در فضای بسته قرار گیرد، به یک سیستم هواکش و دریچۀ هوای جبرانی مطابق ظرفیت CFM برای فن های کندانسور نیاز است.

۴.خرابی قطعات

اگر به وجود یک قطعۀ خراب در سیستم مشکوک شدید حتماً باید با تیم خدمات نگهداری و پشتیبانی تاسیسات تماس بگیرید. یک مهندس تاسیسات به خوبی به حرف های مشتری گوش می دهد تا مدت زمان نقص یابی و تعمیر را به حداقل برساند. باور کنید یا خیر، یک پیمانکار تاسیسات از تماس گرفتن شما برای خدمات، تلف کردن وقت خود و هزینه ایاب ذهاب و دیگر چیزها فقط برای ریست کردن ارور شما لذت نخواهد برد.
تمام مراحل طی شده را کامل برای مهندس تاسیسات توضیح دهید و مطمئن شوید که اطلاعات جامع دربارۀ سیستم شما را در اختیار دارد. اگر پیمانکار شما تجربه ای در زمینۀ خدمات مربطو به سیستم شما نداشت از او بخواهید که برای کسب اطلاعات از نحوۀ کنترل چیلر با سازنده تماس بگیرد. اغلب، ده دقیقه توضیح تلفنی توسط سازنده می تواند به میزان قابل توجهی از خدمات لازم و زمان تعمیر بکاهد. به یاد داشته باشید که یک مهندس تاسیسات یا تکنسین در طول روز با ۵ تا ۱۰ نوع سیستم خنک کننده و ۵ تا ۱۰ سازندۀ مختلف سر و کار دارد و ممکن است هیچ کدام از این سیستم ها از نوع سیستم چیلر گلیکول نباشند.
اگر نیاز به یک مهندس تاسیسات جدید دارید، عجله نکنید و با چندین پیمانکار جدید صحبت کنید. تیم ما در زمینۀ سردسازی تجاری تخصص بالایی داشته و می تواند به شما کمک کند. با اینکه تئوری های سردسازی مشابه برای تهویه هوای مطبوع و خنک سازی دمای مدیوم قابل اجراست، تفاوت های معینی وجود دارد و پیمانکار باید تجربۀ کافی را برای کار کردن با این نوع تجهیزات داشته باشد.
به پیمانکار خود توضیح دهید که شما از یک سیستم چیلر گلیکول با دمای مدیوم استفاده می کنید که در دمای ۲/۷- درجۀ سانتیگراد و با ترکیب گلیکول ۳۵% کارمی کند. اگر پیمانکار با این نوع سیستم آشنایی نداشته باشد و یا سرویس این تجهیزات برایش دشوار باشد غالباً شما را در جریان خواهد گذاشت. معمولاً سازنده ها پیمانکاران خود را به شما معرفی خواهند کرد.
بسیاری از سازندگان با هزینه ای بسیار کمتر قطعات را برای مشتریان خود تعویض می کنند. از پیمانکار خود بخواهید که در صورت نیاز به تعویض قطعات علاوه بر عمده فروشان محلی با سازندۀ تجهیزات نیز تماس بگیرد.
در آخر کار باید به یاد داشته باشیم که مهمترین کار برای حفظ عملکرد مطلوب سیستم، نگهداری پیشگیرانه است که برای این کار می توانید با تیم خدمات پشتیبانی و نگهداری تاسیسات ساختمان تماس بگیرید.

عیب یابی چیلر جذبی: بررسی مشکلات رایج و راهکارهای حل آن ها

چیلرهای جذبی به دلیل پیچیدگی های خاصی که دارند نیازمند دقت و توجه ویژه در عملیات و نگهداری هستند. عیب یابی چیلر جذبی به معنای شناسایی مشکلات و رفع آن ها به گونه ای است که کارایی و بهره وری سیستم به حداکثر برسد. در ادامه این مقاله، به بررسی مشکلات رایج چیلر جذبی، علت خاموش شدن چیلر، و همچنین علت پایین نیامدن دمای چیلر جذبی پرداخته و راهکارهای لازم را ارائه خواهیم کرد.

چیلر چیست؟معرفی و مقایسه چیلر جذبی و تراکمی

پایین نیامدن دمای چیلر جذبی

علت پایین نیامدن دمای چیلر جذبی می تواند به عوامل مختلفی مربوط باشد. یکی از این عوامل، دبی نامناسب مبرد می باشد. مبرد باید به اندازه کافی جریان یابد تا گرما را به طور مؤثر جذب کرده و دمای مورد نظر را کاهش دهد. اگر دبی مبرد پایین باشد، چیلر نمی تواند عملکرد بهینه ای داشته باشد و دمای خروجی به طور مناسب کاهش نمی یابد. برای رفع این مشکل، باید دبی مبرد را بررسی کرده و تنظیمات لازم را انجام دهید. همچنین، ناکافی بودن افزودنی ها نیز می تواند از دلایل این مشکل باشد. افزودنی ها نقش مهمی در کارایی سیستم دارند و باید به مقدار مناسب استفاده شوند.

دیگر مشکلاتی که ممکن است به علت پایین نیامدن دمای چیلر جذبی مرتبط باشند، شامل تغییرات شدید دمای ورودی آب خنک کن و کریستالیزه شدن سیستم است. تغییرات دما می تواند به عملکرد نادرست چیلر منجر شود و کریستالیزه شدن می تواند به انسداد سیستم و کاهش کارایی آن بینجامد. برای حل این مشکلات، لازم است که دمای ورودی آب خنک کن کنترل شود و سیستم به طور منظم از کریستال ها تمیز گردد.

بیشتر بخوانید: سرویس و نگهداری موتورخانه

پایین نیامدن دمای چیلر جذبی

خاموش شدن چیلر

علت خاموش شدن چیلر می تواند به دلایل مختلفی از جمله مشکلات در شیر کنترل بخار، خرابی ریزپردازنده، و نشتی ها باشد. شیر کنترل بخار باید به درستی کار کند و سیگنال های مربوطه را دریافت و ارسال نماید. خرابی ریزپردازنده نیز می تواند باعث خاموش شدن چیلر شود؛ در این صورت، باید ریزپردازنده تعویض گردد. همچنین، مشکلاتی مانند رسوب گرفتگی لوله ها و نشتی آب نیز می توانند باعث خاموش شدن چیلر شوند. برای رفع این مشکلات، باید لوله ها را به طور منظم تمیز کرده و نشتی ها را برطرف کرد. تنظیم صحیح فشار و دبی در سیستم های مختلف نیز بسیار مهم است.

دبی کم آب سرد

دبی کم آب سرد می تواند به مشکلاتی از جمله اشکال در سوییچ جریان، ناکافی بودن ظرفیت پمپ آب سرد، و وجود هوا در مدار آب سرد مربوط باشد. سوییچ جریان باید به درستی تنظیم شود تا میزان دبی آب سرد را به درستی کنترل نماید. ناکافی بودن ظرفیت پمپ آب سرد نیز می تواند باعث کاهش دبی آب سرد شود. برای رفع این مشکل، باید ظرفیت پمپ را بررسی کرده و در صورت نیاز آن را تعویض کنید. همچنین، هواگیری مدار آب سرد نیز یکی از اقدامات ضروری برای رفع دبی کم آب سرد است.

عوامل دیگری که می توانند بر دبی کم آب سرد تأثیر بگذارند، شامل مقاومت بالا در مدار آب سرد و مشکلات موجود در شیر کنترل فشار می باشند. برای حل این مشکلات، باید مقاومت مدار را بررسی کرده و عملکرد شیر کنترل فشار را تنظیم نمایید. این اقدامات به بهبود عملکرد چیلر و افزایش کارایی آن کمک می کند.

بیشتر بخوانید: تعمیر و نگهداری چیلر

عملکرد نادرست پمپ جاذب

عملکرد پمپ جاذب می تواند تحت تأثیر مشکلاتی مانند کریستالیزه شدن، وجود اشیا خارجی، و خرابی کویل موتور پمپ قرار گیرد. برای حل این مشکلات، باید پمپ را کریستال زدایی کرده و اشیا خارجی را از آن خارج کنید. همچنین، در صورت خرابی استاتور پمپ، باید آن را تعویض کرده و دبی جاذب و تنظیمات اینورتر را بررسی نمایید. این اقدامات به بهبود عملکرد پمپ جاذب و جلوگیری از مشکلات آینده کمک می کند.

مشکلات سیستم آب خنک کن

مشکلات سیستم آب خنک کن می تواند تأثیر زیادی بر عملکرد چیلر داشته باشد. مشکلاتی مانند افت ناکافی دمای آب خنک کن به دلیل رطوبت بالا، کمبود میزان آب خنک کن، و رسوب گرفتگی لوله ها باید به دقت بررسی شوند. برای رفع این مشکلات، باید میزان آب خنک کن را تنظیم کرده و لوله ها را تمیز کنید. همچنین، نشتی آب از مخزن به دلیل خوردگی یا خرابی واشرها نیز باید بررسی و تعمیر شود. این اقدامات به بهبود عملکرد سیستم آب خنک کن و افزایش کارایی کلی چیلر کمک می کند.

بیشتر بخوانید: سیم افشان چیست و چه کاربردی دارد؟

خاموش شدن چیلر

بررسی مشکلات پیچیده تر

۱. فشار بالا در ژنراتور

فشار بالا در ژنراتور می تواند به مشکلاتی مانند اشکال در مکش، ناکافی بودن دبی جاذب، و مشکلات در سیستم آب خنک کن مرتبط باشد. برای رفع این مشکلات، باید فرآیند سیستم تخلیه را انجام داده و نشتی ها را بررسی کنید. همچنین، دبی جاذب و تنظیم دمپرهای محلول باید بررسی شوند تا فشار ژنراتور به حالت مطلوب برگردد. این اقدامات به بهبود عملکرد ژنراتور و جلوگیری از افزایش فشار آن کمک می کند.

۲. عملکرد نادرست محافظ سیکل

عملکرد نادرست محافظ سیکل می تواند به مشکلاتی مانند غلظت پایین و خاموش شدن دستگاه منجر شود. برای رفع این مشکلات، باید مقدار مبرد را کنترل کرده، کلیدهای حرارتی را تنظیم کنید و عملکرد شیرهای انتقالی را بررسی نمایید. همچنین، در صورت بروز مشکلاتی مانند کریستاله شدن هنگام روشن شدن دستگاه یا هنگام خاموش بودن آن، باید مقدار مایع مبرد را کنترل کرده و میزان بودن کلیدهای حرارتی را بررسی کنید. این اقدامات به بهبود عملکرد محافظ سیکل و جلوگیری از مشکلات احتمالی کمک می کند.

۳. مشکلات سیستم تخلیه

وجود مشکلات در سیستم تخلیه می تواند به مشکلاتی مانند افزایش مواد غیرقابل تقطیر و تجمع آن ها در سیستم تخلیه منجر شود. برای رفع این مشکلات، باید میزان تجمع مواد غیرقابل تقطیر را بررسی کنید تا نیاز به افزودن مواد بازدارنده مشخص شود. همچنین، تست نشتی و تعمیرات لازم باید انجام شود تا عملکرد سیستم تخلیه بهبود یابد. این اقدامات به بهبود عملکرد سیستم تخلیه و جلوگیری از مشکلات مربوط به مواد غیرقابل تقطیر کمک می کند.

بیشتر بخوانید: بهینه سازی و کاهش مصرف گاز

عیب یابی چیلر جذبی

سخن پایانی

در عیب یابی چیلر جذبی، شناسایی دقیق علت خاموش شدن چیلر و از طرفی دیگر علت پایین نیامدن دمای چیلر جذبی از اهمیت بالایی برخوردار است. با استفاده از روش های درست و بررسی دقیق مشکلات، می توانید عملکرد چیلر را بهینه کرده و از بروز مشکلات بزرگتر جلوگیری کنید. توجه به جزئیات و بررسی منظم سیستم های چیلر به شما کمک می کند تا از کارایی و طول عمر دستگاه خود بهره مند گردید. در نهایت، با رعایت نکات پیشگیرانه و نگهداری منظم، می توانید از عملکرد بهینه چیلر و کاهش هزینه های تعمیرات غیر منتظره بهره مند شوید.

در صورت نیاز به مشاوره تخصصی برای رفع مشکلات پیچیده تر، کلینیک انرژی با تیم متخصص و تجربه بالا در زمینه چیلرهای جذبی آماده است تا به شما کمک کند. کلینیک انرژی با ارائه خدمات مشاوره و تعمیرات تخصصی، از عملکرد پایدار سیستم های چیلر جذبی شما اطمینان حاصل می کند. تیم ما به سرعت و با دقت به بررسی و رفع مشکلات می پردازد تا دستگاه شما در بهترین وضعیت عملکردی خود باقی بماند. این اطمینان به شما کمک می کند تا بدون دغدغه از چیلر خود بهره برده و از بروز مشکلات جدی جلوگیری نمایید.

مسلما عوامل زیادی در بروز مشکلات چیلر می توانند دخیل باشند اما تعدادی از آن ها بسیار متداول تر هستند. برای مشاوره و تعمیرات تخصصی انواع چیلرها؛ تعمیر و بازسازی موتورخانه؛ سرویس و نگهداری استخر و … با کارشناسان ما در کلینیک انرژی تماس بگیرید.

مسلما عوامل زیادی در بروز مشکلات چیلر می توانند دخیل باشند اما تعدادی از آن ها بسیار متداول ترند. برای مشاوره و تعمیرات تخصصی انواع چیلرها؛ تعمیر و بازسازی موتورخانه؛ سرویس و نگهداری استخر و … با کارشناسان ما در کلینیک انرژی تماس بگیرید.

امتیاز

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

۰ Comments

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *