نحوه تنظیم مشعل گازی و اهمیت آن در مصرف بهینه گاز

by | موتورخانه

زمان مطالعه: ۳ دقیقه

مقدمه

مشعل گازی ‌یکی از مهم‌ترین تجهیزات موجود در هر موتورخانه‌ای است که وظیفه تامین انرژی گرمایی را بر عهده دارد. نحوه تنظیم مشعل گازی مسئله مهمی در استفاده از سیستم گرمایشی ساختمان است. مشعل وسیله‌ای است که برای سوزاندن گاز شهری استفاده می‌شود. نحوه عملکرد این وسیله بدین صورت است که گاز شهری از طریق شیر برقی وارد مشعل شده سپس ناخالصی‌های آن از طریق فیلتری که در دستگاه وجود دارد گرفته می‌شود. در نهایت هوا در داخل مشعل با گاز مخلوط شده و عمل احتراق صورت می‌گیرد.

مشعل بایستی مقدار مناسبی از هوا را با گاز مخلوط کند تا احتراق به درستی اتفاق بی‌افتد. تعیین این مقدار به کمک وسیله‌ای به نام دمپر که در مشعل تعبیه شده انجام می‌شود. در واقع آنچه باید مورد کنترل قرار گیرد مقدار دبی هواست. دمپر دبی هوا را کنترل می‌کند تا ترکیب مناسبی از گاز و هوا برای احتراق آماده شود.


نحوه روشن کردن مشعل موتورخانه


تنظیم مشعل گازی

یکی از قطعاتی که در هر مشعل گازی باید تنظیم شود میزان شعله مشعل است. اگر قصد زیاد کردن شعله مشعل را دارید می‌توانید این کار را از طریق یک آچار انجام دهید. تنها کافی است به کمک آچار، پیچ برنجی موجود در دستگاه را به صورت پاد ساعت‌گرد بچرخانید.

این در حالی است که برای کم کردن شعله نیز می‌توانید همین اقدام را در جهت مخالف انجام دهید. آنچه اهمیت دارد این است که شعله پیلوت به رنگ آبی آسمانی باشد تا عمل احتراق به درستی انجام شود. علاوه بر این باید دقت کنید که نوک ترموکوپل حدود ۱ تا ۱.۳ سانتی‌متر از پیلوت و حدود ۰.۵ سانتی‌متر از دهانه ونتوری فاصله داشته باشد.

مورد مهم بعدی در تنظیم مشعل، شعله اصلی دستگاه است. برای تنظیم این مورد می‌توانید درپوش وسیله را بردارید و پیچ پلاستیکی موجود در آن را هم‌جهت با حرکت عقربه‌های ساعت بچرخانید تا شعله زیاد شود. حال اگر پیچ را خلاف جهت عقربه‌های ساعت حرکت دهید شعله اصلی مشعل کم می‌شود و گرمای کمتری تولید می‌کند.

تنظیم گاز استارت نیز موردی است که باید مد نظر قرار دهید. گاز استارت گازی است که کم کم وارد محفظه احتراق می‌شود تا درون دیگ انفجار شدید رخ ندهد. در برخی از مشعل‌ها در بالای شیربرقی یک محفظه کوچک قرار دارد که با باز کردن آن می‌توان به پیچ تنظیم مقدار گاز استارت دسترسی پیدا کرد. در برخی دیگر از مشعل‌ها، این پیچ در زیر شیربرقی واقع شده و امکان تنظیم مشعل از لحاظ مقدار گاز استارت را فراهم می‌کند.

اگر پیچ تنظیم گاز استارت را در جهت حرکت عقربه‌های ساعت بچرخانید مقدار گاز استارتی که در واحد زمان وارد محفظه احتراق می‌شود زیاد خواهد شد. حال اگر این پیچ را در خلاف جهت عقربه‌های ساعت حرکت دهید مقدار گاز استارت واردشده به محفظه در واحد زمان کم می‌شود.

مزایا و معایب مشعل

مشعل‌ها با توجه به نوعی که دارند دارای مزایای و معایب متفاوتی هستند. از جمله مزایای مشعل‌های کلاهک‌دار چرخان می‌توان به نسبت جریان برگشتی اشاره کرد که در این نوع مشعل چیزی حدود ۱:۲ است. دیگر اینکه پودر کردن سوخت‌های سنگین را به خوبی انجام می‌دهد.

از طرفی این نوع مشعل به راحتی می‌تواند سوخت را در محدوده دماهای پایین نیز پودر کند. مشکلی که این نوع مشعل دارد این است که از سیستم پیچیده‌ای برخوردار بوده و نگهداری از آن پرهزینه‌ است. علاوه براین انرژی الکتریکی نیز مصرف می‌کند.

نوع دیگری از مشعل‌ها اتمایزر نام دارند. این نوع مشعل دستگاهی بسیار محکم و مقاوم است. نسبت جریان برگشتی آن چیزی حدود ۱:۴ است. نسبت هوا به سوخت را به خوبی کنترل می‌کند. این نوع مشعل عمل احتراق را برای نفت کوره به عنوان سوخت، به خوبی انجام می‌دهد. با این حال معایبی نیز دارد. از جمله اینکه برای پودر کردن سوخت به صورت هوای فشره یا بخار باید انرژی مصرف کند که این انرژی هزینه‌بر است.

 

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

۰ Comments

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *