کنتاکتور چیست و چه کاربردی دارد؟

by | Uncategorized

زمان مطالعه: ۳ دقیقه

مقدمه

کنتاکتور یکی از تجهیزات پرکاربرد الکترونیکی در برق صنعتی و سیستم‌های قدرت است که با ولتاژها و جریان‌های مختلفی در بازار در دسترس قرار دارند. اغلب از کنتاکتور به عنوان یک دستگاه سوئیچیگ الکتریکی جهت روشن یا خاموش کردن مدار الکتریکی استفاده می‌شود. با توجه به نقش کلیدی این نوع تجهیزات ساده در مدارهای الکتریکی با توان، در این مقاله قصد داریم شما را با مفهوم کنتاکتور چیست؟ و کاربردهای آن بیشتر آشنا کنیم.

کنتاکتور چیست؟

کنتاکتور یکی از پرکاربردترین تجهیزات و قطعات الکتریکی است که به نوعی کلید الکترومغناطیسی متصل است. همچنین این قطعه به منظور قطع و وصل کردن مدارهای الکتریکی با توان بالا از طریق یک سیم پیچ مغناطیسی مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته با استفاده از کنتاکتورها می‌توان مدارهای الکتریکی را از راه دور تحت کنترل قرار داد. تمام کنتاکتورها دارای سه بخش اصلی تیغه، بوبین و قاب عایق هستند که تیپ‌ها و انواع مختلفی از آنها در بازار موجود هستند.


ارائه خدمات حرفه ای تعمیر و نگهداری موتورخانه


کاربرد کنتاکتور چیست؟

در ادامه مطلب کنتاکتور چیست؟ بهتر است بدانید که کنتاکتورها با تنوع و اندازه‌های مختلف جهت کنترل تجهیزات مختلف الکتریکی اعم از مدارات روشنایی، الکتروموتورها، گرمکن‌های الکتریکی، بانک‌های خازنی و سایر تجهیزات الکتریکی کاربرد دارند.

آشنایی با انواع کنتاکتورها

کنتاکتورها با تنوع و اندازه‌های متفاوتی وجود دارند که هر کدام ویژگی‌ها و قابلیت‌های مختص خود را دارند. در ادامه با انواع کنتاکتورها آشنا خواهیم شد.

  • کنتاکتور تیغه چاقویی: این نوع کنتاکتور جزو قدیمی‌ترین انواعی است که به صورت دستی جهت خاموش و روشن کردن مورتورهای برقی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این کنتاکتور از یک تیغه فلزی همراه با یک اهرم تشکیل شده است. البته طول عمر این کنتاکتورهای تیغه چاقویی بسیار کم است و کمتر از آن استفاده می‌شود.
  • کنتاکتور دستی: کنتاکتورهای دستی جهت واحدهای کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرد و اپراتور باید به صورت دستی نسبت به خاموش و روشن آن اقدام کند.
  • کنتاکتور مغناطیسی: در این بین کنتاکتور مغناطیسی جزو متداول‌ترین انواع کنتاکتورهایی است که بسیار پیشرفته‌تر از مدل‌های دیگر عمل می‌کنند. به طوریکه هنگام استفاده از آن نیازی به مداخله نیروی انسانی نیست و قابلیت کنترل از راه دور را دارد. همچنین از مهمترین قابلیت‌های کنتاکتور مغناطیسی می‌توان به ایمنی و کارآمدی بیشتر اشاره کرد.

ویژگی‌های بهترین کنتاکتور چیست؟

در این بخش از مقاله کنتاکتور چیست؟ بهتر است با ویژگی بهترین و مناسبت‌ترین کنتاکتور آشنا شوید. از این رو هنگام تهیه یک کنتاکتور مناسب ابتدا نوع مصرف خود را مشخص کنید و سپس به مشخصات توان، جریان، ولتاژ و ضریب قدرت باری که قرار است کنتاکتور به آن وصل شود، را مورد توجه قرار دهید. همچنین کنتاکت‌های کنتاکتور نیز باید تحمل جریان راه‌اندازی، جریان دائمی ‌و جریان‌های اتصال کوتاه لحظه‌ای را داشته باشند.

 

بیشتر بخوانید : بی متال چیست و چه کاربردی در تابلو برق ها دارد؟

 

مهمترین مزایای یک کنتاکتور چیست؟

کنتاکتورها نسبت به کلیدهای دستی دارای مزیت‌های بسیاری هستند که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

  • قابلیت قطع و وصل برق در دفعات بسیار را دارد
  • امکان کنترل از راه دور مدار الکتریکی مصرف‌کننده را دارد.
  • دارای قدرت تحمل بار بالا و ایمنی زیادی است.
  • دارای سرعت عملکرد بالا در قطع و وصل کردن کلید با استهلاک پایین است.
  • دارای عمر مکانیکی مفید و بیشتری نسبت به کلیدهای عمومی است.
  • امکان اتوماتیک کردن مدار فرمان با استفاده از کنتاکتورها وجود دارد.
  • کنتاکتورها قابلیت اتصال به PLC را دارند.

جمع‌بندی

در این مقاله سعی کردیم شما را با مفهوم و معنای کنتاکتور چیست؟، کاربردها، ویژگی‌ها و انواع کنتاکتورها آشنا کنیم. همانطور که می‌دانید از رایج‌ترین کاربردهای کنتاکتورها می‌توان به راه‌اندازی موتور اشاره کرد که جهت قطع یا وصل کردن بین بار و منبع تغذیه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

۰ Comments

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *