رله مشعل چیست ؟ چه کاربردی دارد؟ | انواع رله

by | Uncategorized

زمان مطالعه: 7 دقیقه

یکی از تجهیزات الکترونیکی که در دیگ ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، رله مشعل است که در کنترل ایمنی و وضعیت عملکرد مشعل نقش مهمی ایفا می‌کند. رله‌ها و سیستم‌های کنترل کننده مشعل‌ها انواع مختلف و کاربردهای متفاوتی دارند. حال با توجه به نقش کلیدی و کاربردی که این رله‌های کنترل مشعل در صنایع مختلف دارند، در این مقاله قصد داریم شما را با مفهوم رله مشعل چیست؟ و چه کاربردهایی دارد، آشنا کنیم.

بیشتر بدانید: تاسیسات ساختمان چیست؟


ارایه خدمات حرفه ای تعمیر و نگهداری موتورخانه


رله مشعل چیست؟

رله مشعل یکی اصلی‌ترین بخش‌های کنترل کننده عملکرد سیستم مشعل است که وظیفه آن کنترل میزان ایمنی عملکرد مشعل و کارکرد صحیح آن است و در صورت بروز اختلال در عملکرد مشعل باید از طریق سنسورهای الکترونیکی اعلام خرابی و وضعیت کند. در این میان رله‌ها و سیستم‌های کنترل کننده مشعل‌ها انواع مختلفی دارند که از معروف‌ترین آنها می‌توان به رله‌های ساترونیک اشاره کرد.

رله مشعل یا Burner relay در واقع یک سوئیچ الکتریکی است. عملکرد رله مشعل توسط یک آهنربای الکتریکی کنترل می‌شود. عملکرد‌ مشعل‌ها در سیستم‌های احتراق باید تحت کنترل باشد و این کنترل از طریق رله مشعل انجام می‌شود. در دیگ‌های بخار، کوره‌های صنعتی و… مشعل‌ها توسط این قطعه کنترل می‌شوند. بدون رله مشعل، رله کارکرد و امنیت لازم را نخواهد داشت.

عملکرد رله مشعل

اهمیت رله مشعل در موتورخانه‌ها

در تعمیر و نگهداری موتورخانه باید تعویض یا تعمیر رله مشعل را نیز مد نظر قرار داد. از آن‌جایی که سیستم‌های احتراق در موتورخانه‌ها قرار دارند، رله مشعل یکی از اجزایی است که در بازسازی موتورخانه باید مورد توجه قرار گیرد. مشعل ‌و رله مشعل باید به صورت دوره‌ای بازدید شوند و در صورت وجود خرابی تعویض گردند. این کار امنیت سیستم را افزایش می‌دهد و بازده دستگاه را به حداکثر میزان ممکن می‌رساند.

کاربرد رله مشعل چیست؟

کاربرد رله مشعل در صنایع نفت، پتروشیمی، گاز، شیمیایی، فولاد و گرمایش است. احتراق صحیح شعله مشعل و مناسب بودن آن، توسط رله مشعل کنترل می‌گردد. رله مانع بروز حوادثی مانند انفجار می‌شود و طول عمر سیستم‌های احتراق را افزایش می‌دهد. در این بخش از مطلب رله مشعل چیست؟، جالب است بدانید که رله‌های کنترل مشعل کاربرد بسیاری در سیستم گرمایش ساختمان‌ها دارند و همچنین در صنایع مختلف و مصارف خانگی با توجه به نوع مشعل و نوع سوخت آن مورد استفاده قرار می‌گیرند.

وظیفه رله کنترل مشعل این است که به موتور و ترانس جرقه زن مشعل فرمان استارت می‌دهد و همچنین در صورت عدم احتراق صحیح به ترانس جرقه فرمان خاموش کردن مشعل را می‌دهد. زمانی‌که شعله مشعل خاموش شود، از طریق فتوسل که در جلوی مشعل قرار دارد، سیگنالی به رله مشعل فرستاده می‌شود و طرف چند ثانیه مشعل خاموش می‌شود.

کندانسور چیلر تراکمی

کاربرد رله مشعل

شاید برای شما مفید باشد: تعمیر و نگهداری تاسیسات ساختمان

مزایای رله مشعل چیست؟

اساس عملکرد رله مشعل، کنترل نحوه احتراق در سیستم‌های گرمایشی خانگی و صنعتی است. از مزایای رله کنترل مشعل می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

۱. ساخته شده بر اساس استاندارد‌ها

رله‌های کنترل مشعل، مطابق الزامات ایمنی طراحی می‌شوند لذا عملکرد قابل اطمینانی دارند. با وجود رله مشعل استاندارد، سیستم‌های گرمایشی با امنیت کامل کار می‌کنند و عملکرد آنان کاملا مطابق با استاندارد است. هزینه تعمیر و نگهداری موتورخانه با استفاده از رله استاندارد، کاهش می‌یابد.

۲. کنترل دقیق عملکرد مشعل‌ها

رله‌ها به شکل دقیق عملکرد مشعل‌ها را کنترل می‌نمایند. رله به بهینه‌سازی سیستم گرمایشی کمک می‌کند و مانع اتلاف انرژی می‌گردد. بهینه سازی و کاهش مصرف گاز، از مزایای رله مشعل است. احتراق، تامین کردن سوخت، خاموش شدن و مدولاسیون مشعل توسط رله کنترل می‌شود.

۳. امنیت را تضمین می‌کند

ناهنجاری‌ها و خرابی‌های مشعل توسط سنسورهای رله تشخیص داده می‌شوند. رله در مواقع لازم، مشعل را خاموش می‌کند و مانع حوادثی از جمله آتش‌سوزی و انفجار می‌گردد. در این قسمت از مطلب رله مشعل چیست باید بدانید که عملکرد ایمن مشعل‌ها کاملا تحت کنترل رله است.

۴. سازگار با سیستم‌های گرمایشی مختلف

با توجه به سوخت مصرفی سیستم گرمایشی، رله مشعل گازی، نفتی، دوگانه‌سوز و… است. کاربرد رله‌ها بسیار وسیع بوده و می‌توانند با انواع سیستم‌های ارتباطی نیز ارتباط برقرار سازند. رله مشعل با مبدل حرارتی موتورخانه نیز می‌تواند سازگار باشد.

آشنایی با انواع رله مشعل

هر یک از رله‌های مشعل از چهار قسمت آهنربای الکتریکی، تیغه، فنر و اتصالات الکتریکی تشکیل شده‌اند. از طرفی دیگر انواع رله کنترل مشعل را می‌توان به موارد زیر تقسیم کرد:

  • رله کنترل مشعل گازی: رله کنترل مشعل گازی وظیفه کنترل الکتریکی مشعل موقع نشت گاز یا شعله زیاد را برعهده دارد. با قطع سریع جریان گاز و غیر فعال شدن مشعل از انفجار و حوادث خطرناک احتمالی جلوگیری می‌شود.
  • رله کنترل مشعل گازوئیلی: وظیفه رله مشعل‌های گازوئیلی این است که نحوه سوختن و احتراق مشعل را تشخیص دهند.
  • رله کنترل مشعل دوگانه سوز: این نوع رله مشعل جهت کنترل مشعل‌های دوگانه‌سوز بر پایه گاز و گازوئیل کاربرد دارد و محفظه آن در برابر حرارت مقاوم است و نمی‌شکند. این نوع رله کنترل مشعل به صورت الکترونیکی فرمان عملکرد را به دو شیر کنترل برای سوخت گاز و گازوئیل ارسال می‌کند.
  • رله کنترل مشعل اتمسفریک: این نوع رله مشعل جایگزین خوبی برای رله مشعل گازی هستند که بر روی مشعل برخی دستگاه‌های پخت نان قابل نصب است. مهمترین مزیت رله کنترل مشعل اتمسفریک این است که دارای قابلیت جرقه‌زنی ممتد است و در صورت خاموش شدن مشعل بر اثر وزش باد امکان اشتعال مجدد مشعل وجود دارد.
رله مشعل چیست
صفرتاصد چیلر صنعتی|نحوه کارکرد + انواع + کاربرد

یک نوع رله مشعل زیمنس

آشنایی با رله مشعل گازی

در این بخش از رله مشعل چیست، با رله مشعل گازی آشنا می‌شوید. Gas burner relay جریان گاز را کنترل می‌کند تا امنیت در سیستم برقرار شود. طرز کار رله مشعل گازی، به گونه‌ای‌ است که از سوختن ناقص گاز جلوگیری می‌کند و بازده را افزایش می‌دهد این سوئیچ الکتریکی، روشن و خاموش شدن مشعل را کنترل می‌نماید. احتراق و خاموش شدن بر اساس شرایط مختلف تعیین می‌گردد.
اگر مشکلی به وجود بیاید، رله به سرعت جریان گاز را قطع می‌کند تا انفجار و آتش‌سوزی رخ ندهد. یکی از نگرانی‌هایی که هنگام استفاده از دستگاه‌های گازسوز وجود دارد، نشت گاز نسوخته به محیط است. نشت گاز می‌تواند باعث بیماری و حتی مرگ شود. رله مشعل در مواقعی که شعله به طور ناگهانی قطع می‌شود، جریان گاز را قطع می‌کند. این عملکرد رله گازی مانع نشت گاز و به خاطر افتادن جان افراد می‌شود.
سیستم کنترل سیگنال‌هایی را به رله مشعل می‌فرستد. این سیگنال‌ها بر اساس دما و سایر موارد تعیین می‌کنند که مشعل خاموش شود یا روشن بماند. در صورت لزوم، جریان گاز در زیر ۲۰ ثانیه قطع می‌شود.

شاید برای شما مفید باشد: تعمیر و نگهداری چیلر

آشنایی با رله مشعل اتمسفریک

Atmospheric burner relay می‌تواند جایگزین رله مشعل گازی شود. در سیستم‌های گرمایشی مسکونی و تجاری، از رله مشعل اتمسفریک استفاده می‌کنند. این وسیله برای کنترل مشعل گازسوز بدون فن (اتمسفریک) کاربرد دارد. مانند سایر رله مشعل‌ها، وظیفه این دستگاه کنترل مشعل و خاموش کردن آن در مواقع لازم است. رله مشعل اتمسفریک از سیستم کنترل دستور می‌گیرد و مانع بروز حوادث می‌شود.

رله مشعل دوگانه سوز چه کاربردی دارد؟

این وسیله در سیستم‌های دارای دو مشعل کاربرد دارد. یکی از مشعل‌ها گازی و دیگری دوگانه سوز است. اهمیت دارد که دو مشعل موجود در سیستم گرمایشی، با یکدیگر هماهنگ باشند. در این قسمت از مطلب رله مشعل چیست، باید بدانید که رله مشعل دوگانه سوز هماهنگی بین دو مشعل را انجام داده و بازده سیستم را به حداکثر می‌رساند. این وسیله در وسایلی مانند دیگ و کوره کاربرد دارد. طرز کار رله مشعل گازی با رله دوگانه سوز کمی تفاوت دارد.

اجزای رله مشعل چیست؟

رله مشعل از اجزایی تشکیل شده است که آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

• سیم پیچ یا Relay coil : این آهنربای الکترومغناطیسی، فعال شده و یک میدان مغناطیسی ایجاد می‌نماید. اجزای آن شامل یک سیم پیچ است که به دور یک هسته آهنی پیچانده شده است.

• کنتاکت یا Contact : کنتاکت رله مشعل باعث ایجاد یا قطع شدن اطلاعات الکتریکی می‌شوند. کنترل این کنتاکت‌ها با میدان مغناطیسی ایجاد شده توسط سیم پیچ انجام می‌شود. انواع کنتاکت‌ها شامل NO ، CO و NC هستند.

معرفی چیلر تراکمی هوا خنک

• پایانه‌های کنترل: رله مشعل پایانه‌های کنترلی دارد که سیگنال‌ها را از سیستم کنترل دریافت می‌نماید. پایانه‌های دریافت سیگنال با توجه به پیامی که دریافت می‌کنند، به مشعل اجازه می‌دهند که کار کند یا خاموش شود. این پایانه‌ها برای تامین امنیت سیستم گرمایشی حیاتی هستند و اگر خراب شوند، ممکن است انفجار رخ دهد.

اجزا رله مشعل چیست

هنگام خرید رله مشعل باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

رله مشعل یک قطعه حیاتی برای حفظ امینت، افرایش بازده سیستم گرمایشی و کاهش هدررفت سوخت است. برای خرید رله مشعل، باید به نکات زیر توجه کنید تا بهترین رله را بخرید:
• شرکت سازنده: رله را از یک شرکت معتبر تهیه کنید. رله باید عمری طولانی و مقاومت بالایی داشته باشد. اگر برند سازنده رله معتبر نباشد، ممکن است رله به درستی کار نکند. در این قطعه از مطلب رله مشعل چیست، بدانید که یک برند نامعتبر مشکلات زیادی به وجود می‌آورد.
• ولتاژ رله: ولتاژ رله مشعل، باید متناسب با سیستمی باشد که در آن نصب می‌شود. در غیر این صورت، رله مشعل کار نخواهد کرد.
• جنس بدنه رله مشعل: جنس بدنه این وسیله باید مقاوم بوده و دربرابر تغییرات حرارتی دچار مشکل نشود. رله در مجاورت سیستم گرمایی قرار دارد و حرارت بالایی را تحمل می‌کند. جنس بدن آن باید به گونه‌ای باشد که کمترین تغییرات را در برابر حرارت داشته باشد.
• کاربردی بودن: رله مشعل باید با توجه به دستگاهی که می‌خواهید رله را در آن قرار دهید انتخاب شود. برای مثال نمی‌توان رله گازی ساده را در دستگاه‌های دوگانه‌سوز قرار داد. می‌توان رله مشعل اتمسفر را بجای رله مشعل گازی در دستگاه‌های گازسوز به کار برد.
• حساسیت: حساسیت رله باید به تغییرات مشعل بالا باشد تا بتواند سریعا سوخت را قطع کند یا جریان آن را برقرار سازد. بدون حساسیت کافی، رله نمی‌تواند سریع عمل کند و ممکن است حوادثی پیش بیاید.
• پایداری: رله باید پایدار باشد و همواره به درستی کار کند. پایداری رله در برابر جریان الکتریکی بسیار مهم است زیرا تاثیر مستقیمی روی عملکرد صحیح آن دارد.

بیشتر بدانید: علت ریست شدن رله مشعل گازی

بدنه رله مشعل

جمع‌بندی

عملکرد رله مشعل به گونه‌ای است که کنترل دقیقی روی احتراق مشعل‌ها دارد و امنیت سیستم‌های گرمایش خانگی و صنعتی را تضمین می‌کند. در این مقاله با طرز کار رله مشعل گازی و سایر رله‌ها آشنا شدید. رله مشعل جزئی جدایی ناپذیر از سیستم‌های گرمایشی است. در این مقاله سعی کردیم شما را با مفهوم و معنای رله مشعل چیست ؟، کاربردها و انواع بی‌متال آشنا کنیم. همانطور که می‌دانید از رله کنترلی مشعل به عنوان یک سوئیچ الکتریکی جهت احتراق صحیح شعله در سیستم استفاده می‌شود و در سیستم گرمایشی صنایع مختلف و موتورخانه‌ها کاربرد دارد.

امتیاز

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *