چیلرهای هوا خنک از دسته تجهیزات تراکمی هستند که با استفاده از چرخه تبرید تراکمی بخار، آب سرد تولید می کنند. ویژگی برجسته این سیستم، عدم نیاز به مصرف آب است که علت اصلی نام گذاری آن به چیلر تراکمی هوای خنک محسوب میشود.
با توجه به چالش کمبود منابع آب در ایران و مزایای قابل توجه این دستگاه، از جمله راندمان بالا و سهولت در نگهداری، چیلرهای هوا خنک به یکی از گزینه های محبوب در صنعت تهویه مطبوع و برودت تبدیل شدهاند. در ادامه به بررسی دقیق اجزا، عملکرد و کاربردهای این چیلر خواهیم پرداخت و به سوال چیلر هوا خنک چیست؟ پاسخ میدهیم.
چیلر تراکمی هوا خنک چیست؟
چیلر تراکمی هوا خنک یا هوایی یک سیستم سرمایشی است که برای کاهش دمای آب و پمپاژ آن به هواسازها و فن کویل ها در ساختمان های تجاری، مسکونی و اداری استفاده میشود. همچنین در صنایع مختلف برای خنکسازی دستگاه¬ها و فرآیندهای صنعتی کاربرد دارد.
این سیستم شامل اجزای اصلی مانند کمپرسور، موتور الکتریکی، کندانسور هوا خنک، شیر انبساط، اواپراتور و مبرد است. فرآیند خنکسازی بر پایه تراکم مبرد توسط کمپرسور انجام میشود. در اواپراتور،گرمای آب جذب و آن را خنک میکند، سپس این گرما در کندانسور به هوای محیط منتقل میشود. انرژی مصرفی دستگاه تنها برق است که برای عملکرد کمپرسور و فنهای کندانسور استفاده میشود.
حال که به سوال چیلر هوا خنک چیست؟ پاسخ دادیم به سراغ کابردها و نحوه کار آن میرویم. یکی دیگر از سوالاتی که بسیار مطرح میشود، این است که آیا چیلر هوا خنک نیاز به سایبان دارد؟ در ادامه به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت.
کاربرد چیلر تراکمی هوای خنک
چیلر تراکمی هوا خنک یا هوایی را میتوان مانند سایر سیستمهای سرمایشی دانست که وظایف اصلی آنها شامل تنظیم دما، حفظ دمای محیط در محدوده مورد نظر، کنترل رطوبت، ایجاد جریان هوای مناسب و تصفیه هوای محیط است. در ادامه درباره کاربردهای چیلر تراکمی هوا خنک توضیح دادهایم.
محل نصب چیلرهای تراکمی معمولاً در پشت بام، زیرزمین یا موتورخانه ساختمانها قرار دارد. این نوع چیلرها برای انواع ساختمانها با کاربریهای مختلف از جمله مسکونی، تجاری، صنعتی، آموزشی و تفریحی مناسب هستند و به دلیل قابلیت انعطافپذیری بالا، در بسیاری از پروژهها مورد استفاده قرار میگیرند. همراه ما باشید تا به بررسی نحوه عملکرد چیلر تراکمی هوا خنک بپردازیم. شرکت کلینیک انرژی ساختمان یکی از پیشگامان تامین و نصب سیستمهای سرمایشی، از جمله چیلرهای تراکمی هوا خنک و همینطور ارائه دهنده خدمات تخصصی در زمینه تعمیر و نگهداری موتورخانه است. برای دریافت مشاوره یا اطلاع از خدمات این شرکت، میتوانید با کارشناسان آن از طریق شمارههای تماس موجود در وبسایت رسمی ارتباط برقرار کنید.
چیلر تراکمی چگونه کار میکند؟
پس از پاسخ به سوال چیلر تراکمی هوا خنک چیست؟ باید بدانیم که این دستگاه چگونه کار میکند؟ چیلرهای تراکمی هوا خنک برای کاهش دمای آب گرم شده توسط دستگاههای صنعتی یا سیستمهای تهویه مطبوع طراحی شده است. آب گرم وارد دستگاه شده و پس از خنکسازی، به سیستمهای داخلی یا فرآیندهای صنعتی بازمیگردد تا دما به سطح مطلوب برسد.
نحوه عملکرد چیلر تراکمی هوا خنک به شرح زیر است:
• اواپراتور: آب گرم از طریق شیر ورودی وارد اواپراتور میشود. در این بخش، با جذب گرما، مایع تبخیر شده و به گاز تبدیل میشود. این فرآیند باعث کاهش دمای محیط میشود.
• کمپرسور: گاز حاصل از اواپراتور وارد کمپرسور شده، فشرده میشود و دمای آن افزایش مییابد. سپس به کندانسور ارسال میشود.
• کندانسور چیلر تراکمی: در این مرحله، گاز مبرد با دفع گرما به مایع تبدیل میشود. این فرآیند با حفظ فشار ثابت انجام میگیرد.
• شیر انبساط: مایع وارد شیر انبساط شده، فشار کاهش یافته و بخشی از مایع تبخیر میشود. خروجی این شیر ترکیبی از گاز و مایع است که دوباره وارد اواپراتور میشود.
دو بخش کلیدی چیلر تراکمی، اواپراتور و کندانسور هستند. اواپراتور به کمترین دما و کندانسور بالاترین دما را در دستگاه دارند و به منظور جلوگیری از تأثیر بر عملکرد یکدیگر، عایقبندی شدهاند. هدف اصلی چیلر تراکمی، حفظ گردش مبرد در دمای بین ۷ تا ۳۷ درجه سانتیگراد است. پس از بررسی نحوه عملکرد چیلر تراکمی هوا خنک، به سراغ انواع آن میرویم.
انواع چیلر تراکمی هوای خنک
در ادامه درباره انواع چیلر تراکمی هوا خنک و کارایی هر یک را توضیح خواهیم داد.
دستهبندی چیلرهای هوای خنک از نظر نوع کمپرسور
چیلرهای تراکمی هوا خنک بر اساس نوع کمپرسور مورد استفاده به گروههای زیر تقسیم میشوند:
• کمپرسور روتاری
کمپرسورهای روتاری بیشتر در سیستمهای تهویه مطبوع با ظرفیتهای پایین به کار میروند و گزینهای مناسب برای استفاده در مینی چیلرها محسوب میشوند. این نوع کمپرسورها شباهت زیادی به کمپرسورهای پیستونی دارند و از اجزایی مانند میل لنگ، پیستون و پره تشکیل شدهاند.
• کمپرسور اسکرال
کمپرسور اسکرال معمولاً در سیستمهای تهویه مطبوع و چیلر تراکمی هوا خنک یا هوایی با ظرفیت پایین به کار میروند. این کمپرسورها از دو مارپیچ حلزونی تشکیل شدهاند که برای فشردهسازی و افزایش گاز مبرد استفاده میشوند.
• کمپرسور پیستونی
کمپرسورهای پیستونی بیشتر در چیلرهای تراکمی هوا خنک با ظرفیتهای متوسط مورد استفاده قرار میگیرند. امروزه این کمپرسورها بیشتر در پروژههای برودتی صنعتی کاربرد دارند. ساختار آنها شامل قطعات متحرکی مانند میل لنگ، شاتون، پیستون و سوپاپ است.
• کمپرسور اسکرو
کمپرسورهای اسکرو معمولاً در سیستمهای تهویه مطبوع و برودت صنعتی با ظرفیتهای بالا استفاده میشوند. این نوع کمپرسورها از دو مارپیچ دوار نر و ماده برای فشردهسازی گاز مبرد استفاده میکنند.
• کمپرسور سانتریفیوژ
این مدل کمپرسورها به دلیل ظرفیت بالای جابجایی، در پروژههای بزرگ تهویه مطبوع و برودت صنعتی با ظرفیتهای بسیار بالا استفاده میشوند. این کمپرسورها از طریق افزایش انرژی جنبشی گاز مبرد، فشار آن را افزایش میدهند و تنها نوع کمپرسور هستند که بدون نیاز به روغن کار میکنند.
انواع چیلر تراکمی هوا خنک بر اساس نوع کندانسور
چیلر هوا خنک همچنین از نظر طراحی کندانسور در دو نوع زیر قرار میگیرند:
• چیلر یکپارچه (Packaged)
در چیلرهای تراکمی هوا خنک یکپارچه، تمام اجزا و تجهیزات دستگاه در یک واحد قرار دارند. این نوع چیلر به راحتی و تنها با اتصال به انشعاب آب و برق ساختمان قابل راهاندازی است.
• چیلر دو بخشی (Split)
در این مدل چیلرها، کندانسور هوایی و سایز اجزا مانند کمپرسور، شیر انبساط و اواپراتور در واحدهای جداگانهای قرار دارند. این طراحی امکان نصب کندانسور در فضای باز و یونیت دوم در موتورخانه را فراهم میکند. چنین سیستمی معمولاً زمانی استفاده میشود که سقف ساختمان توان تحمل وزن چیلر تراکمی هوا خنک یکپارچه را نداشته باشد و فضای مناسب دیگری هم برای نصب وجود نداشته باشد. پس از بررسی انواع چیلر تراکمی هوا خنک به سراغ مزایای آن میرویم.
ویژگیهای مثبت چیلرهای تراکمی هوا خنک
تا اینجا به بررسی سوال چیلر تراکمی هوا خنک چیست؟ پرداختیم. چیلرهای هوا خنک دارای مزایای متعددی هستند که آنها را به انتخابی مناسب برای کاربردهای گوناگون تبدیل میکند. برخی از این مزایا عبارتند از:
• هزینه نصب و راهاندازی پایین
• نیاز محدود به تعمیر و نگهداری
• اشغال فضای کم
• مناسب برای مناطق کم آب
• عدم تأثیرپذیری از تغییرات محیطی
چیلرهای هوای خنک برخلاف نوع چیلر تراکمی آب خنک، برای خنک کردن کندانسور نیازی به استفاده از آب ندارند. این ویژگی باعث میشود که میزان رسوب در آنها کاهش یابد و دوام بیشتری نسبت به چیلرهای آب خنک داشته باشند. همچنین این موضوع، چیلرهای هوای خنک را به گزینهای ایدهآل برای مناطقی با محدودیت منابع آبی تبدیل کرده و موجب کاربرد گسترده آنها در چنین شرایطی شده است. شرکت انرژی کلینیک ساختمان با ارائه راهکارهای تخصصی در زمینه تامین و نصب چیلرهای تراکمی هوا خنک، آماده همکاری با انواع پروژههای ساختمانی است. برای دریافت اطلاعات بیشتر یا ارتباط با تیم مشاوره، کافی است به وبسایت این شرکت مراجعه کنید.
در قسمت کاربردهای چیلر تراکمی هوا خنک درباره اینکه مناسب چه محیطهایی است توضیح دادهایم. همراه ما باشید تا به سوال آیا چیلر هوا خنک نیاز به سایبان دارد؟ پاسخ دهیم.
آیا چیلر هوا خنک نیاز به سایبان دارد؟
فنهای کندانسور چیلرهای هوا معمولاً جریان هوا را از کندانسور به سمت بالا هدایت میکنند. قرار گرفتن سایبان در مسیر این جریان، به عنوان یک مانع عمل کرده و عملکرد چیلر هوایی را به طور قابل توجهی کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: فرق چیلر هوا خنک با آب خنک
اصول مهم در نگهداری چیلر تراکمی
تعمیر و نگهداری چیلر های تراکمی به منظور افزایش کارایی و تضمین عملکرد مناسب دستگاه ضروری است. این فرآیند باید توسط کارشناسان مجرب و باتجربه انجام شود. سپردن این مسئولیت به افراد غیرحرفهای میتواند منجر به بروز مشکلات جدیتر در دستگاه گردد.
مراقبتهای لازم شامل موارد زیر میشود:
• بررسی تمیزی لولهها
• کنترل سختی آب برج خنک کننده
• اندازهگیری میزان گاز مبرد
• ارزیابی روغن کمپرسور
• بررسی عملکرد موتور چیلر تراکمی
• ارزیابی دمای آب در کندانسور
همچنین برای افزایش کارایی، نصب درایورهای اینورتر نیز پیشنهاد میشود.
کلام آخر
درباره کاربردهای چیلر تراکمی هوا خنک به عنوان سیستمهای برودتی، در محیطهای مختلف مسکونی، تجاری و صنعتی برای خنکسازی آب و کاهش دمای هوا صحبت کردیم. این سیستمها با استفاده از اجزای اصلی مانند کمپرسور، کندانسور و اواپراتور، گرما را از آب گرفته و به محیط منتقل میکنند. تشخیص مشکلات و دلایل اختلال در عملکرد چیلر تراکمی اهمیت زیادی دارد. شرکت انرژی کلینیک ساختمان با بهرهگیری از تخصص فنی و تجربه در طراحی و نصب انواع چیلرهای تراکمی هوا خنک، راهحلهای حرفهای و کارآمدی را برای نیازهای مختلف ارائه میدهد. برای دریافت مشاوره در این زمینه، میتوانید از طریق کانالهای ارتباطی این شرکت اقدام کنید.