معرفی انواع کمپرسور و دلایل خراب شدن آن ها

by | موتورخانه

زمان مطالعه: ۱۷ دقیقه

کمپرسور:

مهمترین جزء سیستم تهویه ی مطبوع و یا قلب این سیستم ها کمپرسور است که خارج از اتاق یا محل کار قرار می گیرد و به همین دلیل به آن قطعه ی خارجی سیستم تهویه گفته می شود. کمپرسورها وظایف زیادی را برعهده دارند؛ تبادل حرارت و گردش خنک کننده ها ( مبرد) توسط آنها انجام می شود.  کمپرسورها در کویل هایی که تبادل حرارت را انجام می دهند فعالیت می کنند. فن های دستگاه تهویه نزدیک به کمپرسورها قرار دارند و این فن ها بدون تأمین خنک سازی یا هوای سرد فعالیت می کنند. درون کمپرسور یک موتور وجود دارد که برق مورد نیاز کمپرسور را فراهم می کند. کمپرسور فشار مبرد را افزایش می دهد و این امر سبب تحت فشار قرار دادن گاز و تولید هوای سرد می شود. اساساً کمپرسورها دو وظیفه ی اصلی دارند: کمپرس و پمپاژ یک سیکل خنک سازی. به غیر از این دو وظیفه ی اصلی، فرآیند های مختلفی وجود دارد که توسط کمپرسورها انجام می شود.

 

وظایف:

انتقال حرارت:

دستگاه تهویه، هوای گرم را حذف یا به سمت بیرون دفع می کند؛ این فرآیند در کمپرسور انجام می شود که حرارت را به سمت کندانسور هدایت کرده و گرما را از مبرد به بیرون دفع می کند.

تبدیل مایع:

حرارت کافی که از خنک کننده (مبرد) به بیرون کشیده شده و تحت فشار بالا قرار گرفته است، تبدیل به هوای سرد شده و در کویل های اواپراتور در اتاق جریان می یابد.

به دام انداختن حرارت:

جذب حرارت از محیط داخلی و دفع آن به سمت بیرون و هدایت هوای سرد به محیط داخلی با کمک عملیات بازگردانی و سردسازی.

انواع کمپرسور:

کمپرسورها از لحاظ طریقه ی عملکرد و ساختار چندین نوع دارند:

کمپرسور اسکرول

کمپرسور رفت و برگشتی (سیلندر پیستونی)

کمپرسور پیچی

کمپرسور سانتریفیوژی

کمپرسور روتاری

کمپرسور بسته

کمپرسور دینامیک

کمپرسور توربو

 

کمپرسور اسکرول

یک کمپرسور مارپیچی یا کویلی شکل که مانند یک پمپ وکیوم عمل می کند، دارای دو کویل است که یکی ثابت و دیگری حرکات چرخشی یا گردشی دارد و به دلیل حرکات کویل دوم، کمپرسور فشار گاز را کاهش می دهد و با این کار خنک کننده ( مبرد ) را متراکم می کند؛ به عبارت دیگر این کمپرسور مقادیر زیاد گاز را فشرده کرده و به گاز پر فشار تبدیل می کند. این کمپرسور دارای دو نوع سرعت ثابت و متغیر است و همه ی سیکل های آن در سه مرحله انجام می شود: فشرده سازی ، مکش و تخلیه

این کمپرسور ظرفیت کمتری دارد اما بسیار بهینه تر است و می توان برای کاربرد هایی تا ۵ تن تبرید از آن استفاده کرد اما نصب کردن آن بسیار دشوار است.

کمپرسور اسکرول

کمپرسور رفت و برگشتی:

متداول ترین کمپرسور محسوب می شود و طراحی استوانه ای ( سیلندری) دارد. این کمپرسور به اسم کمپرسور سیلندر پیستونی نیز شناخته می شود و با حرکات رفت و برگشتی فعالیت می کند. ساختار و پیکربندی این کمپرسورها مشابه موتور اتومبیل است. حرکت پیستون درون سیلندر روی بخار تأثیر می گذارد و فشار بخار به این حرکات بستگی دارد؛ این کمپرسور ممکن است دارای چندین سیلندر باشد چرا که در این نوع کمپرسورها سیلندر چندگانه متداول تر است. این کمپرسورها بسیار بهینه هستند و به طور متداول مورد استفاده قرار می گیرند. از این کمپرسورها هم در محیط های کوچک هم وسیع و در خانه ها و مکان های صنعتی استفاده می شود.

حرکت پیستون به واسطه ی میل لنگ انجام می شود که چرخش موتور را به پیستون رفت و برگشتی انتقال می دهد. توزیع گاز به اندازه ی سیلندر بستگی دارد و مقدار توزیع را می توان از طریق ارزیابی مقادیر باقی مانده ( مقدار clearance ) تشخیص داد. این کمپرسورها دارای دو زیر مجموعه هستند که شامل کمپرسور یک طرفه و دو طرفه می شوند و همانطور که از روی نامگذاری آن ها مشخص است یکی در یک سمت پیستون و دیگری در هردو سمت ستون فعالیت دارد. مقدار باری که کمپرسور توانایی تحمل آن را دارد به تعداد سیلندر هایی وابسته است که در آن وجود دارد و به درستی فعالیت می کنند.

این متراکم سازی و قابلیت فشرده کردن مقادیر زیاد گاز را می توان در کاربرد های وسیع و بزرگ مقیاس استفاده کرد. فشرده کردن برای خنک سازی و بعضی از گاز هایی که در سیستم تهویه استفاده می شوند، کاربرد دارد. به همین دلیل از این کمپرسور در صنایع مختلف استفاده می شود.

ایراد این کمپرسورها مصرف زیاد انرژی است و اغلب درون آن نشتی هایی رخ می دهد.  پیکربندی و ساختار این آن ها چندان مناسب نیست و به موجب آن نگهداری از آنها بسیار دشوار است. مایع درون کمپرسور می تواند به دیگر قطعات آسیب بزند و سبب اختلالات جدی شود.

کمپرسور رفت و برگشتی

کمپرسور پیچی:

این کمپرسور در صنعت، شرکت ها و ساختمان های بزرگ که استفاده ی آن ها از سیستم های تهویه مطبوع زیاد است کاربرد دارد و از آنجایی که این کمپرسور در مکان هایی استفاده می شود که به مقادیر هوای سرد زیادی  نیاز دارند، در پروژه های عظیم تهویه مطبوع مورد استفاده قرار می گیرد. درخواست برای این کمپرسورها در پروژه های عظیم بسیار بالاست چرا که بسیار بهینه اند و طول عمر زیادی دارند؛ همچنین این کمپرسورها برای کمپرس کردن از دو روتور استفاده می کنند. عملکرد بهینه ی این کمپرسورها باعث می شود که در اغلب اتاق های سرور کاربرد داشته باشند چرا که وجود اطمینان و آسودگی خاطر در اتاق های سرور بسیار حائز اهمیت است.

به عنوان تعدادی از نقاط قوت این کمپرسور می توان به این موارد اشاره کرد که  با وجود تعداد قطعات کمتر ظرفیت بالایی را فراهم می کند، آناتومی آن ساده است و در مقایسه با دیگر کمپرسورها لرزش کمتری دارد اما از آنجایی که برای پروژه های عظیم و ساختمان های بزرگ طراحی شده است نصب آن با بار کمتر از ۲۰ تن تبرید می تواند دشوار باشد.

کمپرسور پیچی

کمپرسور سانتریفیوژی :

این کمپرسور نیز در مکان هایی که نیاز به ظرفیت بالای هوا دارند استفاده می شود، همانطور که از اسم آن مشخص است، نیرو تولید می کند و به همین دلیل قطعات متحرک آن بسیار کم اند، این کمپرسور همچنین مانند کمپرسور پیچی بسیار قابل اطمینان اند و عملکرد بهینه دارند، در سرعت بالا به میزان کافی و مطلوب فعالیت می کنند و افزایش سرعت سبب افزایش راندمان آن می شود.

به دلیل نداشتن پیستون و سیلندر درخواست برای این کمپرسورها بالاست؛ تعداد قطعات آن ها محدود است، برای سیستم های تهویه در ظرفیت های بالا و به عبارت دیگر شرکت های بزرگ و بخش های صنعتی بسیار کاربردی هستند.

کمپرسور سانتریفیوژی

کمپرسور روتاری:

کمپرسورهای کوچک ولی قابل اطمینانی هستند، به واسطه ی چند پره فعالیت می کنند، مقادیر clearance  آن بسیار پایین است چرا که راندمان بسیار بالایی دارد، یکی از مهمترین ویژگی های آن سایز کوچک و وزن کم است که سبب کاهش مقدار قابل توجهی از مصرف انرژی می شود. این کمپرسور برای سیستم های کم ظرفیت مناسب است و در فریزر ها و تهویه های خانگی می توان از آن ها استفاده کرد.

کمپرسور روتاری

کمپرسور توربو:

یکی از جدید ترین انواع کمپرسورهاست که به آن کمپرسور بدون روغن نیز گفته می شود ، با تکنولوژی های پیشرفته طراحی شده و راندمان بالایی دارد که می توان در پروژه های عظیم از آن استفاده کرد، وزن کمی دارد و میزان لرزش آن بسیار پایین است. مقرون به صرفه است و می توان با خرید آن در هزینه ها صرفه جویی کرد.

توربو کمپرسور

دلایل اصلی خرابی کمپرسور:

سیستم تهویه مطبوع از قطعات مختلفی تشکیل شده است و هر قطعه نقش مهمی را در عملکرد دستگاه ایفا می کند؛ داشتن عملکرد نرمال برای هرقطعه الزامی است اما ممکن است به چند دلیل اختلالاتی نیز رخ دهد؛ گاهی اوقات ممکن است دستگاه تهویه هوا فعالیت خود را متوقف کند و همانطور که گفته شد کمپرسور مانند قلب دستگاه عمل می کند و وظایف مهمی را در سیستم برعهده دارد پس اگر کمپرسور دچار اختلال شود به چند طریق می تواند بر کل سیستم تأثیر بگذارد و حتی کوچکترین نقص در کمپرسور ممکن است هزینه های زیادی را در بر داشته باشد. بسیاری ازخرابی های جزئی با تعمیر یا تعویض یک قطعه ی خاص بر طرف می شوند اما گاهی اوقات اختلالات بزرگتری به وجود می آیند که هزینه های سنگینی را در پی دارد و کل محیط کار را درگیر می کند.

کمپرسورهای تهویه مطبوع بسیار قابل اطمینان اند و در صورت نگهداری و رسیدگی مناسب توسط متخصصین نگهداری موتورخانه حدود ۱۲ تا ۱۵ سال عمر می کنند، اما اگر خراب شود بسیار هزینه بر است و تعمیر آن تقریبا معادل تعویض آن هزینه دارد؛ ولی تعویض کمپرسور آخرین راه حل نیست چرا که مصرف کننده باید نوع اختلال و دلیل آن و چگونگی رسیدگی به کمپرسور در صورت ایجاد مشکل را دریابد چرا که نمی توان دائما کمپرسور را تعویض کرد. در این مقاله به شرح یعضی از دلایل اصلی خرابی کمپرسورها می پردازیم که به شما در تشخیص نقص آن ها کمک می کند ، شما را قبل از بروزاختلال برای مواجه شدن با آن آماده می کند و کار هایی که باید برای کمپرسور انجام دهید؛ گاهی یک تغییر کوچک در دستگاه تهویه می تواند بر عملکرد کمپرسور تأثیرگذار باشد. اگر شما بعضی از مشکلات کمپرسور را نادیده می گیرید و یا قادر به تشخیص دلیل توقف آن نیستید، بزودی با هزینه های سنگین تعویض کمپرسور مواجه خواهید شد. مصرف کننده باید هنگام نصب سیستم تهویه مطبوع دفترچه راهنما را نیز همراه بسته بندی محصول دریافت کند چرا که تمام توصیحات مرحله به مرحله با جزئیات کامل در آن شرح داده شده است. مصرف کننده باید همه چیز را درباره ی سیستم بداند از جمله قطعات سیستم، طریقه نصب ، راه اندازی، رسیدگی و نگهداری ، زمانبدی نگهداری ، روش های پیشگری به صورت جزئی ، روش های مقابله با نقص های به وجود آمده و غیره. تکنسین شما باید تمامی جزئیات مربوط به دستگاه تهویه و کمپرسور و زمانبندی سرویس کردن و رسیدگی به کمپرسور و کل اجزای سیستم را در اختیار شما قرار دهد و در صورتی که این زمانبدی ها را رعایت نکنید مشکلات جدی را پیش رو خواهید داشت.

بعضی از دلایل اصلی خرابی که در اغلب موارد برای کمپرسور اتفاق می افتند:

نشت مایع

وجود گرد و غبار در کویل

گرفتگی یا انسداد در لاین های مکش

کمبود مبرد

سایز نامناسب لاین های مکش

ازدیاد مبرد

سطح روغن در کمپرسور

نقص های الکتریکی

نقص موتور کمپرسور

وجود آلاینده ها در سیستم

 

نشت مایع:

متداول ترین عامل خرابی است، معمولاً زمانی رخ می دهد که یکی از اجزای کمپرسور خراب شود و درست کار نکند. مایع نشت کرده باعث ایجاد آشفتگی در عملکرد کمپرسوررشده و وارد بخش هایی می شود که نیازی به این مایع ندارند و در نتیجه این قسمت ها را هم درگیر کرده و موجب ایجاد اختلال در آن ها می شود. در کمپرسور فقط روغن به حالت مایع است که بعداً تبدیل به بخار شده و به مراحل بعدی سردسازی منتقل می شود. نشت مایع می تواند چند دلیل داشته باشد؛ افزایش فشار و نویز های شدید کمپرسور می تواند سبب ایجاد نشتی شوند. شاید این نقص جزئی به نظر برسد اما اگر به موقع رفع نشود به تمام کمپرسور و قطعات آن آسیب می زند. اگر مصرف کننده در زمانبدی مناسب رسیدگی و بررسی های لازم را انجام دهد و مرتباً قطعات درون کمپرسور را چک کند احتمال ایجاد اختلال را کاهش می دهد. نشتی مایع به راحتی دیده می شود اما تشخیص دقیق آن نیازمند یک مهندس تاسیسات حرفه ایست.

 

وجود گرد وغبار در کویل:

عدم رفع مشکلات جزئی می تواند سبب ایجاد اختلالات بزرگتر شوند. کویل ها مسیر تأمین هوای تازه از دستگاه تهویه هستند؛ همه ی افراد به هوای تازه و خنک نیاز دارند و اگر دستگاه این هوا را برای آنها تولید نکند پس هزینه کردن برای آن منطقی نیست. رفع گرد وغبار از کویل ها و نگهداری و پاکسازی مداوم آنها کار دشواری نیست و ساده ترین راه برای نگهداری کمپرسور محسوب می شود. سرویس کردن دستگاه توسط تکنسین انجام می شود اما مصرف کننده می تواند به تنهایی پاکسازی آن را به طور مداوم انجام دهد و یا برای سیستم های بزرگ خدمتکار ساختمان می تواند این کار را انجام می دهد. این مشکل در اغلب موارد به دلیل غفلت و بی توجهی مصرف کننده اتفاق می افتد و طبیعتاً اگر گرد و غبار و ذرات اضافی در کویل انباشته شوند و چرخه ی تبادل هوا را برهم بزنند، کمپرسور به درستی عمل نمی کند و باعث توقف فعالیت سیستم می شود. در این صورت کمپرسور برای تولید هوای سرد باید فشار بیشتری ایجاد کند و همین امر می تواند سبب بروز مشکلات کمپرسور شود و یا به عبارت دیگر استفاده از انرژی بازگشتی به منظور سرویس دهی به ساکنین قطعاً سبب خسارت های جدی خواهد شد.

گرفتگی کویل های کمپرسور

گرفتگی یا انسداد در لاین های مکش:

گاهی اوقات اختلالات می توانند به دلیل طول عمر کمپرسورها باشد؛ کمپرسورها معمولا ۱۰ تا ۱۲ سال عمر می کنند ، برخی بیشتر از ۱۵ سال  و بعضی از آنها ممکن است در طول ۵ تا ۱۰ سال فعالیت خود را متوقف کنند اما این مدت زمان با توجه به شرایط مختلف متغیر است. همچنین این مدت زمان به میزان رسیدگی به کمپرسور بستگی دارد. بعد از چند سال استفاده، بعضی از قطعات کمپرسور ممکن دچار نقص هایی شوند و به تعمیر یا تعویض احتیاج داشته باشند؛ مثل ایجاد نشتی در مبردها یا گرفتگی و انسداد که یک دلیل موثق برای خرابی سیستم است. اگر مبرد دچار نقص شود بر فرآیند خنک سازی تأثیر زیادی خواهد گذاشت و همچنین بییشتر لاین های مکش مبرد دچار گرفتگی می شوند و به سبب آن کمپرسور از فشار بیشتری برای ارائه ی عملکرد مناسب استفاده می کند؛ افزایش فشار که حالا از ظرفیت نرمال بیشتر شده است، سبب خرابی سیستم خواهد شد. اما قبل از اینکه با یک تکنسین تماس بگیرید چگونه باید وجود نقص در سیستم را تشخیص دهید؟ این مشکل می تواند به دلیل گرفتگی در لاین های مکش باشد، پس در هر محلی که گرفتگی رخ دهد عملکرد سردسازی سیستم را کاهش خواهد داد که این مورد اصلی ترین نشانه ی وجود گرفتگی و انسداد در لاین های مکش است.

کمبود مبرد

همانطور که پیش تر راجع به آن بحث شد، گرفتگی در لاین های مکش همانند نشتی یا گرفتگی در سرد کننده، بر ظرفیت جذب مبرد تأثیر گذار خواهند بود که می تواند کاهش یابد و یا کاملاً متوقف شود. همچنین می توان کمبود مبرد را از روی عملکرد کمپرسور تشخیص داد؛ اگر کمپرسور گرم سازی یا سردسازی مناسب را نداشت، وجود نشتی در مبرد نیز می تواند یکی از دلایل آن باشد. در صورت وجود نشتی، سرد کننده به میزان کافی شارژ نمی شود پس باید همیشه به جذب مبرد توجه داشته باشید.  کوچکترین نقص می تواند کل سیستم را تحت تأثیر قرار دهد و آن را بیش از حد داغ کند و یا به کمپرسور یا باتری کمپرسور آسیب بزند. و همچنین در صورت رخداد این اتفاق، تعمیرات آن بسیار هزینه بر خواهد بود.

سایز نامناسب لاین های مکش:

این مشکل ممکن است هنگام نصب سیستم بروز دهد؛ سایز نامناسب لاین هایی که برای مبرد فعالیت می کنند و برابر نبودن اندازه ی آنها باعث می شود که به درستی جریان هوا را تنظیم نکنند. یکی از لاین ها ممکن است برق زیادی مصرف کند درحالی که دیگری مصرف بسیار کمی دارد و مصرف کننده وظیفه دارد که قبل از استخدام متخصص تعمیر و نگهداری موتورخانه آکاهی لازم را از میزان تجربه و دانش شخص نسبت به این کار کسب کند چراکه یک ایراد جزئی در سایز لاین ها می تواند سبب خرابی کمپرسور یا سرد کننده شود. اگر سرد کننده خراب شود ممکن است مشکلات دیگری را در کمپرسور ایجاد کند و کاملا خراب شود؛ پس صلاحیت و سابقه ی تکنسین برای نصب سیستم بسیار حائز اهمیت است.

ازدیاد مبرد:

هنگام نصب کمپرسور کمیت و کیفیت قطعات آن اهمیت زیادی دارد و تأمین تمامی قطعات به میزان کافی برای سیستم به عهده ی شرکت فروشنده است. اگر سیستم شما خیلی بزرگ است و قطعات آن ضعیف یا کم کیفت هستند، این مسئله بر عملکرد سیستم شما تأثیر می گذارد. همچنین اگر مبرد ها از مقدار مورد نیاز سیستم بیشتر شوند موجب خرابی سیستم خواهد شد. توضیحات و راهنمایی های مناسب قبل و بعد از نصب و رسیدگی های مداوم برای افزایش طول عمر و تهویه الزامی است.

سطح روغن در کمپرسور:

همانطور که خون در بدن انسان گردش می کند، روغن روان کننده نیز در کمپرسور همین نقش را دارد. در صورت کافی نبودن میزان خون، بدن قادر به فعالیت نرمال نیست؛ در کمپرسور هم همین اتفاق می افتد، اگر سطح روغن کم باشد یا هر نقصی در گردش روغن به وجود بیاید باعث توقف فعالیت کمپرسور خواهد شد. هربار که کمپرسور تحت بررسی و رسیدگی قرار گیرد، تکنسین در وهله ی اول سطح روغن را چک می کند تا از کافی بودن آن مطمئن شود؛ اگر کمپرسور به میزان کافی از روغن پر نشود از سرعت آن کاسته خواهد شد و همچنین بروز اختلالاتی را نیز در پی خواهد داشت. روغن همچنین سبب تسهیل حرکات قطعات متحرک شده و از آلوده شدن آنها جلوگیری می کند.

نقص های الکتریکی:

کل کمپرسور و دستگاه تهویه با قطعات الکتریکی کار می کنند و از آنها تشکیل شده اند. در صورت عدم نگهداری و رسیدگی صحیح ، در قطعات الکتریکی ممکن است اختلالات مختلفی روی دهد. اما مشکل اصلی اینجاست که تمامی دلایلی که تا اینجا بحث کردیم می توانند رفع شوند و یا مشکل خیلی بزرگی ایجاد نمی کنند اما در مورد مشکلات الکتریکی، اسیدی و مشکلات مربوط به سیم کشی که در قطعات الکتریک به وجود می آیند، حتی وقتی جرقه ایجاد می کنند، بسیار دردسر ساز است و ممکن است شما مجبور شوید کل سیستم را تعویض کنید؛ پس برای آسودگی خاطر حتما تکنسین های ماهر و با تجربه را  برای رفع اختلالات استخدام کنید. رسیدگی و نگهداری منظم توسط یک فرد متخصص نگهداری موتورخانه می تواند از بروز این مشکلات جلوگیری کند.

نقص موتور کمپرسور:

اگر نقص موتور کمپرسور به موقع تشخیص داده نشود سبب اختلال سیستم خواهد شد. مشکلاتی که برای موتور کمپرسور ایجاد می شوند می تواند شامل داغ شدن بیش از حد، بارگیری بیش از اندازه و یا سوختن موتور باشد. موتور کمپرسور که فشار مورد نیاز برای گردش را تولید می کند و ظرفیت عملکردی کمپرسور را افزایش می دهد، می تواند سبب خرابی های عظیمی شود. نقص های موتور با چک کردن زیر آن می توانند حل شوند؛ موتور را ری استارت کنید، اگر روشن شد مشکلی ندارد وگرنه باید برای تعمیر آن با یک تکنسین تماس بگیرید. موتور یک قطعه حیاتی در کمپرسور است و نمی توان آن را نادیده گرفت زیرا در صورتی که نقص های آن برطرف نشود و افزایش یابد، کل کمپرسور آسیب می بیند.

وجود آلاینده در سیستم:

وجود ناخالصی برای کمپرسور چیزی کمتر از سم نیست. به دلیل اینکه محل قرارگیری کمپرسور که در محیط های باز و خارج از خانه یا محل کار است، ناخالصی های زیادی همچون گرد و غبار، ذرات، حشرات، مدفوع پرندگان و خیلی از مواد دیگر وارد کمپرسور شده و به تدریج به قطعات کمپرسور آسیب می زند. در نگاه اول آلاینده ها صرفاً کمپرسور را کثیف  یا پر از گرد و غبارمی کنند اما به تدریج قطعات کمپرسور به دلیل وجود آلاینده های زیاد شروع به فرسودگی می کنند؛ پس مصرف کننده باید مرتباً کمپرسور را با کمک مهندس تاسیسات پاکسازی کند یا نگهداری های لازم را انجام دهد تا با اختلالات جدی سیستم رو به رو نشود.

نگهداری کمپرسور:

چندین راه برای نگهداری کمپرسور وجود دارد که اولاً باید ظرفیت و مدل کمپرسور را در نظر داشته باشید چرا که طریقه ی نگهداری هر کمپرسور با دیگری متفاوت است، دوماً به یاد داشته باشید که انجام پاکسازی و بررسی تک تک قطعات کمپرسور به صورت روزانه الزامی است چراکه کمپرسورها بسیار حساس اند و نقص های جزئی در آن ها می تواند به کل سیستم اسیب بزند. هدف اصلی کمپرسور، فشرده سازی و پمپاژ کردن حرارت است؛ اگر هر کدام از این فرآیند ها توسط کمپرسور انجام نشود نشان دهنده ی وجود اختلال در سیستم است. در اغلب مواقع روغن کاری به موقع می تواند از آسیب های جدی جلوگیری کند. هنگام خاموش کردن سیستم فراموش نکنید که کمپرسور را هم خاموش کنید. اگر به درستی مشکلات کمپرسور را رفع کنید می توانید آسایش را با هوایی خنک و مطلوب برای فضای خانه یا محل کار به ارمغان بیاورید.

آسانترین را برای نگهداری کمپرسور این است که به دنبال یک ارائه دهنده ی خدمات کمپرسور یا نگهداری موتورخانه بگردید که دارای سابقه ی زیاد و یک تیم فوق حرفه ای باشد که بتوانید برای زمانبدی سرویس سیستم و نگهداری کمپرسور با آن ها قرار داد ببندید؛ زیرا ممکن است شما پاکسازی سیستم را فراموش کنید اما آنها زمان نگهداری سیستم را به شما یادآوری خواهد کرد.

یک راه آسان که که خودتان بتوانید از دستگاه نگهداری کنید این است که:

دفترچه ی راهنمای کمپرسور را با دقت مطالعه کنید تا از تمام جزئیات آن آگاه شوید زیرابا کمک آن می توانید بعضی از مشکلات متداول و جزئی را خودتان رفع کنید.

به صورت روزانه کمپرسور را بررسی کنید و سعی داشته باشید که حداقل روزی یک بار آن را پاکسازی کنید.

هنگام پاکسازی روانه به یاد داشته باشید که تمامی پیچ و مهره ها محکم بسته شده باشند وگرنه سست یا باز بودن آن ها می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.

تفاوت های بین کمپرسورهای مسکونی، تجاری و صنعتی

کمپرسورهای مسکونی به دلیل داشتن سایز کوچک راحت تر مورد استفاده قرار می گیرد؛ ظرفیت آنها حدوداً ۲ تا ۸ تن تبرید است. این کمپرسورها را می توان به راحتی به صورت آنلاین خریداری کرد اما کمپرسورهای صنعتی و تجاری این مزیت را ندارند.

هدف سیستم های تهویه مطبوع فراهم کردن فضایی مطلوب برای مصرف کنندگان است و خریداران هزینه ی زیادی را صرف آن می کنند. در همه ی مکان ها، چه مسکونی چه تجاری یا صنعتی وجود سیستم های تهویه مطبوع الزامی است از آنجایی که انرژی خورشید نه تمام می شود و نه از بین می رود و فقط تغییر پیدا می کند، زمین به صورت تدریجی و آهسته در حال گرم شدن است. مقدار زیادی انرژی سبب گرم شدن هوا می شوند و  ما در منزل و محل کار خود برای  انجام وظایف خود به آسایش در محیط و هوای مطلوب احتیاج داریم. همانطور که پیش تر ذکر شد کمپرسورها قلب دستگاه تهویه مطبوع هستند و انواع مختلفی دارند؛ مدل ها و ساختارهای متنوع آنها در بازار موجود است و خریداران بر اساس نیاز خود و سایز محیط آن ها را انتخاب می کنند.

کمپرسورها به سه دسته ی مسکونی، تجاری و صنعتی تقسیم می شوند و تفاوت های آن ها در این جا مورد بحث قرار خواهد گرفت.

در ابتدا کمپرسورها به پیچیدگی امروزه نبوده اند اما با گذشت زمان و نیاز عموم مردم ، سیستم های تهویه ی پیشرفته به بازار عرضه شد اما نقطه قوت این مسئله این است که راندمان آنها نیز در طول زمان افزایش یافته است.

امروزه دمای هوا بسیار بالاست به همین دلیل سرویس های تهویه مطبوع مسکونی کاربرد زیادی دارند. کمپرسورهای مسکونی، تجاری و صنعتی از لحاظ نوع قطعات و اجزا و طراحی داخلی باهم متفاوت اند. موارد زیر تفاوت های اصلی بین آنهاست

محل قرارگیری

سایز

پیچیدگی

روش تخلیه

قطعات

هزینه ی سرویس دهی

ساختار

محل قرارگیری:

کمپرسورهای تجاری معمولاً روی تراس ها قرارمی گیرند در حالی که کمپرسورهای مسکونی ممکن است بیرون از خانه یا دیوار جانبی خانه قرارگیرند.  کمپرسوری که در تراس قرار می گیرد راندمان بیشتری دارد، فضای کمی اشغال می کند، به راحتی می توان از آن نگهداری کرد و زمان رسیدگی و نگهداری قطعی رخ نخواهد داد.

سایز:

مسلم است که کمپرسورهای خانگی همیشه از کمپرسورهای تجاری کوچک تراند و از آنجایی که کمپرسورهای تجاری بار گرمایی و سرمایی بیشتری دارند، نیاز به مصرف انرژی آنها نیز بیشتر بوده و سایز قطعاتشان با دیگر کمپرسورها متفاوت است.

پیچیدگی:

کمپرسورهای تجاری در صورتی که در محل مناسب قرارگیرند به راحتی با محیط سازگاری پیدا می کنند؛ کمپرسورهای مسکونی برق کمتری مصرف می کنند و برای محیط های کوچک تر مناسب اند.

تخلیه :

همانطور که ذکر کردیم کمپرسور تجاری و قطعات آن از کمپرسور مسکونی و قطعاتش بزرگ ترند؛ کمپرسورهای خانگی برای محیط های کوچک استفاده می شوند پس برای خروجی یا تخلیه یک مسیر دارند در حالی که کمپرسورهای تجاری دارای تعداد زیادی مسیر برای انتقال و یا تخلیه  هستند.

قطعات:

کمپرسور های تجاری برای تأمین مقادیر زیاد گرما و سرما استفاده می شوند و به همین دلیل به طراحی در مقیاس بزرگ احتیاج دارند و قطعات آنها از کمپرسورهای مسکونی بزرگ تر است و به همین دلیل کمپرسور های مسکونی در سایز های کوچک تر طراحی می شوند.

هزینه ی سرویس دهی:

به دلیل تفاوت در ساختار و سایز قطعات ، هزینه های کمپرسور تجاری از کمپرسور خانگی چه در مرحله ی خرید و چه در مرحله ی نگهداری بیشتر است. اما به یاد داشته باشید که هنگام انتخاب مهندس تاسیسات خود برای نصب، به خصوص برای کمپرسور صنعتی، هشیار باشید چرا که نصب صحیح می تواند عملکرد بهینه ای را برای شما فراهم کند.

آیا ساختمان های اداری نیز به پشتیبانی و نگهداری از تاسیسات نیاز دارند؟

ساختار:

سیستم های مسکونی برای یک نوع کاربرد طراحی شده اند و انواع تجاری ساختار قابل توسعه دارند، بنابراین هنگامی که یک نقص در سیستم به وجود آید می توانید به راحتی با رسیدگی یا تعویض کمپرسور تجاری مشکل را برطرف کنید اما به ندرت می توان این کار را برای کمپرسورهای مسکونی انجام داد و بهبود امکانات آن آسان نیست.

کمپرسور صنعتی:

کمپرسورهای صنعتی برای تأمین مقادیر زیاد خنک سازی در اماکن صنعتی بزرگ و یا مکان های شلوغ ، اماکن تجاری عظیم، سالن های کنفرانس استفاده می شوند. ازانواع کمپرسورهایی که معرفی کردیم، کمپرسور سانتریفیوژی برای مصارف صنعتی مناسب است چرا که اماکن صنعتی نیاز به فعالیت بیشتری از تهویه دارند و قدرت کمپرسور نقش مهمی را ایفا می کند. این کمپرسورها از روغن استفاده نمی کنند و این امر باعث می شود در مصرف هزینه صرفه جویی شود. استفاده از کمپرسور سانتریفیوژی توصیه می شود اما مشورت با یک مهندس تاسیسات الزامی است.

این کمپرسورها فشار زیادی را فراهم می کنند و ظرفیت بالایی دارند و قطعات آنها سنگین تر است که باعث مصرف زیاد انرژی می شود و طبیعتاً هرچه بیشتر از کمپرسور کار بکشید مصرف انرژی بالاتر خواهد رفت. این کمپرسور در اغلب موارد برای پروژه های بزرگ در سیستم های تهویه نصب می شود و هوای مورد نیاز را از طریق شکاف های دستگاه تهویه تأمین می کند.

این کمپرسور مصرف بالایی دارد و به همین دلیل باید قبل از نصب آن همه ی جوانب را در نظر داشته باشید. برای نصب  این کمپرسور به تیم های فوق حرفه ای و مهندسین با تجربه که سابقه ی به انجام رساندن پروژه های زیادی را دارند، احتیاج دارید. این کمپرسور به سرمایه گذاری عظیمی نیاز دارد پس الزامی است که نصب آن را به بهترین حالت ممکن انجام دهید. اگر می خواهید عملکرد مطلوب را از سیستم دریافت کنید سعی داشته باشید که نصب درست و رسیدگی و نگهداری های لازم را به طور کامل انجام دهید؛ یک نصب درست چندین سال می تواند عملکرد مطلوب را ارائه دهد در غیر این صورت هزینه های زیادی را بر دوش مصرف کننده خواهد گذاشت. کمپرسورهای بزرگ به نگهداری های مداوم توسط تیم های متخصص تعمیر و نگهداری موتورخانه احتیاج دارند تا فعالیت و راندمان خوبی را ارائه دهند و در صورت عدم انجام این رسیدگی ها ، نقص جزئی در کمپرسور صنعتی هزینه های زیادی را در بر دارد.

در این مقاله جزئیاتی درباره ی کمپرسورهای و انواع آنها و تفاوت کمپرسورهای تجاری، مسکونی و صنعتی مطرح شد که می تواند از راه های مختلفی به شما کمک کند.

 

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

۰ Comments

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *