در این مقاله ما به موضوع کارکرد چیلر، هواساز و برج خنک کننده با هم دیگر خواهیم پرداخت تا اصول عملکرد سیستمهای تأسیساتی و اینکه چیلر چگونه کار می کند را بهتر درک کنیم.
بیشتر بدانید: تعمیر و نگهداری چیلر
اجزای اصلی سیستم خنککننده مرکزی عبارتاند از:
• چیلر
• دستگاه هواساز (AHU)
• برج خنککننده
• پمپها
چیلرها با توجه به نوع آنها معمولاً یا در زیرزمین یا روی سقف قرار میگیرند. چیلرهای روی سقف معمولاً هواخنک و چیلرهای زیرزمینی معمولاً از نوع آبخنک هستند اما هر دو عملکرد یکسانی دارند و بهمنظور تأمین هوای خنک برای دستگاه تهویه مطبوع گرمای مازاد را از فضای داخلی ساختمان حذف میکنند. تنها تفاوت آنها در نحوه دفع این گرما است.
چیلر هواخنک و چیلر آبخنک
چیلرهای هواخنک برای دمیدن هوای خنک محیط بر روی کندانسور خود و دفع گرمای سیستم از فن استفاده می کنند ، در این نوع از چیلرها از برج خنک کننده استفاده نمی شود. برای ادامه این مقاله به توضیحات بیشتر پیرامون چیلرهای آب خنک و برج های خنک کننده خواهیم پرداخت.
چیلر آبخنک دارای دو قسمت بزرگ است که یکی اواپراتور و دیگری کندانسور نامیده میشود.
چیلرآب خنک:
اواپراتور چیلر در محلی که “آب سرد” تولید میشود قرار دارد. چیلر “آبخنک” اواپراتور را در دمایی حدود ۶ درجه سانتیگراد (۴۲٫۸ درجه فارنهایت) ترک میکند و توسط پمپ آبخنک به اطراف ساختمان رانده میشود. آبخنک توسط لولههای معروف به “رفت” از ارتفاع ساختمان بالا رفته و در طبقات مختلف توزیع میشود. این لولهها شاید به نام رفت شناختهشده باشند اما آب هم به سمت بالا و هم پایین در آنها جریان دارد.
آبخنک از طریق لولههایی با قطرهای کوچکتر که از لوله رفت منشعب شدهاند به دستگاههای فنکوئل (FCU) و دستگاههای هواساز (AHU) هدایت میشوند تا تهویه مطبوع ساختمان را تأمین کنند. AHU و FCU اساساً جعبههایی هستند که فنهایی در آنها قرار دارند و هوا را از ساختمان به داخل میکشند و آن را از طریق کویل های گرمایشی یا خنککننده هدایت میکنند تا دمای هوا را تغییر دهند و سپس این هوا را دوباره به داخل ساختمان میرانند. آبخنک وارد AHU / FCU میشود و از طریق کویل خنککننده (مجموعهای از لولههای نازک مسی ) عبور میکند و در آنجا گرمای هوای ورودی را جذب میکند. آب سرد گرم شده و هوایی که از آن میگذرد سرد میشود. وقتی آبخنک از کوئل خنککننده خارج میشود دمای بالاتر و در حدود ۱۲ درجه سانتیگراد (۵۳٫۶ درجه فارنهایت) خواهد داشت. سپس آبخنک و آب گرم از طریق لوله برگشت به اواپراتور برمیگردد و پس از ورود به اواپراتور، یک مبرد گرمای مازاد را جذب کرده و آن را به سمت کندانسور منتقل میکند. سپس آب خنک با همین دما قادر به گردش در ساختمان و دفع بیشتر گرمای مازاد خواهد بود.
توجه: از آب سرد به عنوان “آب خنک” یاد می شود ، فرقی نمی کند گرم باشد یا خنک. چیلر آب خنک به دو دسته جذبی و تراکمی تقسیم می شود.
کندانسر چیلر چگونه کار می کند
کندانسور چیلر محلی است که گرمای مازاد قبل از هدایت به سمت برج خنککننده در آنجا جمعآوری میشود. یک مبرد از بین اواپراتور و کندانسور عبور میکند تا تمام گرمای ناخواسته را جابجا کند. یک دستگاه آبی دیگر، معروف به “آب کندانسور”، از محلی بین کندانسور و برج خنککننده عبور میکند. مبرد گرما را از دستگاه چیلر در اواپراتور جمعآوری میکند و آن را به “آب کندانسور” در کندانسور منتقل میکند.
آب کندانسور دردمایی حدود ۲۷ درجه سانتیگراد ( ۸۰.۶ درجه فارنهایت) وارد کندانسور میشود، ازآنجا عبور کرده و گرما را در طول مسیر جمعآوری میکند. این آب هنگام خارج شدن از کندانسور، دمایی حدود ۳۲ درجه سانتیگراد ( ۸۹.۶ درجه فارنهایت) دارد. آب کندانسور و مبرد هرگز مخلوط نمیشوند، آنها همیشه توسط دیواره لوله جدا میشوند و گرما فقط از طریق این دیواره منتقل میشود. وقتی آب کندانسور از کندانسور عبور کرد و گرمای مازاد را جذب کرد، به سمت برجهای خنککننده میرود تا این گرما را تخلیه کرده و چیلر را برای جمعآوری گرمای بیشتر آماده کند.
بیشتر بخوانید : اجزای اصلی چیلر جذبی و تراکمی و شرح کار آن ها
برج خنک کننده با چیلر چگونه کار می کند
برج خنککننده معمولاً بالای سقف قرار دارد و مقصد نهایی گرمای مازاد ساختمان است. برج خنککننده شامل یک فن بزرگ است که هوا را درون دستگاه هدایت میکند. آب کندانسور به برجهای خنککننده پمپاژ شده و به سمت جریان هوا اسپری میشود. هوای خنک محیط با اسپری کردن آب کندانسور (در یک برج خنککننده باز) وارد آن شده و با این آب در تماس مستقیم قرار خواهد گرفت و این امر باعث میشود که گرمای آب کندانسور به هوا منتقل شده و سپس این هوا به جو منتقل شود. سپس آب کندانسور جمع شده و به سمت کندانسور چیلرها منتقل میشود تا گرمای بیشتری را جذب کند.
درصورت نیاز به خدمات سرویس و نگهداری تاسیسات ساختمان از جمله چیلرها و خنک کننده ها و همینطور خدماتی مانند تعمیر و نگه داری تاسیسات استخر؛ سرویس موتورخانه ساختمان؛ بازسازی تاسیسات موتورخانه و … می توانید از تیم ما در انرژی کلینیک کمک بگیرید.
۰ Comments