چیلرها در حقیقت ماشین تولید برودت و سرما هستند. چیلر در ساختمانها وظیفه تولید سرمایش و برودت مورد نیاز در طول فصول گرم سال را بر عهده دارند. همانند دیگها و بویلرها که در روزهای سرد سال به تولید حرارت و گرم کردن آب چرخشی در شوفاژها و فنکویلهای ساختمان میپردازند، چیلرها نیز در روزهای گرم سال مشغول خنککردن و سرمایش این آب چرخشی هستند.
چیلرهایی که معمولاً در پروژههای ساختمانی کشور نصب میشوند و مورد استفاده قرار میگیرند، به دو نوع چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم میشوند. عملکرد چیلرهای تراکمی مشابه یخچالهای خانگی و کولرهای گازی است. در چیلرهای تراکمییک کمپرسور قرار دارد که با حرکت دادن گاز مبرد سبب ایجاد فشار کم در قسمت اِواپراتور (Evaporator) یا تبخیرکننده و ایجاد فشار زیاد در قسمت کُندانسور (Condenser) یا تقطیرکننده میشود. بر اساس روابط فیزیکی و ترمودینامیکی تغییر فشار بر روی سیال سبب تغییر دمای جوش و تبخیر سیال میشود و هر چه فشار سطح سیال بیشتر شود، دمای تبخیر سیال نیز افزایش پیدا میکند. از این رو ایجاد سطوح فشار مختلف سبب ایجاد دمای تبخیر متفاوت میشود و با این روش میتوان در بخش اواپراتور به خنک کردن آب چرخشی ساختمان پرداخت و پس از آن گرمای حاصل از خنک کردن ساختمان را از طریق کندانسور به خارج از ساختمان دفع نمود. بر خلاف چیلرهای تراکمی، عمل سرمایش در چیلرهای جذبی، به صورت مکانیکی و شیمیایی صورت میپذیرد و به این ترتیب تعداد قطعات مکانیکی و متحرک در این چیلرها نسبت به انواع تراکمی بسیار کم و صرقاً محدود به پمپهای محلول و مبرد میباشد و سایر فرآیندها به صورت شیمیایی انجام میشود. بنابراین در این چیلرها فرآیند تولید سرمایش، خنک ساختن آب چرخشی فنکویلها و دفع گرما به خارج از ساختمان به صورت شیمیایی انجام میشود. از آنجایی که چیلرها بخش مهمی در موتورخانه محسوب می شوند؛ بنابراین تعمیر و نگهداری چیلر نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و نباید از آن غافل شد. در ادامه به معرفی و تشریح عملکرد هر یک از چیلرها پرداخته شده است.
شاید برای شما مفید باشد:
انواع چیلر تراکمی
چیلر تراکمی با توجه به نوع کمپرسور دسته بندی می شوند: پیستونی، روتاری، سانتریفیوژ، و نسل جدید چیلرهای سانتریفیوژ به نام سانتریفیوژ بدون اصطکاک.
اجزای اصلی دستگاه تراکمی
- اواپراتور
- کمپرسور
- کندانسر
- شیر انبساط
انواع چیلر جذبی
از نظر نوع کارکرد به دو نوع:
- چیلرهای جذبی تک اثره( تک مرحله ای)
- چیلرهای جذبی دو اثره( دو مرحله ای)
و همچنین از نظر نوع منبع گرمایی به دسته های:
- چیلرهای جذبی بخار
- چیلرهای جذبی آب گرم
- چیلرهای جذبی آب داغ
- چیلرهای شعله مستقیم
اجزای اصلی دستگاه جذبی
- اواپراتور
- ابزوربر
- ژنراتور
- کندانسر
انتخاب چیلر
در هر سیستم تأسیسات، انتخاب چیلر فاکتور های زیادی را در بر می گیرد که باید به آن ها توجه داشت. این فاکتور ها به طور همزمان فواید و معایبی را به کاربران نهایی ارائه می دهند. برای انتخاب چیلرهای آبی، یک مهندس تاسیسات همه ی این فاکتور هارا با منابع دردسترس ساختمان در نظر می گیرند.
مقایسه چیلرهای جذبی با چیلرهای تراکمی (الکتریکی)
در ادامه مطلب به مقایسه ی چیلرهای جذبی و تراکمی می پردازیم تا شما را در تشخیص و انتخاب چیلر برای سیستم تأسیسات راهنمایی کنیم.
راندمان چیلرهای جذبی فقط ۰.۵۴ تا ۱.۱ و با چیلرهای تراکمی رقابت بسیار ضعیفی دارند ( چیلرهای کمپرسور دورانی). از طرفی دیگر چیلرهای تراکمی راندمانی حدود ۱.۰ تا ۸.۰ دارند.
چیلرهای جذبی تأسیسات حدود ۵۰% بیشتر از چیلرهای جذبی مشابه ( چیلرهای کمپرس بخار) فضا اشغال می کنند.
به علاوه به دلیل ارتفاع چیلر های جذبی، اتاق تجهیزات مکانیکی باید ۱۸۲ تا ۳۰۴ سانتی متر بلند تر از اتاق محفظه ی چیلرهای تراکمی باشند. در نهایت به دلیل محتوی محلول مایع در سینی های کم عمق و طویل درون چیلر جذبی، سطح مقطع باید در نزدیک ترین حالت ممکن به کف زمین قرار داشته باشد.
در سیستم های تأسیسات چیلرهای جذبی حداقل دو برابر یک چیلر تراکمی (چیلر کمپرس بخار ) مشابه وزن دارد.
چیلرهای جذبی برخلاف چیلر های تراکمی به دلیل داشتن سایز بزرگتر، معمولاً به صورت چند بخش جداگانه حمل می شوند و برای مونتاژ نهایی به جوش کاری درجا احتیاج دارند.اغلب چیلرهای آبی تراکمی شارژ مبرد در کارخانه نصب و به مشتری تحویل داده می شوند در حالی که در چیلرهای جذبی، مبرد و جاذب ( و لوازم جانبی مرتبط) باید در محل استفاده نصب شوند.
وقتی دربارهی لرزش و نویز صحبت می کنیم، چیلرهای جذبی ( به غیر از شعله مستقیم) در مقایسه با چیلرهای تراکمی ( الکتریکی ) کاملا بدون لرزش هستند. لرزش و سر و صدا بیشتر از هرچیز دیگری در سیستم تأسیسات ساختمان آزار دهنده است.
به دلیل پتانسیل تبلور لیتیم برمید در چیلر اگر این محلول بیش از اندازه سرد شود، دمای آب کندانسور باید در مقادیر بالای ۲۳.۸ تا ۳۱.۴ درجه ی سانتیگراد حفظ شود. در چیلر های تراکمی ( کمپرس بخار) مشکل تبلور وجود ندارد و در صورت نصب آن مسئله ی تبلور را فراموش کنید.
در چیلر های جذبی اگر قطعی برق طولانی مدت دور از انتظار نباشد، گاهی اوقات چیلر به منبع برق اضطراری احتیاج دارد. بدون وجود برق و حرارت ورودی چیلر سرد و ممکن است محلول لیتیم برمید متبلور شود. اما از آنجایی که چیلر های جذبی مصرف برق بسیار کمی دارند یک ژنراتور پشتیبان اختصاصی می تواند به خوبی برق مورد نیاز را تأمین کند.
سیستم های تاسیساتی همچنین اهمیت زیادی برای میزان دفع گرما توسط وسایل خنک کننده ی آب و هوا در کندانسور قائل اند. میزان دفع گرما از لیتیم برمید کندانسور چیلر جذبی ۲۰ تا ۵۰ درصد از چیلر تراکمی مشابه بیشتر است و به مقادیر بیشتر جریان آب کندانسور، برج های خنک کننده و پمپ آب کندانسور بزرگتر احتیاج دارند.در نهایت، چیلر جذبی آبی با شعله ی غیر مستقیم ۵۰% از چیلر تراکمی مشابه گران تر است. چیلر های جذبی شعله مستقیم از دستگاه تراکمی تقریبا دو برابر هزینه ی بیشتری دارند و هزینه های اضافی مرتبط با فراهم کردن هوای احتراق و کانال کشی ( دودکش) را در بر می گیرند.
چه موتورخانه هایی نیاز به قرارداد نگهداری موتورخانه دارند؟
چیلر های جذبی آبی یا چیلر لیتیم برمید از مبرد های طبیعی مانند آب استفاده می کنند و و نیازمند مبرد های CFC یا HCFC که پتانسیل گرمایش زمین بالایی دارند، نیستند.
اگر مقدار حرارت اتلافی شما بالاست و یا شعله ی مستقیم در دسترس است و قصد دارید میزان بار الکتریکی خود را کاهش دهید احتمالا بهترین راه حل برای شما استفاده از چیلر های جذبی است. طبیعتاً باید تمام فاکتور های ذکر شده را برای انتخاب چیلر آبی تاسیسات را در نظر داشته باشید.
کلینیک انرژی ساختمان ارائه دهنده خدمات حرفه ای پشتیبانی و نگهداری تاسیسات موتورخانه، بازسازی موتورخانه؛ تعمیر و نگه داری تاسیسات استخرو … است. برای مشاوره با کارشناسان ما تماس بگیرید.
۰ Comments