سیستم تهویه مطبوع سینما

by | building-facilites

زمان مطالعه: 8 دقیقه

این روزها که جشنواره فیلم فجر را پشت سر گذاشتیم و افراد زیادی در سالن‌های سینما به تماشای فیلم‌ها نشستند، ما هم خالی از لطف ندیدیم تا نکاتی را راجع به طراحی سیستم‌های تهویه مطبوع سالن‌های سینما مطرح کنیم.

تا حالا زمانی‌که به تماشای فیلم در سالن سینما نشستید، دقت کردید که چه سیستم‌های تاسیسات و تهویه مطبوعی در حال عملکرد هستند تا شرایط آسایش را برای شما فراهم کنند؟ در این مقاله می‌خواهیم به نکاتی راجع به سیستم‌های تهویه مطبوع سالن‌های سینما اشاره کنیم.

سالن‌های سینما مساحت زیادی را اشغال می‌کنند و نفرات زیادی را نیز در خود جای میدهند. در نتیجه برای کاهش غلظت کربن دی‌اکسید محبوس شده در فضا – حاصل از تنفس افراد – نیاز به تهویه هوا دارند. ملاحظات لازم باید توسط طراحان در هنگام محاسبات صورت گیرد. در زمان طراحی این فضاها باید تمامی استانداردهای موجود رعایت شود. به طور معمول دمای آسایش در چنین فضاهایی بین ۷۰ تا ۷۶ درجه فارنهایت (۲۱.۱ تا ۲۴.۴ درجه سانتی‌گراد) است و رطوبت نسبی نباید از ۶۵ درصد بیش‌تر باشد. به یاد داشته باشید که هوای بازدم افراد، به خودی خود موجب بالا رفتن میزان رطوبت خواهد شد. همچنین کنترل صدای تولید شده توسط دستگاههای تهویه مطبوع نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و تاثیر زیادی بر احساس رضایت مخاطبان از سالن سینما دارد.

بیشتر بدانید: سرویس و نگهداری تاسیسات ساختمان

اهمیت تهویه هوا در سالن‌های سینما

تهویه هوا در سالن‌های سینما یکی از عوامل کلیدی در ایجاد محیطی سالم، راحت و مطبوع برای تماشاگران است. با توجه به تراکم جمعیت در سالن‌های سینما و مدت زمان طولانی که افراد در فضای بسته می‌مانند، سیستم‌های تهویه مناسب نقش مهمی در حفظ کیفیت هوا و تجربه تماشای فیلم ایفا می‌کنند.
از طرفی با استفاده از تهویه مطبوع سینما، هوای تازه و اکسیژن کافی برای تنفس تامین شده و از مشکلاتی مانند خواب آلودگی، خستگی یا سردرد حین مشاهده فیلم جلوگیری می‌شود. تهویه هوا به نوعی تامین‌کننده هوای تازه در سالن سینما است که تاثیر مستقیم در تجربه تماشاگران دارد.
استفاده از سیستم تهویه مطبوع سالن سینما به جهت تعادل دما در این فضا نیز ضرورت دارد. سیستم‌های تهویه مطبوع در فصول گرم باعث خنک شدن فضای داخلی سالن می‌شوند و در فصل‌های سرد سال، گرمایش لازم را فراهم می‌کنند. به علاوه کنترل میزان رطوبت و جلوگیری از خشکی یا مرطوب بودن بیش از اندازه فضا به‌منظور آسایش تماشاگران نیز اهمیت زیادی دارد که کنترل آن با استفاده از سیستم‌های تهویه مطبوع امکان‌پذیر است.

تهویه مطبوع سالن سینما

مسائل مهم در طراحی سیستم تهویه مطبوع سینما

در طراحی سیستم تهویه مطبوع سینما باید به مسائل مختلفی توجه داشت تا سیستم اجرا شده، بهترین بهره‌وری را داشته باشد. از جمله این مسائل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• توجه به ابعاد سالن، تعداد صندلی‌ها و تراکم جمعیت یکی از مسائل مهم در طراحی سیستم تهویه مطبوع سالن سینما است. به‌طور کل هرگونه تاسیسات ساختمانی که در سینما طراحی می‌شوند، نیاز به بررسی ابعاد سالن دارند تا بسته به اندازه فضا، عملکرد مناسبی داشته باشند.
• توزیع یکنواخت هوا دیگر موردی است که در طراحی تهویه مطبوع سالن سینما به آن توجه کرد. توزیع یکنواخت هوا و طراحی کانال یا دریچه‌هایی برای پخش یکنواخت هوای گرم یا سرد در سالن، موجب تعادل دما می‌شود. این موضوع تاثیر چشم‌گیری در بهینه سازی و کاهش مصرف گاز نیز دارد و در کنترل هزینه‌ها هم موثر است.
• با توجه به میزان تنفس بالا در سالن‌های سینما و اهمیت وجود هوای تازه، درجه و رطوبت هوا همواره باید میزان مناسبی داشته باشد و استانداردهای بهداشتی در مورد تامین هوای تازه برای هر نفر رعایت شوند. این مورد نیز جزو مسائلی است که در طراحی تهویه مطبوع سالن سینما باید در نظر گرفت.
• تهیه مطبوع در سالن‌های سینما با هدف کاهش نویز و کنترل آلودگی صوتی هم استفاده می‌شود. از این رو باید از دستگاه‌هایی استفاده شود که کم‌ترین صدا را داشته باشند. در صورتی که تجهیزات مصرفی برای تهیه موارد دارای سروصدا مانند چیلر تراکمی باشند، باید اتاقی ایزوله را برای کنترل صدای آن‌ها انتخاب کرد.

تمیز کردن فیلتر کولر گازی و یا فن کویل

انتخاب بهترین سیستم تهویه مطبوع سالن سینما

انتخاب بهترین سیستم تهویه سالن سینما باتوجه به تنوع دستگاه‌های تهویه در بازار کار چندان ساده‌ای نیست. با این حال، چند مورد از دستگاه‌هایی که به این منظور استفاده می‌شوند را می‌توان بهترین گزینه برای سالن‌های سینما و فضاهای مشابه معرفی کرد که عبارتند از:

دستگاه‌های چیلر و بویلر

این دستگاه‌ها برای سالن‌های بزرگ، به‌خصوص سالن سینما کاربردی بوده و به خوبی هوا را تهویه می‌کنند. در سیستم دستگاه‌های چیلر و بویلر که معمولا همراه هواساز و فن کویل استفاده می‌شوند، دو جریان هوای تازه و خارجی دستگاه با نسبت‌های کاملا مشخص به هوارسان وارد شده و پس از فرآیند تهویه و رسیدن به شرایط مناسب از سمت دیگر خارج می‌شوند. این هوای مطبوع با کمک کانال یا دریچه‌ها در سرتاسر سالن پخش می‌شود.

دستگاه‌های سرمایشی و گرمایشی GHP

دستگاه‌هایی که در سرمایش و گرمایش از GHP یا گاز طبیعی شهری استفاده می‌کنند هم جزو گزینه‌های مناسب برای سیستم تهویه مطبوع در سالن‌های سینما محسوب می‌شوند. از مهم‌ترین مزایای این دستگاه‌ها که همراه با هواساز یا فن کویل ارائه می‌شوند، می‌توان به مصرف پایین انرژی آن‌ها اشاره کرد. این مزیت علاوه بر ایجاد فضایی مناسب برای مشاهده فیلم، به کاهش هزینه‌ها نیز کمک می‌کند.

دستگاه‌های سرمایش تبخیری با بویلر

از دیگر گزینه‌های مناسب برای سیستم تهویه مطبوع سینما می‌توان به دستگاه‌های سرمایش تبخیری اشاره کرد. این دستگاه‌ها صرفا هوا دریافت نمی‌کنند و در شروع فعالیت آن‌ها از پاشش آب سرد در ابتدای ورودی استفاده می‌شود. عملکرد کلی این دستگاه‌ها که ایرواشر، زنت و اکونوپک از نمونه آن‌ها هستند، تا حد زیادی مشابه هواساز است. مهم‌ترین ویژگی این وسیله برای به‌کارگیری در سالن سینما، قیمت مناسب آن است و یکی از بزرگ‌ترین مشکلات آن، عدم کنترل رطوبت هوا محسوب می‌شود.

بهترین سیستم تهویه سالن سینما

نصب و اجرای سیستم تهویه مطبوع سینما

بعد از انتخاب بهترین سیستم تهویه سالن سینما، نوبت به نصب و اجرای آن در سالن می‌رسد. توصیه می‌کنیم پیش از شروع فرآیند نصب دیگر زیرساخت‌های استفاده از این دستگاه‌ها در موتورخانه و… را بررسی کنید. این کار تا حد زیادی به کاهش هزینه تعمیر و نگهداری موتورخانه و مدیریت هزینه‌ها کمک می‌کند. بعد از بررسی‌های اولیه که معمولا توسط متخصصان انجام می‌شود، نوبت به نصب و اجرا می‌رسد که در ادامه مراحل آن را شرح می‌دهیم.
طراحی سیستم: نخستین گام نصب و اجرای تهویه مطبوع سینما، طراحی سیستم است که در آن به عواملی مانند ابعاد سالن، تعداد و وضعیت صندلی‌ها و…. توجه می‌شود تا میزان رطوبت و درجه حرارت مورد نیاز برای محیط اندازه‌گیری شود.
نصب دستگاه‌های تهویه: پس از طراحی، نوبت‌ به آماده‌سازی دستگاه‌ها و نصب آن‌ها می‌رسد. نصب دستگاه‌های تهویه کاری تخصصی است و باید با کمک افراد ماهر در این زمینه انجام شود.
نصب سیستم تهویه مکانیکی: مرحله بعدی، نصب سیستم تهویه مکانیکی است که به مدیریت جریان هوای تهویه شده کمک می‌کند. طراحی این سیستم‌ها باید به گونه‌ای باشد که بهترین جریان هوا در سالن‌های سینما ایجاد شود.
نصب سیستم توزیع: در نهایت هوای تهویه شده نیاز به توزیع در سالن دارد که انجام آن با نصب سیستم توزیع مناسب امکان‌پذیر است. این سیستم‌ها شامل کانال‌هایی هستند که هوا را به بخش‌های مختلف سالن منتقل کرده و جریان هوای تازه و تمیز را در سالن و دیگر بخش‌ها به گردش در می‌آورند.
در صورتی که نیاز به نصب این سیستم داشته یا به خدمات تعمیر نیاز دارید، به شما توصیه می‌کنیم از کلینیک انرژی، که مجرب‌ترین مرکز در این زمینه محسوب می‌شود، کمک بگیرید.

نحوه انجام رسوب گیری پکیج

مزیت استفاده از چیلر برای تهویه سینما

یکی از بهترین گزینه‌ها برای تهویه مطبوع هوا در سالن‌های سینما، چیلر صنعتی است که مزایای استفاده از آن عبارتند از:
خنک کردن هوا: چیلرها به‌راحتی هوای سینما را خنک کرده و متناسب با فصل سال، دمای مناسبی در سالن ایجاد می‌کنند. این موضوع شرایط مناسبی را برای حضور مخاطبان در سالن فراهم می‌کند.
صرفه‌جویی در انرژی: چیلرها معمولا دارای یک کمپرسر قوی هستند و در طراحی آن‌ها از موتورهای الکتریکی مدرن استفاده می‌شود که انرژی کمتری مصرف کرده و از این رو در هزینه‌های سوخت و مصرف انرژی صرفه‌جویی می‌کنند.
کیفیت بهتر هوا: هوای تهویه شده با کمک چیلر از کیفیت بهتری برخوردار است و این یک مورد دیگر مزیت استفاده از چیلر در سالن‌های سینما است. چیلر، هوای تازه را از بیرون به داخل کشیده و با تصفیه هوای داخلی، هوای بهتری برای تنفس در سالن سینما ایجاد می‌کند.
کنترل رطوبت: چیلرها در کاهش رطوبت هم نقش دارند و شرایط مطلوب و مناسبی در سالن سینما ایجاد می‌کنند. نبود یا کمبود رطوبت در سالن سینما مشکلات زیادی ایجاد می‌کند که مهم‌ترین آن‌ها تنفس سخت و سنگین تماشاگران است. از طرفی رطوبت بیش از اندازه در سالن‌های سینما موجب شیوع بیماری‌های قارچی و رشد باکتری‌ها می‌شود. چیلر با کنترل رطوبت از این مشکل هم جلوگیری می‌کند.
صدا و لرزش کمتر: همان‌طور که گفته شد یکی از موضوعات مهم برای انتخاب تهویه سالن‌های سینما، میزان صدای کم آن‌ها است. چیلرها نسبت به دیگر تجهیزاتی که به این منظور استفاده می‌شوند، صدای کمتری داشته و لرزش کمتری ایجاد می‌کنند که باعث آرامش و آسایش مخاطب می‌شود.

نکات کلیدی راجع به سیستم‌های تهویه مطبوع سالن‌های سینما

نکات طراحی و نگهداری سیستم‌ تهویه مطبوع سالن‌های سینما:

نحوه توزیع هوا در سالن‌های سینما

به طور کلی سالن‌های سینما توسط لابی‌ها، راهروها و غیره از محیط خارجی جدا شده‌اند. یک سیستم توزیع هوا کارآمد سبب تهویه مطبوع هوا در کل سالن سینما می‌شود. محل قرارگیری کانال‌های تهویه هوا و بازگشت هوا می‌تواند متفاوت باشد. معمولا کانال‌های تهویه هوا را در سقف قرار می‌دهند و هوا را به طور یکنواخت از طریق دیفیوزرها در سقف توزیع می‌کنند و طراحی آن به ارتفاع سقف بستگی دارد. کانال‌های بازگشت هوا می‌تواند در زیر صندلی‌ها واقع شود و به واحدهای تصفیه هوا متصل شوند. با این روش توزیع هوا بدون تولید صدا و مزاحمت برای تماشاگران انجام می‌شود. برای اطمینان بیش‌تر از آکوستیک بودن کانال‌ها، آن‌ها را به طور کامل با پشم شیشه ای با ضخامت مناسب عایق‌بندی می‌کنند.

هواگیری رادیاتور و علت گرم نشدن آن بعد از هواگیری

تجهیزات مکانیکی سالن‌های سینما

محل قرارگیری تجهیزات مکانیکی مانند چیلرها، واحدهای تصفیه هوا و پمپ‌ها و غیره برای جلوگیری از تولید صدا بسیار مهم است. توصیه می‌شود اتاق دستگاه AC و اتاق واحد تصفیه هوا در یک فضای جداگانه از سالن سینما قرار گیرد. آکوستیک بودن دیواره‌های اتاق واحد تصفیه هوا از نکات حائز اهمیت است. باید از تضعیف‌کننده‌های صدا در کانال‌های تهویه هوا و بازگشت هوا استفاده شود.

نکات طراحی سیستم های تهویه مطبوع سالن های سینما

تزریق ازون کنترل شده به کانال‌های تهویه مطبوع سالن‌های سینما

برای افزایش کیفیت هوا داخل سالن، تزریق ازون کنترل شده به عنوان یک راه حل ایده‌آل مطرح می‌شود. زمانی‌که ازون از طریق کانال تهویه هوا به داخل سالن تزریق می‌شود، آلاینده‌های مختلفی از قبیل کربن مونوکسید، تولوئن، فرمالدهید و غیره را اکسید می‌کند. ازون همچنین تمام بوی‌های نامطبوع و قارچ‌ها را از بین می‌برد. همواره باید بر مقدار ازون تزریق شده، نظارت صورت گیرد.

تعمیر و نگهداری سیستمهای مکانیکی و الکتریکی سالن‌های سینما

غیر از نکاتی که در بالا در مورد طراحی سیستم های تاسیساتی و مکانیکی سالنهای سینما ذکر شد، نکاتی نیز در مورد نگهداری این سیستمها باید مورد توجه قرار گیرد.

– توجه به فیلتر هواسازها :

چنانچه فیلتر هواسازها بطور منظم و دورهای توسط تیم راهبری و نگهداری تاسیسات بازدید نشوند، گرفتگی فیلترها، سطح موثر فیلتر را کاهش و در نتیجه سرعت هوا را هنگام عبور از فیلترها افزایش میدهد. این موضوع باعث ایجاد صدا در هواساز و انتقال آن از طریق کانال های هوا به داخل سالن خواهد شد.

– توجه به تسمه های هواسازها :

با توجه به ساعت بالای کارکرد هواسازهای سالنهای سینما ، جهت جلوگیری از ایجاد صدا توسط تسمه ها ، باید کیفیت آنها در حین پروسه تعمیر و نگهداری ، توسط تکنسین ها و مهندسین تاسیسات بازبینی گردد.

– نظافت کانالهای انتقال هوا :

کانالهای انتقال هوا ، محل خوبی برای تجمع و رشد قارچها و باکتریها هستند. در این سالنها به دلیل تعدد نفرات؛ بهداشت سیستم تهویه مطبوع سینما اهمیت دو چندانی پیدا میکند. به این خاطر که اولا میتواند زودتر آلوده شود و در ثانی در صورت آلودگی میتواند به سرعت نفرات زیادی را نیز بیمار کند و باعث بروز سندروم ساختمان بیمار شود. به همین خاطر، اطمینان از بهداشت کانالهای انتقال هوا بایستی مطابق چک لیستهای تاسیساتی از پیش تهیه شده، توسط گروه تعمیر و نگهداری مجرب به صورت دوره‌ای کنترل گردد.

بیشتر بخوانید : اهمیت شناخت سیستم‌های مدیریت ساختمان

سخن پایانی

استفاده از تهویه مطبوع سینما یکی از نکات مهم در فضاهای اینچنینی است که به بهبود تجربه تماشاگران کمک کرده و فضایی مناسب برای تماشای فیلم ایجاد می‌کند. ما در کلینیک انرژی انواع خدمات مربوط به تاسیسات ساختمان ازجمله سرویس سیستم تهویه؛ تعمیرات چیلر؛ بازسازی موتورخانه و … را به شما ارائه می کنیم و شما را در جهت انتخاب بهترین سیستم و نصب و اجرای آن یاری می‌کنیم. درصورت نیاز با ما تماس بگیرید.

ما در کلینیک انرژی انواع خدمات مربوط به تاسیسات ساختمان ازجمله سرویس سیستم تهویه؛ تعمیرات چیلر؛ بازسازی موتورخانه و … را به شما ارائه می کنیم. درصورت نیاز با ما تماس بگیرید.

امتیاز

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *