اجزای اصلی چیلر جذبی و تراکمی و شرح کار آن ها

by | chiller

زمان مطالعه: 5 دقیقه

اجزای اصلی چیلر شامل کمپرسور، کندانسور، اواپراتور، شیر انبساط، تابلو برق، دستگاه کنترل و مخزن آب می باشد. در این مطلب شما را با محل قرارگیری این قطعات آشنا می کنیم و به صورت مختصر وظایف آن ها را بیان می کنیم.شناخت اجزای چیلر به بهینه‌سازی عملکرد و نگهداری بهتر سیستم کمک می‌کند.

چیلرها معمولاً در ساختمان های بزرگ مقیاس کاربرد دارند و به منظور سرمایش ساختمان آب سرد تولید می کنند. چیلرها انواع مختلفی دارند اما اساساً قطعات اصلی آن ها یکسان است مانند تفاوت چیلر جذبی و تراکمی. برای افزایش طول عمر اجزای تاسیسات منزل خود پیشنهاد می کنیم حتما سرویس و نگهداری تاسیسات ساختمان را جدی گرفته و به متخصصین این حوزه بسپارید.

بیشتر بدانید: تاسیسات ساختمان چیست؟

کمپرسور از اجزای اصلی چیلر تراکمی

کمپرسور عامل محرک اصلی در چیلر است. کمپرسور برای جا به جایی مبرد در سیستم، اختلاف فشار مورد نیاز را تولید می کند. کمپرسورهای چیلر در طراحی های مختلفی وجود دارند. متداول ترین کمپرسورها سانتریفیوژی، پیچی، حلزونی و پیستونی است. هر یک از این نوع کمپرسورها مزایا و معایب خاصی دارند. این قطعه همیشه بین کندانسور و اواپراتور قرار می گیرد. کمپرسور معمولاً به صورت موضعی عایق شده و به یک موتور الکتریکی به عنوان نیروی محرک متصل است که در بخش داخلی یا خارجی قرار گیرد. کمپسورها معمولا بسیار پر سروصدا می باشند.

اجزای اصلی چیلر

انواع مختلف چیلر

کندانسور:

محل قرارگیری کندانسور چیلر تراکمی، بعد از کمپرسور و قبل از شیر انبساط می باشد. وظیفه کندانسور حذف حرارتی است که در اواپراتور به مبرد منتقل شده است. کندانسورها در دو نوع اصلی تولید می شوند: آب خنک و هوا خنک.

کندانسور آب خنک، به صورت مکرر آب کندانسور را بین کندانسور و برج خنک کننده به گردش در می آورد؛ مبرد داغی که از کمپرسور وارد کندانسور شده است، گرمای خود را به این آب منتقل می کند و سپس این آب به سمت برج خنک کننده و خارج ساختمان هدایت می شود. آب و مبرد هیچ وقت باهم ترکیب نمی شوند زیرا به وسیله دیواره لوله از یکدیگر جدا شده اند، آب در درون لوله و مبرد خارج از آن جریان دارد.لازم به ذکر است که در صورت نیاز به تعمیر برج خنک کننده، عملکرد سیستم ممکن است مختل شود.
کندانسورهای چیلر تراکمی هوا خنک کمی متفاوت تر عمل می کنند؛ این چیلرها از برج خنک کننده استفاده نمی کننند اما در عوض هوا بر لوله های کندانسور در فضای باز که مبرد در آن ها جریان دارد به وسیله فن می دمد.

چیلر چگونه کار می کند؟ | نحوه کار چیلر با اجزای سیستم خنک کننده

 

اجزای اصلی چیلر

کندانسر چیلر هوا خنک

 

شیر انبساط:

شیر انبساط یکی از اجزای اصلی چیلر تراکمی است. محل قرارگیری شیرانبساط، بین کندانسور و اواپراتور است. وظیفه اصلی آن منبسط کردن مبرد، کاهش فشار آن و افزایش حجم آن است و این امر باعث می شود که مبرد بتواند گرمای مازاد را در اواپراتور جذب کند. شیرهای انبساط د انواع زیادی وجود دارند که متداول ترین آن ها شامل شیر انبساط حرارتی،شیر انبساط الکتریکی و شیر انبساط روزنه ثابت.

اجزای اصلی چیلر

شیر انبساط و اجزای داخلی آن

اواپراتور:

 

اواپراتور بین شیر انبساط و  کمپرسور قرار دارد. وظیفه آن جذب و جمع آوری گرمای مازاد از آب برگشتی از ساختمان و انتقال آن به درون مبرد است تا به سمت برج خنک کننده هدایت شود. هنگامی که مبرد گرما را از آب خارج می کند، آب سرد شده و به ساختمان پمپاژ می شود تا سرمایش ساختمان را تأمین کند؛ سپس با گرمای مازادی که از محیط ساختمان جذب کرده به اواپراتور برمی گردد.

اجزای اصلی چیلر

اواپراتور چیلر تراکمی

تابلو برق:

این قطعه می تواند به طور مستقیم به چیلر متصل شود و یا به صورت مجزا روی دیوار قرار می گیرد و به وسیله کابل برق به هم متصل می شوند. وظیفه تابلو برق، کنترل جریان الکتریکی به چیلر است. این دستگاه ها معمولاً شامل یک محرکه یا راه انداز، مدارشکن ها، کنترل کننده سرعت و تجهیزات نظارتی برق می باشند.

اجزای اصلی چیلر

تابلو برق چیلر

 

کنترل ها:

این قطعات اصولاً روی چیلر نصب می شوند. وظیفه آن نشان دادن جنبه های عملکردی مختلف چیلر و کنترل آن ها با اعمال میزان سازی و تنظیم است. این دستگاه برای جلوگیری از آسیب به سیستم، هنگام خطر آژیر هشدار را برای تیم مهندسی نگهداری موتورخانه ایجاد کرده و سیستم را خاموش می کند.

یکی از این کنترل کننده ها فلوسوئیچ آب است. این سنسور وظیفه کنترل میزان جریان آب در کانال را دارد.برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله فلوسوئیچ چیست را مطالعه کنید.

بهینه سازی مصرف انرژی چیلرها

شاید این مطلب برای شما مفید باشد: تعمیر و بازسازی موتورخانه

مخزن های آب:

این مخزن ها در اواپراتورها و کندانسورهای چیلر تراکمی آب خنک قرار دارند. وظیفه این قطعه هدایت جریان آب و جداسازی آب ورودی و خروجی است. با توجه به تعداد عبورها در اواپراتور و کندانسور، مخزن های آب ممکن است ۱-۲ فلنج ورودی یا خروجی داشته و یا کاملاً بسته باشند و مجدداً جریان را به عبوری بعدی هدایت کننند.

اجزای اصلی چیلر جذبی

اجزای اصلی چیلر جذبی و تراکمی شبیه هم هستند با این تفاوت که به جای کمپرسور و شیر انبساط، ابزوربر و ژنراتور قرار دارد.

ابزوربز

ابزوربر از اجزای اصلی چیلر جذبی است. ابزوربر محفظه ای است که در آن ماده جاذب ( معمولا لیتیوم بروماید) قرار دارد، که وظیفه جذب بخار آب حاصل از تبخیر شدن مبرد ( آب ) را به عهده دارد.

ژنراتور

ژنراتور اجزای اصلی چیلر جذبی است. ژنراتور محفضه ای است که در آن عملیات تغلیظ یا همان غلیظ شدن محلول لیتیوم بروماید صورت می گیرد. ژنراتور توسط آب گرم، آب داغ، بخار داغ یا شعلع مستقیم بخار آب موجود در لیتیوم بروماید را از آن جدا کرده و سپس بخار آب را به کندانسر هدایت می کند.

راه اندازی چیلر جذبی با بالاترین راندمان و کمترین هزینه! همین حالا مشاوره بگیرید و سیستم سرمایشی خود را بهینه کنید.

درصورت نیاز به کمک و خدمت رسانی در زمینه تعمیر و نگهداری چیلر؛ سرویس و نگهداری استخر و تعمیر و نگهداری موتورخانه می توانید با تیم ما در کلینیک انرژی تماس بگیرید.

سوالات متداول

۱. چیلر چیست و چگونه کار می‌کند؟

چیلر یک دستگاه سرمایشی است که برای خنک کردن مایعات استفاده می‌شود. این دستگاه با استفاده از چرخه تبرید، حرارت را از مایع گرفته و آن را به محیط خارج منتقل می‌کند.

۲. اجزای اصلی چیلر کدامند؟

اجزای اصلی چیلر شامل کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط هستند. هر یک از این اجزا نقش مهمی در عملکرد کلی چیلر دارند.

فلوسوئیچ چیست و چگونه کار می کند | ضرورت آن در چیلرها

۳. چگونه می‌توان عمر مفید چیلر را افزایش داد؟

برای افزایش عمر مفید چیلر، مهم است که به طور منظم نگهداری و سرویس‌های دوره‌ای انجام شود. همچنین، باید از استفاده از چیلر در شرایط نامناسب خودداری کرد.

۴. چه نوع چیلری برای نیازهای من مناسب است؟

انتخاب نوع چیلر بستگی به نیازهای خاص شما، مانند حجم خنک‌سازی مورد نیاز، نوع کاربرد و شرایط محیطی دارد. مشاوره با یک کارشناس می‌تواند به شما در انتخاب مناسب کمک کند.

۵. چگونه می‌توان از نشتی در چیلر جلوگیری کرد؟

برای جلوگیری از نشتی، باید به طور منظم چیلر را بررسی کرده و در صورت وجود هر گونه نشتی، آن را سریعاً تعمیر کنید.

 

۱/۵ - (۱ امتیاز)

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

  1. محسن

    خیلی جالب بود! می‌خواستم بدونم که آیا میشه اجزای چیلر رو خودمون در صورت خرابی تعویض کنیم یا حتماً باید از تکنسین کمک بگیریم؟

    Reply
  2. کامران جلودار

    سلام …این توضیحات خیلی کمک‌کننده بود:)آیا تأثیر کیفیت اجزای چیلر بر عملکرد کلی سیستم واقعا مهمه؟ و چه اجزایی رو باید بیشتر مدنظر قرار بدیم؟

    Reply
  3. پریناز ایزدیار

    ممنون از اطلاعات خوبتون
    یک سوال داشتم از خدمتتون، آیا ظرفیت چیلر به اندازه اجزای اون وابسته است یا همه‌ی چیلرها به یک اندازه عمل می‌کنند؟

    Reply

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *