سیستم های بدون کانال مینی اسپلیت و مولتی اسپلیت

by | ventilation

زمان مطالعه: 7 دقیقه

دستگاه تهویه مطبوع بدون کانال مینی اسپلیت چیست؟

یک سیستم تهویه مطبوع بدون کانال که با نام مینی اسپلیت یا مولتی اسپلیت شناخته می شود از یک کندانسور در بیرون منزل برای پمپاژ حرارت به بیرون و داخل استفاده کرده و از طریق مبرد موجود در لوله های مسی سردسازی را انجام می دهد. این لوله ها که در نهایت به دستگاه کولرگازی (یونیت داخلی) یا اسپلیت ختم می شوند که به وسیلۀ یک فن هوای سرد را توزیع می کنند. این سیستم ها می توانند منزل شما را به خوبی سرد و گرم کنند. اما اگر در مناطق سردسیری زندگی می کنید و دمای هوا خیلی پایین است، نصب یک دستگاه مینی اسپلیت گزینۀ چندان مناسبی برای شما نیست. اغلب دستگاه های تهویه مطبوع بدون کانال قادرند در دمایی تا حدود ۲۶- درجۀ سانتیگراد منزل شما را گرم کنند اما بیشتر مدل ها در دمای کمتر از ۱۵- درجه جوابگو نیستند. اگر در فصول سرد سال به ظرفیت گرمایشی بیشتری احتیاج دارید، می توانید در کنار دستگاه مینی اسپلیت از یک کوره هوای گرم نیز استفاده کنید.

تفاوت های بین دستگاه تهویه مطبوع مرکزی و سیستم های بدون کانال

تفاوت اصلی بین این دو سیستم این است که دستگاه تهویه مطبوع مرکزی هوای سرد یا گرم را از طریق دریچه و کانال های قرارگرفته در دیوارها و یا اتاق زیر شیروانی به محیط منزل شما هدایت می کند. از آن جایی که هوا قبل از خنک شدن از طریق کانال ها هدایت می شود، مقداری از آن در برخی نواحی منزل از دست خواهد رفت. این مسئله باعث می شود که راندمان کلی سیستم کاهش یافته و در نهایت هزینۀ قبوض شما افزایش یابد. دستگاه تهویه مطبوع مرکزی می تواند در دمای های بالاتر نیز فعالیت مطلوب داشته باشد اما هزینۀ نصب آن ها عموماً بیشتر است.

نصب دستگاه تهویه مطبوع بدون کانال

برای نصب این سیستم به یک مهندس تاسیسات با تجربه احتیاج دارید که مطمئن شوید تاسیسات ساختمان شما ازجمله لوله ها، شیر و لوله تخلیه به درستی نصب شده اند و عملکرد مطلوبی دارند. در کلینیک انرژی می توانید مهندس تاسیسات حرفه ای و مجرب را برای نصب سیستم خود پیدا کنید. اغلب برندهای سیستم های تهویه مطبوع نیز دستگاه های بدون کانال را به شما پیشنهاد می کنند.

سیستم های بدون کانال مینی اسپلیت و مولتی اسپلیت

سیستم های تهویه مطبوع اسپلیت بدون کانال

سیستم های اسپلیت دارای سه قسمت اصلی هستند. یونیت خارجی یا همان کندانسر که یک کمپرسور هم درون آن است که بیرون منزل نصب می شود، یونیت داخلی یا اواپراتور یا همان هواساز (خروجی هوا) و یک کنترل ریموت.
کمپرسور و بخش خروجی هوا در داخل منزل می توانند با فاصلۀ ۱/۵ متر از یکدیگر نصب شده و همچنان عملکرد مطلوبی را داشته باشند.
اجزای فرعی دیگر که برای نصب استفاده می شوند شامل لوله های مسی هستند که به دستگاه داخلی و خارجی متصل می شوند. مبرد مورد نیاز در این لوله ها در جریان است.
همچنین برای تخلیۀ آب تقطیر تولید شده توسط سیستم، به یک اتصال عمودی نیز احتیاج داریم. می توانید همانند ماشین های ظرفشویی یک لوله را به لوله تخلیۀ غیر مستقیم در منزل وصل کنید.

سیستم های تهویه مطبوع مولتی اسپلیت بدون کانال

قطعات سیستم های مولتی اسپلیت درست مانند اسپلیت است، با فرق اینکه اسپلیت ها فقط یک خروجی هوا دارند. سیستم های مولتی اسپلیت می توانند حداکثر ۵ خروجی هوا داشته باشند.
از آنجایی که در این سیستم ها هر خروجی هوا به صورت جداگانه به کمپرسور متصل می شود، مقدار بیشتری از سیم ها و لوله های مسی مورد نیاز است.

سایز مناسب دستگاه تهویه مطبوع مینی اسپلیت

با توجه به اندازۀ منزل و یا اتاق هایی که به گرمایش یا سرمایش نیاز دارند، باید سیستمی را نصب کنید که ظرفیت هوادهی مورد نیاز را برای تأمین دمای مطلوب منزل داشته باشد. برای فضایی با مساحت ۳۷ متر مربع، شما به یک سیستم مینی اسپلیت احتیاج دارید که بتواند ۹۰۰۰ BTU را فراهم کند.

مقایسه مینی اسپلیت و مولتی اسپلیت

سیستم های مینی اسپلیت و مولتی اسپلیت کاملاً یکسان هستند و از یک پمپ حرارتی برای انتقال گرما و مبرد برای خنک کردن هوا استفاده می کنند. اما در سیستم های مینی اسپلیت، یونیت های داخلی همگی یک هوا را با دمای یکسان به فضای داخلی هدایت می کنند و فقط یک ترموستات برای کنترل دمای هوای اتاق هایی با خروجی دمای یکسان وجود دارد. اگر یک هواساز مولتی اسپلیت نصب کنید، می توانید برای هر اتاقی که دارای دستگاه بدون کانال باشد، تنظیم دمای جداگانه داشته باشید. اگر می خواهید کل سیستم تاسیسات خود را تعویض کنید، باید بررسی کنید که آیا هزینۀ یک کوره هوای گرم یا دستگاه کولرگازی یا اسپلیت جدید ارزش سرمایه گذاری را دارد یا خیر.

نصب سیستم به صورت تک زون یا چند زون

تعداد زون های مورد نیاز برای منزل شما به طرح، سایز، میزان مصرف روزانه و بودجۀ شما بستگی دارد. همانطور که گفتیم دو نوع سیستم بدون کانال وجود دارد. مورد اول سیستم های مینی اسپلیت است که از یک کمپرسور و یک خروجی تهویه هوای مطبوع تشکیل می شود و با یک دمای معین تنظیم شده، هوای منزل را خنک می کند. از طرفی دیگر، یک سیستم مولتی اسپلیت برای هر اتاق یا فضای مورد نظر دارای یک دستگاه خارجی است که به دستگاه های بدون کانال داخلی متصل می شود که عموماً روی دیواره های داخلی نصب شده است و می تواند برای هر اتاق یا دستگاه دمای متفاوت و معین را حفظ کند.

نکته ای دربارۀ خنک سازی مناطق گرمسیری

اگر در مناطق گرمسیری زندگی می کنید که دمای هوا در تابستان بالاست، ممکن است دستگاه تهویه مطبوع بدون کانال در روزهای خیلی گرم قادر نباشد که منزل شما را به خوبی خنک کند. بهتر است در زمان نیاز از یک سیستم تاسیساتی سنتی به عنوان دستگاه جبرانی استفاده کنید.
اگر از دستگاه های دیواری یا گرمسازی تابشی استفاده می کنید، می توانید برای تأمین دمای مطلوب، به جای نصب سیستم بدون کانال در کل منزل، فقط در محل یا زون اصلی منزلتان آن را نصب کنید.

آیا سیستم مینی اسپلیت از دستگاه تهویه مطبوع مرکزی ارزان تر است؟

صرفه جویی در هزینه از فواید اصلی دستگاه های تعویه مطبوع بدون کانال است. میزان قابل توجهی از انرژی گرمایی از طریق کانال های سیستم تاسیساتی مرکزی در منزل هدر می رود. هنگامی سردسازی منزل از طریق کانال، هوای خنک هنگام گردش در منزل به وسیلۀ هوای گرم خارج از کانال گرم می شود.

حتی کانال هایی که به خوبی عایق کاری شده باشند هم مقداری از هوای خنک را از دست می دهند و آن را وارد محیط اطراف می کنند. به عبارتی دیگر، در دستگاه های تهویه مطبوع مرکزی مقدار زیادی از هوای خنک از دست می رود و به دیوارهای خارجی و محل های بلا استفادۀ منزل منتقل می شود.

اما دستگاه های تهویه مطبوع بدون کانال، گرما را مستقیماً به محل مورد نیاز می رسانند. در این سیستم ها به دلیل نبودن کانال هوای خنک هدر نمی رود و در عوض به محض روشن شدن سیستم هوا مستقیماً در محل مورد نظر جریان می یابد.

برخلاف سیستم های تاسیساتی معمولی که از یک ترموستات برای کنترل دمای کل منزل استفاده می کنند، در سیستم های بدون کانال، هر دستگاه یک ترموستات مختص به خود را دارد. با این وجود شما می توانید برای هر اتاق تنظیمات دمای جداگانه داشته باشید و این به معنی راندمان بالاتر و هزینۀ قبوض کمتر برای منزل شماست.

دیگر فواید سیستم های بدون کانال

به دلیل عدم نیاز به کانال کشی هزینه های نصب این دستگاه ها از سیستم های تاسیساتی مرکزی کمتر خواهد بود.
نصب این سیستم ها دردسر و به هم ریختگی های کمتری دارد چرا که نیازی به فضای اضافی برای کانال کشی نیست.
سیستم های اسپلیت بدون کانال برای نصب خروجی هوای داخلی انعطاف پذیری زیادی دارند و می توانند روی دیوار، سقف و یا به صورت توکار در سقف قرار گیرند.
سیستم های مینی اسپلیت را می توانید مطابق دکوراسیون منزل انتخاب کنید، چرا که در رنگ ها و طرح های مختلف تولید می شوند.
سیستم های چند زون نیز این قابلیت را دارند که از دو تا پنج خروجی هوا استفاده کنند و بتوانند خروجی را در چند اتاق نصب کنند. هر خروجی هوا دارای یک ترموستات است تا بتوان هر اتاق را با دمای جداگانه تنظیم کرد.
به دلیل اینکه سیستم های بدون کانال فضایی را برای کانال کشی اشغال نمی کنند، می توانید این فضا را به محل نصب کمد و یا سقفی با ارتفاع بیشتر اختصاص دهید.

پیدا کردن یک پیمانکار برای نصب سیستم اسپلیت

پولتان را دور نریزید. با یک پیمانکار معتبر تماس بگیرید تا بر اساس طرح منزل شما، میزان مصرف و همچنین سایز مناسب سیستم مینی اسپلیت را ارزیابی کند.

قبل از استخدام پیمانکار تاسیسات، حتماً رزومه کارهای قبلی را از آنها بخواهید و همچنین شماره های کارفرما های قبلی را از آنها بگیرید و راجب نحوه کار و کیفیت کار آن ها و همچنین خدمات پس از نصب را پرس و جو کنید.

راهنمای خرید سیستم های بدون کانال

 

هوای تازه ساختمان چیست، چگونه کار میکند و چه فوایدی دارد؟

به برچسب انرژی محصول توجه کنید.

دستگاه هایی با نسبت راندمان انرژی (EER) و نسبت راندمان انرژی فصلی (SEER) بالا را انتخاب کنید؛ مقادیر بالای این نسبت هزینۀ خرید سیستم تهویه مطبوع بدون کانال را افزایش می دهد اما به دلیل اینکه عملکرد آن بسیار کم هزینه تر است، این هزینۀ اضافی را جبران خواهد کرد.

ظرفیت هوادهی محصول را چک کنید: هنگام خرید دستگاه با عبارت BTU مواجه می شوید. این عبارت به معنی ظرفیت هوادهی دستگاه های حرارتی است. برای اتاق های بزرگتر، مقدار BTU بیشتری نیاز است تا بتواند محیط را خنک نگه دارد.

برای تخمین BTU مورد نیاز خود بر اساس مساحت اتاق، می توانید از محاسبات آنلاین و چارت ها استفاده کنید. مثلاً، برای اتاقی با مساحت ۱۳ متر مربع حدود ۵۰۰۰ BTU نیاز است. BTU مورد نیاز برای اتاق ۴۶/۵ متر مربع، ۱۰,۰۰۰ و برای مساحت ۱۸۲ متر مربع ۲۸,۵۰۰ است.

محض اطلاع، یک سیستم مینی اسپلیت ۲ تنی بدون کانال با BTU 22,000 با برق ۲۲۰ ولت کار می کند؛ نسبت SEER این سیستم بالا و حدود ۱۵ است که باعث می شود راندمان سیستم بالا رفته و تا مساحت ۱۴۰متر مربع را پوشش دهد.

نگهداری سیستم های تاسیساتی بدون کانال

دستگاه های تهویه مطبوع بدون کانال، چه اسپلیت چه مولتی اسپلیت به نگهداری هایی احتیاج دارند تا قطعاتشان در طول عمر حدوداً ۱۲ تا ۱۵ سال بهترین شرایط عملکرد خود را داشته باشند.

خدمات پشتیبانی و نگهداری تاسیسات ساختمان

 

فیلتر ها را به طور منظم پاکسازی و تعویض کنید: این کار باعث می شود که سیستم هوا را خالص نگه دارد و مانع از کار افتادگی سیستم شود. برای حفظ جریان بهینه به کمپرسور، باید گیاهان، اجسام و دیگر ذرات را دور از دستگاه نگه دارید.
برای اطمینان از عملکرد سیستم و قطعات در حالت ظرفیت کامل، حتماً برای زمانبندی چک آپ سالانه با یک مهندس تاسیسات حرفه ای و معتبر و یا پیمانکار نگهداری تاسیسات ساختمان مشورت کنید.

یک پیمانکار حرفه ای می بایست:

فیلترها را تمیز یا تعویض کند.
کمپرسور را پاکسازی و تمامی ذرات انباشته شده روی کویل های کندانسور را تمیز کند.
عملکرد بهینه فن و شیر را بررسی کند.
برای اطمینان از عدم نشتی مبرد، لوله های مسی را بررسی کند.
در صورت نیاز تعویض یا تعمیرات لازم را انجام دهد.
جهت اطمینان از عدم سستی، خرابی و یا ساییدگی سیم ها، اتصالات الکتریکی را بررسی کند.

برای انجام خدمات تاسیسات ساختمان ازجمله سرویس و نگهداری موتورخانه؛ نگهداری تاسیسات استخر؛ تعمیر چیلرها؛ بازسازی موتورخانه شوفاژ و … با ما تماس بگیرید. ما به شما کمک می‌کنیم تا آسایش و سلامت تاسیسات ساختمان را بهبود ببخشید.

تعمیر و نگهداری هواساز ،معرفی اجزای تشکیل دهنده آن

امتیاز

ما در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

۰ Comments

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *